Małżeństwo mieszane = 2 akta ślubu ?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Czerkawska_Ewa

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Małżeństwo mieszane = 2 akta ślubu ?
We wczorajszym Magazynie Stołecznym, dodatku warszawskim do Gazety Wyborczej przeczytałam, że w przypadku małżeństw mieszanych śluby odbywały się w 2 kościołach obu wyznań. Za przykład posłużyły śluby Emili zd. Ulrich i Ludwika Siudelera oraz Gustawa Ulricha i Antoniny zd. Wolffin. Ten ostatni ślub odbył się w 1879 roku w Warszawie w kościele ewangelicko-augsburskim św. Trójcy i powtórnie w kościele Karola Boromeusza (św. Andrzeja) na ul. Chłodnej. Autor Jerzy S. Majewski powołuje się na szkic Krystyny Machlejdowej zd. Ulrich "Saga ulrichowsko-machlejdowska".
Czy to znaczy, że sporządzano też 2 akta małżeństwa ? Może ktoś wie ?
Pozdrawiam,
Ewa
PS W fabryce Norblina w Warszawie ul. Żelazna 51/53 obejrzeć można nowootwartą wystawę "Polacy z wyboru. Rodziny pochodzenia niemieckiego w Warszawie w XIX i XX wieku."
Czy to znaczy, że sporządzano też 2 akta małżeństwa ? Może ktoś wie ?
Pozdrawiam,
Ewa
PS W fabryce Norblina w Warszawie ul. Żelazna 51/53 obejrzeć można nowootwartą wystawę "Polacy z wyboru. Rodziny pochodzenia niemieckiego w Warszawie w XIX i XX wieku."
Ostatnio zmieniony ndz 18 paź 2015, 13:22 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

tak, ale nie jako zasada
mogły być 2 akty, ale nie musiały
mogły być 2 akty, ale nie musiały
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Czerkawska_Ewa

-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Ewo - drugi ślub mógł się odbyć kilka lat później. Pradziadkowie wzięli ślub w kościele ewangelickim a po pięciu latach potwierdzili ten fakt w rzymsko-katolickim - zostało to odnotowane na marginesie księgi. W międzyczasie prababka urodziła czworo dzieci, z których troje zmarło. Wpisując daty zorientowałam się, że nie zgadza mi się to z datą ślubu i zaczęłam szukać właściwego, czyli pierwszego, aktu.
Może więc tak jak ja będziesz jednak miała dwa akty ślubu.
Powodzenia w poszukiwaniach Grażyna
Może więc tak jak ja będziesz jednak miała dwa akty ślubu.
Powodzenia w poszukiwaniach Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
-
MonikaMaru

Ewo, też miałam wśród swoich przodków podwójne śluby.
- Pierwszy był ewangelicki, a po roku pobłogosławienie związku w kościele rz.- katolickim, przy czym w zapisanym akcie pobłogosławienia związku wcześniej zawartego zaznaczono o przejściu jednego z małżonków na łono kościoła katolickiego, a w alegatach był odpis ślubu ewangelickiego i dyspensa od zapowiedzi.
- A drugi przypadek, to dwa odrębnie zawarte śluby w tym samym dniu w dwu różnych kościołach - ewangelickim i katolickim, nawet o tej samej godzinie (?). W jednym tylko akcie zaznaczono, że obrzędu dopełnił ks. Józef Wyszyński - nie wiem, jak to technicznie odbyło się. Może ten drugi akt został spisany na podstawie pierwszego?
Pozdrawiam,
Monika
- Pierwszy był ewangelicki, a po roku pobłogosławienie związku w kościele rz.- katolickim, przy czym w zapisanym akcie pobłogosławienia związku wcześniej zawartego zaznaczono o przejściu jednego z małżonków na łono kościoła katolickiego, a w alegatach był odpis ślubu ewangelickiego i dyspensa od zapowiedzi.
- A drugi przypadek, to dwa odrębnie zawarte śluby w tym samym dniu w dwu różnych kościołach - ewangelickim i katolickim, nawet o tej samej godzinie (?). W jednym tylko akcie zaznaczono, że obrzędu dopełnił ks. Józef Wyszyński - nie wiem, jak to technicznie odbyło się. Może ten drugi akt został spisany na podstawie pierwszego?
Pozdrawiam,
Monika
- Czerkawska_Ewa