Balatyn

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
MAZale

Sympatyk

Balatyn

Post autor: MAZale »

"BALTYN"

Witam,
Mam uprzejmą prośbę. Usiłuje ustalić pochodzenie herbu widocznego na zdjęciu, do którego link zamieszczam poniżej.
Jego wizerunek znalazłem przypadkiem w sieci, szukając informacji na temat moich przodków o nazwisku Baltyn. Usiłowałem odszukać go w dostępnych herbarzach. Podobnie zresztą, jak samo nazwisko. Bez rezultatu.
Przypuszczam, że może to być herb pochodzący z terenu krajów bałtyckich lub Niemiec.
http://www.familylink.com/person/-Balty ... 13-1001085
Znalazłem kiedyś w sieci inny wizerunek tego samego herbu. Niestety nie udało mi się ponownie odnaleźć tej strony. Blazonowanie wyglądało mniej więcej tak (z góry przepraszam wszystkich heraldyków za błędy):
"skwadratowana, w polu pierwszym i czwartym czerwonym między trzema srebrnymi różami, z których dwie u czoła w pas, pas błękitny w złote kliny, w polu drugim i trzecim srebrnym czerwone ramię z mieczem w lewo. Klejnot: czerwone ramię z mieczem w lewo. Labry: złote podbite srebrem (coś chyba nie tak, ale tak wyglądał). Dewiza: "vi et animo""
Ufff...:-)
Uprzejmie dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Michał Zalewski
Sawicki_Julian

Sympatyk

BALTYN

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Michał, wydaje mi się ze to nazwisko ; Baltyn dawniej pisane w łacinie, gdzie nie ma literki ; Ł, brzmiało by inaczej np. ; Bałt,czyli strzała do łuku i raczej jest z pochodzenia tatarskiego. Dodana dewiza to oznacza udostojnienie herbu za szczególne zasługi, następne udostojnienie od króla, czy cesarza, to już tytuł hrabiego. Herb też mało znany, podam tu link do nazwisk z herbami i zbliżone nazwiska do ; Baltyn, z podanymi herbami i każdy herb przy nazwisku i ten po kolei wpisać w Gogle, może się trafi na ten właściwy. Pozdrawiam i podaję link, może jeszcze ktoś z zawodowych historyków coś podpowie - Julian ;
http://herbarz.strefa.pl/nazwiska/alfabet.htm
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Re: BALTYN

Post autor: JarekK »

Sawicki_Julian pisze:Witam Michał, wydaje mi się ze to nazwisko ; Baltyn dawniej pisane w łacinie, gdzie nie ma literki ; Ł, brzmiało by inaczej np. ; Bałt
i chyba jest z pochodzenia tatarskiego.
raczej Bałt - Bałtowie a do Tatarów daleko :lol: :roll:
Pozdrawiam
Jarek
Sawicki_Julian

Sympatyk

E tam, Bałtowie to Prusacy od pierwszych wieków i Finlandia chyba tak samo. Czyli strzała łuku zwana dawniej bałtem, to z Tatarami jak najbardziej związane. No i ta dewiza za waleczność i król pewnie polski to uznaje, a Tatarzy są od 800 lat w Polsce i na Litwie na stałe i przeważnie w wojsku.
Ja to nazwisko tak kojarzę, ale czy wśród Tatarów takie było, gdzieś takie widziałem, czytałem. Przecież są książki o Tatarach w Polsce, więcej czytać, a nie upraszczać, czy np. Filip jest z Filipin i nie poprawiać mnie, ja tu o nic nie pytam i na przeszło trzy tysiące wpisów, zadałem trzy razy pytanie w nowo założonym wątku, zawsze pomagam jak umiem bezinteresownie, bierz Jarek przykład z takich. I nie ma tu nic do śmiechu, tylko odpowiadać pytającemu, co to za herb i jak się nazywa, a nie zaśmiecać forum, bo widzę że tobie też przeszkadzam. Michał moim zdaniem taki temat wątku w którym nie wiadomo o co chdzi, bedzie pomijany - Julian
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Sawicki_Julian pisze:E tam, Bałtowie to Prusacy od pierwszych wieków[..] i nie poprawiać mnie
:lol:
Nie Prusacy a Prusowie.
Baltyn (Baltyń, Bartyr, Baltysz, Baltyzar, Baltyzasz, Baltyzer, Baltyżar) - od imienia Baltazar, notowanego w Polsce od XIII wieku, Imię biblijne, pochodzenia babilońskiego, od balatsu usur ‘niech Bóg zachowa jego życie’.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
MAZale

Sympatyk

Post autor: MAZale »

Panie Julianie,
Nie bardzo wiem co ma Pan na myśli pisząc, ze nie bardzo wiadomo o co chodzi w moim wątku, ale rozumiem: doprecyzuje.
Czy ktoś zna pochodzenie herbu na załączonym zdjęciu?
Niestety mi długotrwałej kwerendzie nie udało sie tego ustalić.

Czy tak lepiej 😀?
Sawicki_Julian

Sympatyk

No teraz Jarek się postarał i pisze na temat, moim zdaniem tu wszyscy się uczymy, czasem na błędach i niech tak zostanie.
Michale, ustalenie herbu, czy nazwiska od czego pochodzi, może być to długie szukanie, bo herb jak dla mnie jest nieznany, ale może ktoś zna, dlatego podnoszę temat by nie spadł bez odpowiedzi. W necie herbarzy jest pod dostatkiem do wglądu np. Bartosz Paprocki, Wijuk Kojałowicz, Franciszek Piekosiński, Kasper Niesiecki i inni, wystarczy wpisać takie nazwisko heraldyka i będzie wybór do książek z herbami. Co do tytułu założonego nowego wątku, to było napisać zachęcająco np. Baltyn, jakiego jest herbu, bo to tylko widać dla czytających ( lub nie ) ten podany temat. Ja tu nie rozkazuje, tylko przekazuje to co nieco wiem w tym temacie z herbami - Julian

Ps.- Michał, przejrzałem swoje książki z herbami, jest w nich ponad tysiąc herbów i nie ma takiego herbu z zębami od piły i trzech białych róż, ani takiego z Twojego opisu z ta złotą ręką w klejnocie, w połączeniu z różami, ani też takiego lub podobnego nazwiska. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to białe róże takie jak jest w herbie Poraj, czyli ludzi z Czech i myślę ze tam wśród czeskich herbów trzeba szukać, a królestwo Czech jest starsze od polskiego. A ten herb z czterema polami, może to być taki do wywodu szlacheckiego, czyli po dziadku ojczystym i macierzystym i po babce ojczystej i macierzystej, takie dawniej bywały, podobne do hrabiowskich.

Ps - 1 ; znalazłem, jest tu dużo o tym nazwisku Balton, ( można zmienić na ; Baltyn i jest ten sam herb ), sięga nawet w odległe wieki, np. w 220 roku są w Burgundii i chyba ten herb na cztery pola był hrabiowski, podaje link i życzę powodzenia i pisać do właścicieli drzewek ;
http://www.myheritage.pl/research?s=311 ... Balton+g.M
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”