...vel...

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

...vel...

Post autor: Jakub_Rokita »

Witam!

Mam problem z dwiema parafiami: Sokolina i Młodzawy. W tej pierwszej jest akt zgonu Pawła Zadary domo Rokita. Miał on żonę Mariannę Włodykę. Tymczasem ich dzieci mają naprzemian w metrykach albo Rokita inaczej Zadara albo Zadara inaczej Rokita (to drugie częściej). W tej drugiej jest zaś tak:

*Sebastian Dworak ślub 1729 Regina Lepionka (zgon jako Dworak inaczej Rokita)
*Wawrzyniec, syn Sebastiana rodzi się jako Dworak a umiera jako Rokita.
*Najmłodsza córka Sebastiana rodzi się jako Rokita
*syn Sebastiana, Szczepan (Stefan) rodzi się jako Dworak, a ślub i zgon jako Rokita
*dzieci Szczepana rodzą się jako Rokita (wnuk jego też jako Rokita).

Moje pytanie brzmi: które nazwiska są prawidłowe? Czy z upływem czasu nazwisko uległo zmianie??
Pozdrawiam - Jakub Rokita
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

...vel...

Post autor: zmad »

Obydwa sa prawidlowe. Z czasem zaczeto zapewne uzywac tylko jednego z nich. Nie jest wykluczone, ze czesc rodziny zostala przy nazwisku Rokita a druga przy nazwisku Zadara. Mozna zalozyc nawet, ze z dwoch, przykladowo braci, jeden uzywal jednego czlonu a drugi drugiego.
Obydwa nazwiska nadal wystepuja w Polsce.

Zbyszek Maderski
Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

...vel...

Post autor: Jakub_Rokita »

Zapomniałem jeszcze dopisać: W młodzawach w 1718 roku ślub bierze Andrzej Rokita z Zofią Lepionką. Żoną Sebastiana była Regina Lepionka (ślub w 1729 roku). Czyli oni mogli być braćmi? Józef Dworak zmarły w 1709 roku był najprawdopodobniej ojcem Sebastiana i jego siostry Zofii. Po Andrzeju i Zofii Lepionce nie ma śladu...
Pozdrawiam - Jakub Rokita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”