Mam gorącą prośbę o przetłumaczenie aktu zgonu Sebastiana Włoczewskiego. Akt ten pojawia się w parafii Sieciechowice w Małopolsce. Wszyscy Włoczewscy z Małopolski, jak udało mi się ustalić byli ze sobą spokrewnieni a rodzina przyjechała w te strony z okolic Płocka. Co ciekawe akty zgonów tej parafii są zazwyczaj krótkie góra 3-4 linijki - jedyny wyjątek to akt zgonu Sebastiana - czym więc jego śmierć była zaskakująca, ze ksiądz aż tak się rozpisał.
Anno Domino 1785 die 25 mensis Maji. Generosus Sebastianus Włoczewski annorum circiter viginti filius Paracia Brzesko Stare vocitata in procinctu iti neris de Villa Sreniawa tendens ad Villam Ptawowice intra limites Villa Sieciechowice a veha onerata, et eversa oppressus facta hac insperata strage non exspectata mora invida humana vita Libitina extremum illi diem temporalem evexit ac in aternum transtulit. Constitit eundem vitam Christiano Catholicam duxisse ideo in Ecclesia Parochiali Sieciechovicensi in majori choro ad Septemtrionem tumulatus est. Die 26 Mensis, et Anni quibus Supra.
Pozdrawiam Przemek
Akt zgonu Sebastiana Włoczewskiego
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Kurcze nie wiem jak się tutaj tworzy linki
Parafia Sieciechowice gen baza księga 1759-1798 zdjęcie 194
metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33569,194
Nie wiem czy to pomoże
Przemek
Parafia Sieciechowice gen baza księga 1759-1798 zdjęcie 194
metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33569,194
Nie wiem czy to pomoże
Przemek
Ostatnio zmieniony śr 21 paź 2015, 21:00 przez Zubrzak, łącznie zmieniany 1 raz.
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
po zalogowaniu -link
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33569,194
lewa strona Brzesko stare Parochia 25 maja
__
Krystyna
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33569,194
lewa strona Brzesko stare Parochia 25 maja
__
Krystyna
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Zdjęcie było konieczne, w transkrypcji opuściłeś dyftongi i przez to nie wszystko rozumiałem.
25 V 1785 [zmarł] urodzony Sebastian Włoczewski lat ok. 20, syn parafii zwanej Brzesko Stare, w gotowości [? - in procinctu] drogi ze wsi Sreniawa ciągnąc do wsi Pławowice w granicach wsi Sieciechowice przyduszony przez wóz [veha] obciążony i przewrócony, [tu parę nie do końca jasnych metafor śmierci] i przeniósł się do wieczności. Wiódł życie po katolicku, przeto w kościele parafialnym sieciechowickim na wielkim chórze [tj. w nawie głównej] ku północy pochowany został 26 V.
25 V 1785 [zmarł] urodzony Sebastian Włoczewski lat ok. 20, syn parafii zwanej Brzesko Stare, w gotowości [? - in procinctu] drogi ze wsi Sreniawa ciągnąc do wsi Pławowice w granicach wsi Sieciechowice przyduszony przez wóz [veha] obciążony i przewrócony, [tu parę nie do końca jasnych metafor śmierci] i przeniósł się do wieczności. Wiódł życie po katolicku, przeto w kościele parafialnym sieciechowickim na wielkim chórze [tj. w nawie głównej] ku północy pochowany został 26 V.
Bartek