Nazwisko: Piotrowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=18187&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

"Opowieści genealogiczne" Pana Pawła Bogdana Gąsiorowskiego zamieszczone w "Sierpeckich Rozmaitościach" nr. 1/2009.

http://www.sierpc.com.pl/sr/1_2009/nr_1_2009_str_14.pdf
http://www.sierpc.com.pl/sr/1_2009/nr_1_2009_str_15.pdf
http://www.sierpc.com.pl/sr/1_2009/nr_1_2009_str_16.pdf

Tak się składa, że dwa najstarsze pokolenia to moi bezpośredni przodkowie, automatycznie pozostali to krewni :-)
Radek
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Mam w drzewie Piotrowskich z parafii Baboszewo i Sarbiewo.
Jakies 50km od Sierpca. Jednak nie znalazłem styku z tym ciekawym artykułem. ;-(
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Moja praprababcia nazywała się Marianna Piotrowska (ur. około 1850 r.), jej mężem był Ludwik Michał Kiełkiewicz, który, prawdopodobnie, pracował na kolei warszawsko-wiedeńskiej, a potem nadwiślańskiej, pochodził z Rawy Mazowieckiej. Ich parafią był kościół NMB Loretańskiej na Szmulowiźnie (obecnie Warszawa).

Znalazłam informacje, że moi Piotrowscy pochodzą z okolic Białej Rawskiej, par. Regnów.

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

moi Piotrowscy pochodzą z parafii Żuraw (miejscowość Lusławice) Dobryszyce, Lgota Wielka - wiek XVIII-XIX. Kilka nitek warszawskich.
Oboczność nazwiska w starszym okresie - Pietrzak. Powiązania: Tatara, Wroński, Tundel, Pawełkowski v. Pawlikowski, Kulka i in.

Pozdrawiam,
Aneta ;)
Ostatnio zmieniony ndz 18 paź 2015, 19:41 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, to nazwisko w latach po 1800 pisane jako Pietrowic, albo Pietroski jest w metrykach w parafii Kiełczyna koło Staszowa i jest też w Parafii Świętomarz, są też nazwy wsi Piotrowice koło Chęcin. Była też opowieść w necie skąd pochodzi to nazwisko ; był sobie Tatar dowódca chorągwi zwany po ichniemu chyba Najman, który się bogato ożenił z panną z rodu litewskiego, miał trzech synów. Najstarszy i dowódca chorągwi tatarskiej to Konstanty i nazwisko Konstantynowicz i drugi syn Piotr i stąd nazwisko Piotrowicz, po polsku Piotrowski, o trzecim synu, nie pamiętam tego imienia na teraz ; pozdrawiam - Julian
krzaja

Sympatyk
Mistrz

Post autor: krzaja »

Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Witam,
Ja też mam w drzewie Piotrowskich. Pochodzili z Piotrkowa Trybunalskiego parafia św. Jakuba Apostoła i z Warszawy w parafii Wszystkich Świętych. Do dziś mieszkają w Warszawie.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Witam.
Ja też mam Piotrowskich z Piotrkowa Tryb.
Pozdrawiam - Bożena
Awatar użytkownika
Pastuszko_Patryk

Sympatyk

Post autor: Pastuszko_Patryk »

Moją 3-prababcią była Antonina Orłowska zd. Piotrowska urodzona w Maliszowie par. Kowala Stępocina, w roku 1824. Jej rodzicami byli Franciszek Piotrowski ur. w ok. 1786 i Urszuli z Jabłońskich ur. ok. 1799. Najstarsze dzieco Franciszka jakie odnalazłem jego informacje to Błażej ur w 1821 w Maliszowie, potem Marcin, później moja 3x prababcia Antonina, potem w 1827 roku Paweł i barbara w 1836. Nie udało mi się odnaleść aktu ślubu Franciszka i Urszuli Piotrowskich, a nawet ślubu ich córki Antoniny z moim praprapradziadkiem Antonim Orłowskim będącym mniej więcej w wieku ojca Antoniny, Antoni pochodził z Szydłowa nie wiadomych narazie mi z imienia rodziców. Antonina zmarła w Podolanach par. Krępa Kościelna w 1877 roku. Przypuszczam ze może moi praprapradziadkowie pobrali się w Orońsku sąsiedniej parafii ale nie wykluczam też że gdzie indziej sie mogli pobrać.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Ja mam Piotrowskich, którzy wywędrowali na Kresy ponoć spod Łomży, ale jeszcze tego kierunku nie weryfikowałam.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Post autor: Brzostowski_Mariusz »

Mój pradziadek Piotrowski Franciszek urodzony ok 1850 roku pochodził z Brzeźnicy koło Brańska w Guberni Grodzieńskiej. Po powstaniu wywędrował do Garwolina gdzie wziął ślub z Emilią Rudnicką. Akta metrykalne par. Brańsk znajdują się w AD w Drohiczynie.
--
Pozdrawiam Mariusz Brzostowski
tomaszchary

Sympatyk

Post autor: tomaszchary »

W moim drzewie często pojawia się nazwisko Piotrowski z parafii Siemiatycze i Dziadkowice - najstarsza z 1888
celonesa

Sympatyk

Post autor: celonesa »

Brzostowski_Mariusz pisze:Mój pradziadek Piotrowski Franciszek urodzony ok 1850 roku pochodził z Brzeźnicy koło Brańska w Guberni Grodzieńskiej. Po powstaniu wywędrował do Garwolina gdzie wziął ślub z Emilią Rudnicką. Akta metrykalne par. Brańsk znajdują się w AD w Drohiczynie.
--
Pozdrawiam Mariusz Brzostowski
Mariusz, "moi" Piotrowscy tez sa z Brzeznicy (moja paprababka urodzila sie w Brzeznicy w 1848), jej ojciec tez, choc jego rodzina mieszkala w Lubinie / Bodakach Wielkich.
mozemy porownac informacje.
Pozdrawiam,
Ola
Ginuha

Post autor: Ginuha »

Moi Piotrowscy pochodzą z wsi Aleksandrowice, będącej obecnie dzielnicą Bielska-Białej.
Tekla Pietrowska, jej ojciec Ignacy Pietrowski i matka Maria z domu Bierońska

Beata

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
Ostatnio zmieniony pt 02 gru 2022, 12:40 przez Ginuha, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”