Nazwisko: Ejsmont

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
alien_poz

Sympatyk

Post autor: alien_poz »

Szanowni Państwo

Serdecznie przepraszam za mało precyzyjne pytanie. Proszę mi wybaczyć ale kiedy zobaczyłem ten temat w "nowościach" nie mogłem się powstrzymać żeby napisać :D
Zawsze w mojej rodzinie te miejscowości były poruszane i związane z Ejsmontami (lub Eysymontami) dlatego zapytałem. Za dużo informacji nie mam. Posiadam jednak jeden dokument ( https://www.dropbox.com/s/d9tnszggv6d1a ... 4.jpg?dl=0 ).
Będę wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam serdecznie
Paweł
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Należało od razu zacząć od tego dokumentu.
Wklejam link o parafii Jałówka z mapka
http://www.radzima.net/pl/parafia/jalowka.html

Stoki jak widać są obecnie na Białorusi. Ale z tego co wiem powojenne (po I wojnie światowej) księgi metrykalne Jałówki są w Arch Archidiecezjalnym w Białymstoku. Ponoć (bo osobiście Jałówki nigdy nie przeglądałem) są w AA także jakieś starsze księgi.
I jeszcze jedna rzecz do wyjaśnienia. Czy na pewno chodzi o wspomniane wcześniej Zaczerlany?
Głowy nie dam ale w tych okolicach sokółsko wołkowyskich nie kojarzę takiej miejscowości. Najbliższe to Zaczerlany z parafii choroszczańskiej. A może chodzi z Zaleszany z parafii Jałówka?
Pozdrawiam
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Witam.

Do informacji p. Urszuli.

To są niewątpliwie Eysymontowie z okolicy Kozłowicze. Mężem Heleny z Konstantynowiczów był Konstanty, którego siostra Pelagia wyszła za Stanisława Bylczyńskiego. Niestety nie mogę znaleźć aktu ślubu Konstantego z Heleną, więc nie mam ostatecznego dowodu na to, że był synem Józefa i Walerii ze Strupińskich. Ślub musiał mieć miejsce ok. 1904 roku. Helena z Konstantynowiczów Eysymontowa zm. 20.01.1969 i jest pochowana na cmentarzu w Kozłowiczach.

Do sprawy p. Pawła.

Stoki były niegdyś okolicą szlachecką. Mieszkali tam między Konopkowie, Snarscy, Łapińscy, Bylewscy czy Pancewiczowie. Eysymontowie mieszkali w nieodległych Wierobiach i Gobiatach. Parafia Jałówka należała do dekanatu Wołkowyskiego.
I prosiłbym o jakieś informacje z XIX w., gdyż zupełnie nie wiem o których Eysymontów chodzi.

Pozdrawiam serdecznie.
Ejsmont_Urszula

Post autor: Ejsmont_Urszula »

Tak, z Kozłowicz bo mój tato tam się urodził i prababcia Helena jest tam pochowana, mam zdjęcie grobu, który wybudował syn Władysław.
To zdjęcie z 1904 roku nie jest ślubne. Para jest w grubych zimowych płaszczach i męzczyzna czyli mój pradzad Konstanty lub jego ojciec ma na lewej piersi przypięty medal okrągły, jest w białych rękawiczkach i w ręce trzyma czapkę taką krótką, którą zakładało się bokiem.
Mam jeszcze zdjęcie ślubne podpisane, że jest to brat cioteczny/stryjeczny Czesława Ejsmonta- Tolek Harasimowicz.
A nazwisko Strupińscy pojawiało się w rodzinnych opowieściach, muszę dopytać wuja z Lidy.
Pozdrawiam serdecznie.
Urszula
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Witam.

Wszystko wskazuje, że to potomkowie Macieja Eysymontta, który w 1789 roku dzierżawił ziemię od Ferdynanda Eysymontta, wojskiego grodzieńskiego.

Pozdrawiam serdecznie.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Witam.

Może ktoś natrafił na takowe małżeństwa w Powiecie Grodzieńskim lub Lidzkim:

Michała Eysymontta z Katarzyną Wróblewską ok. 1828 roku. Mieszkali w maj. Kołubyszki.
Michała Eysymontta z Marianną Rekieciówną vel Rekściówną, którą pisano też Rutkowska, ok. 1880-1890. Syn się urodził w Grodnie w 1891.
Anzelma Eysymontta, sędziego grodzieńskiego z Józefą Bylczyńskich, ok. 1816 r. On mieszkał w majątku Siemianówka, par. Krynki.
Hipolita Eysymontta i Antoniny Leskiewiczównej, córki Ludwika i Anny z Winczów, ok. r. 1900.

Wiele by to wyjaśniało w uporządkowaniu grodzieńskich przodków tej niezwykłej rodziny.

Pozdrawiam serdecznie.
Ejsmont_Urszula

Post autor: Ejsmont_Urszula »

Ludwik_Olczyk pisze:Witam.

Wszystko wskazuje, że to potomkowie Macieja Eysymontta, który w 1789 roku dzierżawił ziemię od Ferdynanda Eysymontta, wojskiego grodzieńskiego.

Pozdrawiam serdecznie.

