Nazwisko: Fontner
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=26432&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
magdalena72

Mój najstarszy przodek o tym nazwisku to Ludwik Fontner, pisany czasami Funtner, Fóntner.
Był młynarzem. Pierwsza wzmianka jaką o nim znalazłam pochodzi z akt USC Rząśni, potem w USC Widawa był młynarzem w Zborowie, gdzie po śmierci pierwszej żony Elżbiety Fryc, żeni się z moją pra...babcią Joanną Staszczykowską, potem przenosi się do parafii Restarzew i umiera w 1855 roku w Korablewie - w akcie zgonu zapis, że urodził się w Hiszpanii?
Był młynarzem. Pierwsza wzmianka jaką o nim znalazłam pochodzi z akt USC Rząśni, potem w USC Widawa był młynarzem w Zborowie, gdzie po śmierci pierwszej żony Elżbiety Fryc, żeni się z moją pra...babcią Joanną Staszczykowską, potem przenosi się do parafii Restarzew i umiera w 1855 roku w Korablewie - w akcie zgonu zapis, że urodził się w Hiszpanii?
Witammagdalena72 pisze:Mój najstarszy przodek o tym nazwisku to Ludwik Fontner, pisany czasami Funtner, Fóntner.
Jestem kolejnym krewnym po matce ,która nazywała z domu Fontner , również pisano to nazwisko na różne sposoby : Funtner , z niem. Fóntner.
Mam bardzo mało informacji odnośnie przodków ,ale jedna informacja ,która mnie przez całe życie prześladuje ,to z przodków przybył z Hiszpanii.
Podane przez Magdalena72 miejscowości tj Rząśnie, Restarzew, Karablewo ,to okolice Szczercowa.
Mój przodek wg informacji mojej matki . Adam Fontner mieszkał w Szczercowie i miał młyny.
Został zastrzelony mają 90 lat w roku 1939 na płocie przez niemieckiego żołnierza.
Nie mamy żadnych dokumentów ,bo kościół w Szczecowie się spalił.
Jestem bardzo ciekawy czy Ludwik Fontner był bratem Adama Fontnera. I może uda się dowiedzeć dzięki forum gdzie urodził mój pradziadek w Hiszpanii.
-
magdalena72

Adam Fontner mógł być synem mojego pra.... Ludwika i jego żony Joanny Staszczykowskiej - urodził się w 1852 r. w Korablewie, parafia Restarzew, akt 83
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Czyli bratem mojego pradziadka
Pozdrawiam
Magdalena
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Czyli bratem mojego pradziadka
Pozdrawiam
Magdalena
-
magdalena72

akt 83 Korablew,
działo się w Restarzewie dnia 12 grudnia 1852 roku w południe stawił się Ludwik Funtner lat 54 liczący kolonista z Korablewa w obecności świadków Józefa ...... i Szymona Magdziaka po lat pięćdziesiąt liczących rolników z Restarzewa i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone w Korablewie o godzinie 2 o północy z jego małżonki Joanny ze Staszczykowskich lat 28 mającej - Dziecięciu temu na chrzcie świętym nadane zostało imię Adam. Chrzestnymi jego byli Wilhelm Gampf i Marianna Sukiennik.
Magdalena
działo się w Restarzewie dnia 12 grudnia 1852 roku w południe stawił się Ludwik Funtner lat 54 liczący kolonista z Korablewa w obecności świadków Józefa ...... i Szymona Magdziaka po lat pięćdziesiąt liczących rolników z Restarzewa i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone w Korablewie o godzinie 2 o północy z jego małżonki Joanny ze Staszczykowskich lat 28 mającej - Dziecięciu temu na chrzcie świętym nadane zostało imię Adam. Chrzestnymi jego byli Wilhelm Gampf i Marianna Sukiennik.
Bardzo dziękuję za pomoc. Z tych postów mogę wywnioskować ,że jesteśmy daleki krewnymi.magdalena72 pisze:akt 83 Korablew,
Magdalena
-
magdalena72

-
kemblowska_kamilla
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
Kamila,
Musisz postarac sie o akty zgonow Dziadkow, w nich powinni byc wykazani imiona rodzicow jak
i miejsca urodzenia. Duzo informacji zawiera akt slubu ktory na pewno jest jeszcze w USC,
w ktorym ? tego trzeba sie dowiedziec.
Slub zapewne byl w latach 30-tych.
Widawa jest zindeksowana w roku 1908 nie ma urodzenia Ludwika Fontnera.
Pozdrawiam
Grazyna
Musisz postarac sie o akty zgonow Dziadkow, w nich powinni byc wykazani imiona rodzicow jak
i miejsca urodzenia. Duzo informacji zawiera akt slubu ktory na pewno jest jeszcze w USC,
w ktorym ? tego trzeba sie dowiedziec.
Slub zapewne byl w latach 30-tych.
Widawa jest zindeksowana w roku 1908 nie ma urodzenia Ludwika Fontnera.
Pozdrawiam
Grazyna
-
magdalena72