Utknęłam na pradziadku Konstantym Ejsmont urodzony we wsi Ejsmonty, ale linia prababci ruszyła. Okazuje się, że nie jest ona z domu Konstantynowicz a po nim była nazywana Helena Konstantynowicz/owa, a była z domu Kalenkiewicz ze wsi Jurowicze. po ślubie zamieszkali w Kozłowiczach, ponoć Kozłowicze w tym okresie dość mocno się rozbudowywały. Rodzinne śledztwo doprowadziło nas do rodzinnych legend, że Konstanty prawdopodobnie zmarł na tyfus, razem z nim zmarł Harasimowicz i Tołoczko. Jak dla mnie to trochę naciągane. Harasimowicz ze wsi Orechwicze był mężem siostry Heleny Ejsmont z d. Kalenkiewicz (Jadwigi Harasimowicz) a Bolesław Tołoczko z Zapola był też mężem drugiej siostry Heleny Ejsmont z d. Kalenkiewicz (Walerii Tołoczko)
Oprócz sióstr Helena Ejsmont z d. Kalenkiewicz miała brata Józefa.
Dzieci Jadwigi Harasimowicz z domu Kalenkiewicz to;
1. Aleksandra (Ola) wyszła za Ejsmonta mieszkali w Orechwiczach;
- dzieci nie żyją;
-Kazimierz Ejsmont
- Irena
- Wanda
- Jan Ejsmont
2. Ziunia (Ziuta lub Elżunia) wyszła za Jurowskiego mieszkali w Jurowiczach; - dzieci;
- Tadeusz Jurowski mieszka w Grodnie
- Janusz Jurowski - nie żyje
- Ala mieszka w Skidlu
3. Genowefa wyszła za mąż za Pawłowicza mieszkali w Kozłowiczach;- dzieci;
- Roman - utopił się
- Józef Pawłowicz mieszka w Grodnie
- Waldemar Pawłowicz mieszka w Kozłowiczach
4. Władysław Harasimowicz
5. Henryk Harasimowicz przeprowadził się do Polski (Włocławek)

Druga siostra Heleny, Waleria Tołoczko i Bolesław mieli 3 dzieci, które nie żyją;
-Kostunia
- Emilia
- Wincenty Tołoczko

Konstanty Ejsmont ur. w Ejsmontach a zamieszkały w Kozłowiczach miał siostrę rodzoną Pelagię Ejsmont, która poślubiła Stanisława Bylczyńskiego, który był wujtem i wojskowym w Tołoczkach.
Ich dzieci to synowie Józef i Wacław Bylczyńscy. Wacław Bylczyński wyjechał do Polski a Józef pochowany jest na cmentarzu w Zydomli. Józefa dzieci a wnukowie Pelagii Ejsmont to; Czesław- mieszka w Grodnie (przeprowadziliśmy rozmowę przez telefon), Pelagia- nie żyje, Janina- mieszka w Tołoczkach, Karolina-nie żyje.

To na razie tyle, następnie rodzina wyrusza do archiwum do Grodna odszukać czegoś na temat Konstantego Ejsmonta. :)

Pozdrawiam Urszula
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Witam.

Aleksandra z Harasimowiczów Ejsmontowa, ponoć zmarła w 2008 roku. Jej mężem bądź teściem był Stanisław Ejsmont, ale nie jestem pewien. Ich potomkiem jest Wiktor Ejsmont z Grodna.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Gazeta Rządowa Królestwa Polskiego donosiła:
wsparcie dożywotnie dla - Franciszek Ejssymont były sekretarz biura dawnej Kommissyi Rządowej Wojny, dymissionowny w r. 1830 złp 1416 gr 9 [1838r nr 3]
spadek po Walerii z Ejsymontów Pniewskiej włascicielce dóbr Kobyla Wola w okręgu Garwolinskim sytuowanych [1848 nr 11]
spadek po Teodozji z Dowgiełłów Ejsmontowej włascicielce dóbr Wolicy Podhoreckiej w pow. o obw. Hrubieszowskim Guberni Lubelskiej położonych.

__
Krystyna
Barbara_Snarska

Sympatyk

Post autor: Barbara_Snarska »

Dzień dobry!
Poszukuję korzeni Heleny Marii zd. Ejsymontt Legrandowej, ochrzczonej w Grodnie, w 1877 roku oraz jej siostry Jadwigi, ur. ok. 1875 roku w Grodnie. Były córkami Antoniego Ejsymontta. Helena zmarła w Wilnie, natomiast Jadwiga - repatriantka, zmarła w 1947 roku w Białymstoku. Nazwisko matki obu sióstr jest mi nieznane / w akcie zgonu Jadwigi podano tylko imię ojca/.
Będę wdzięczna za pomoc i pozdrawiam.
Barbara
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Witam.

Akty będą w Archiwum Archdiecezjalnym w Białymstoku. Czy Jadwiga była samotna, czy wyszła za mąż?

Możliwe, że chodzi o Antoniego (1836-1901), męża Anny z Jodkowskich.

Pozdrawiam.
Barbara_Snarska

Sympatyk

Serdecznie Panu dziękuję. Jadwiga nigdy nie wyszła za mąż. Mieszkała z siostrą Heleną i jej rodziną w Wilnie do 1945r. Barbara
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

A miały braci. Antoni umiera w 1901 jako ojciec Teofila, Kazimierza i Lucjana oraz córek Heleny i Jadwigi.
Barbara_Snarska

Sympatyk

To chyba oni ! wnuk Heleny ma na imię Lucjan. Może w spadku po bracie babki? Dziękuję - mam już punkt zaczepienia.Barbara
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Re: Barbara Snarska

Mam dosyć rozgałęzioną rodzinę Snarskich: Snarski Edward , herbu Murdelio; *1826, +1909; poślubił Franciszkę Koc; *1833, +1925);
Z opowiadań Babci pamiętam Snarskiego, który przyjeżdżał do Wilna z ogromnym dogiem. Ten dog miał w zwyczaju ściagac czapki z głów Żydom koło Ostrej Bramy.
Pozdrawiam

Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”