-
magdalena72

kolejne zagadki nazwiska Fontner
- po chwilowej przerwie w poszukiwaniach znalazłam Ludwika Fontnera w parafii Kłobuck, gdzie zmarł jego syn Adam (zgon zgłaszały obce osoby i imię matki podano Honorata), i w akcie tym zapisano że chłopiec ro liczący we wsi Danków urodzony - i akt znalazłam
i kolejna niespodzianka - ojcie pisany jest Ludwik FONTIE, propinator we wsi Dankowie lat 32 i jego żony Jochanny z Fryckówny?
szukając odmiany nazwiska znalazłam w niedalekiej odległości w Parzymiechach - pier akt urodzenia, a nastęnie śmierci córki Ludwika FONTY i jego żony Henriety Fryc (przy zgonie Honoraty) - do tych aktów nie mam niestety wglądu więc będzie trudno
ale się nie poddaję
Magdalena
- po chwilowej przerwie w poszukiwaniach znalazłam Ludwika Fontnera w parafii Kłobuck, gdzie zmarł jego syn Adam (zgon zgłaszały obce osoby i imię matki podano Honorata), i w akcie tym zapisano że chłopiec ro liczący we wsi Danków urodzony - i akt znalazłam
i kolejna niespodzianka - ojcie pisany jest Ludwik FONTIE, propinator we wsi Dankowie lat 32 i jego żony Jochanny z Fryckówny?
szukając odmiany nazwiska znalazłam w niedalekiej odległości w Parzymiechach - pier akt urodzenia, a nastęnie śmierci córki Ludwika FONTY i jego żony Henriety Fryc (przy zgonie Honoraty) - do tych aktów nie mam niestety wglądu więc będzie trudno
ale się nie poddaję
Magdalena
Witam
Moje dane o moim x4 pra pra dziadku
. Firma tylko znalazła akt zgonu i ślubu 
Ludwik Funtner/Fontner Młynarz
* ok. 1800 Hiszpania +-
+ 1855-10-09 Restarzew
Info o żonie:
Joanna Staszczykowska/Staszczyk
Drugi mąż Antoni Miarczyński
* 1825-11-10 Dwór Komorniki 1 par. Kluczewsko
+ 1882-04-23 Korablew par. Restarzew
Ślub:
oo 1842-05-11 Widawa
Rodzice Joanny Staszczyk
Maciej Staszczyk Lokaj/pisarz na dworze w Komornikach
* ok. 1801 Rzewuszyce par. Kluczewsko
+ ...
Marianna Wieczorek
* ok. 1801 Kluczewsko
+ ...
Dziadkowie Joanny
Wincenty Wieczorek
Małgorzata Obarzanek
Dziecko:
Antoni Funtner/Fontner Młynarz
* 1849-05-10 Korablew par. Restarzew
+ 1895-03-09 Pabianice
Ciekaw jestem czy grób przetrwał w Restarzewie ?
. Parafia cmentarna zazwyczaj po podaniu dokładnej daty zgonu lub narodzin zna nr kwatery. Pradziadka tak odnalazłem w Łodzi pytając w parafii cmentarnej.
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator
Moje dane o moim x4 pra pra dziadku
Ludwik Funtner/Fontner Młynarz
* ok. 1800 Hiszpania +-
+ 1855-10-09 Restarzew
Info o żonie:
Joanna Staszczykowska/Staszczyk
Drugi mąż Antoni Miarczyński
* 1825-11-10 Dwór Komorniki 1 par. Kluczewsko
+ 1882-04-23 Korablew par. Restarzew
Ślub:
oo 1842-05-11 Widawa
Rodzice Joanny Staszczyk
Maciej Staszczyk Lokaj/pisarz na dworze w Komornikach
* ok. 1801 Rzewuszyce par. Kluczewsko
+ ...
Marianna Wieczorek
* ok. 1801 Kluczewsko
+ ...
Dziadkowie Joanny
Wincenty Wieczorek
Małgorzata Obarzanek
Dziecko:
Antoni Funtner/Fontner Młynarz
* 1849-05-10 Korablew par. Restarzew
+ 1895-03-09 Pabianice
Ciekaw jestem czy grób przetrwał w Restarzewie ?
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator
-
magdalena72

"Ciekaw jestem czy grób przetrwał w Restarzewie ?"
Kimkolwiek jesteś i jak masz na imię, lub nick - tu grzeczność wymaga, a i zasady forum także by się podpisywać, nie muszą być pełne dane
Musiałbyś poszukać na cmentarzu, lub dzwonić do administracji cmentarza
Czyim dokładnie potomkiem jesteś - Antoni i Katarzyna mieli kilkoro dzieci
Pozdrawiam Magdalena
Kimkolwiek jesteś i jak masz na imię, lub nick - tu grzeczność wymaga, a i zasady forum także by się podpisywać, nie muszą być pełne dane
Musiałbyś poszukać na cmentarzu, lub dzwonić do administracji cmentarza
Czyim dokładnie potomkiem jesteś - Antoni i Katarzyna mieli kilkoro dzieci
Pozdrawiam Magdalena
"Czyim dokładnie potomkiem jesteś - Antoni i Katarzyna mieli kilkoro dzieci"
Antoni
Funtner/Fontner
Młynarz
* 1849-05-10
Korablew par. Restarzew
+ 1895-03-09
Pabianice
Córka:
Marianna
Fątner/Funtner
* 1881-11-24
Szczerców
+ 1933
Widawa
Pozdrawiam
Moderacja
Wojtek, moderator
Antoni
Funtner/Fontner
Młynarz
* 1849-05-10
Korablew par. Restarzew
+ 1895-03-09
Pabianice
Córka:
Marianna
Fątner/Funtner
* 1881-11-24
Szczerców
+ 1933
Widawa
Pozdrawiam
Moderacja
Wojtek, moderator