Słonim Białoruś poszukiwany AŚ
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- jarymi

Słonim Białoruś poszukiwany AŚ
Witam zainteresowanych Białorusią, i mających wiedzę o metodach/sposobach prowadzenia tam poszukiwań
Szukam Aktu Ślubu z 2 lutego 1937 roku zawartego w kościele parafialnym w Słonimie.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje jak się zabrać do poszukiwań na Białorusi, a może gdzieś są skany ?
Szukam Aktu Ślubu z 2 lutego 1937 roku zawartego w kościele parafialnym w Słonimie.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje jak się zabrać do poszukiwań na Białorusi, a może gdzieś są skany ?
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
-
julia_jarmola

Dzień dobry!
Ryszardzie, szukanie na Białorusi jest baaardzo trudne.
Zapewne zauważyłeś, że w Genetece Słonima nie ma. Przed wojną były w nim trzy kościoły katolickie św. Andrzeja Apostoła, Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny i jeszcze jeden, którego nazwy nie pamiętam. Dziś jest w nim cerkiew.
Roku 1937.należy szukać w ZAGS-ie.W Słonimie jest na pewno.
Występujesz z pismem z tym ,że chyba najpierw powinieneś w naszym USC wypełnić kwestionariusz (podobno wiedzą o co chodzi), białoruskie ZAGS-y żądają potwierdzenia pokrewieństwa. W Twoim przypadku nie będzie to trudne, gdyż chodzi o rodziców.
Korespondencja trwa długo, bo pośredniczy polski MSZ.
Koszt listu poleconego i obowiązkowego przy tym priorytetu na dziś wynosi 16 złotych.
Powodzenia,
Julia.
Ryszardzie, szukanie na Białorusi jest baaardzo trudne.
Zapewne zauważyłeś, że w Genetece Słonima nie ma. Przed wojną były w nim trzy kościoły katolickie św. Andrzeja Apostoła, Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny i jeszcze jeden, którego nazwy nie pamiętam. Dziś jest w nim cerkiew.
Roku 1937.należy szukać w ZAGS-ie.W Słonimie jest na pewno.
Występujesz z pismem z tym ,że chyba najpierw powinieneś w naszym USC wypełnić kwestionariusz (podobno wiedzą o co chodzi), białoruskie ZAGS-y żądają potwierdzenia pokrewieństwa. W Twoim przypadku nie będzie to trudne, gdyż chodzi o rodziców.
Korespondencja trwa długo, bo pośredniczy polski MSZ.
Koszt listu poleconego i obowiązkowego przy tym priorytetu na dziś wynosi 16 złotych.
Powodzenia,
Julia.
- jarymi

Julio wielkie dzięki
dwa dodatkowe pytania ZAGS - to ichni USC?
można pisać po polsku czy lepiej po rosyjsku?
dwa dodatkowe pytania ZAGS - to ichni USC?
można pisać po polsku czy lepiej po rosyjsku?
-
julia_jarmola

Tak ZAGS, to nasz USC.
Ja piszę do nich po rosyjsku. Ze Słonimem nie mam doświadczeń, więc nie wiem, jacy są urzędnicy.
Z pobliskiego Zdzięcioła są bardzo formalistyczni i używają pośrednictwa MSZ, natomiast z Korelicz dostałam odpowiedź bardzo szybko i bez pośrednictwa.
Odszukałam pismo ze Zdzięcioła i tam znalazłam potwierdzenie ich wymagań:"....zwracamy uwagę, że należy obowiązkowo wykazac stopien pokrewieństwa..."
Miejmy nadzieję, że w Słonimie pracują wyrozumiali urzędnicy:)
Podają numer telefonu (rozmowy drogie), adresu mailowego nie.
Отдел записии актов гражданского состояня
231799 г Слоним
ул Красноармейскя 25
Беларусь
Pozdrawiam,
Julia.
Ja piszę do nich po rosyjsku. Ze Słonimem nie mam doświadczeń, więc nie wiem, jacy są urzędnicy.
Z pobliskiego Zdzięcioła są bardzo formalistyczni i używają pośrednictwa MSZ, natomiast z Korelicz dostałam odpowiedź bardzo szybko i bez pośrednictwa.
Odszukałam pismo ze Zdzięcioła i tam znalazłam potwierdzenie ich wymagań:"....zwracamy uwagę, że należy obowiązkowo wykazac stopien pokrewieństwa..."
Miejmy nadzieję, że w Słonimie pracują wyrozumiali urzędnicy:)
Podają numer telefonu (rozmowy drogie), adresu mailowego nie.
Отдел записии актов гражданского состояня
231799 г Слоним
ул Красноармейскя 25
Беларусь
Pozdrawiam,
Julia.
- jarymi

Julio dzięki
spróbuję napisać do nich bezpośrednio - zobaczymy
spróbuję napisać do nich bezpośrednio - zobaczymy
-
Maślanek_Joanna

To ja się podłączę pod temat 
Julio, czy wiesz gdzie szukać aktu urodzenia ze Słonima/mia (jak to się odmienia?) ale z roku 1856? Od razu mówię, że pokrewieństwa nie jestem w stanie wykazać, bo po drodze była nieformalna adopcja...
A zapewne dla urzędników nie będzie dowodem fakt, że mogę się wykazać rodowymi świecznikami z inicjałem JR - szukając Jadwigi Raczyńskiej?
Rysiu, daj znać, co Ci się uda zwojować, chociaż dla mnie zapewne z racji roku poszukiwanego aktu - bardziej będzie interesujące jakieś archiwum niż ZAGS.
Pozdrawiam
Joanna
Julio, czy wiesz gdzie szukać aktu urodzenia ze Słonima/mia (jak to się odmienia?) ale z roku 1856? Od razu mówię, że pokrewieństwa nie jestem w stanie wykazać, bo po drodze była nieformalna adopcja...
A zapewne dla urzędników nie będzie dowodem fakt, że mogę się wykazać rodowymi świecznikami z inicjałem JR - szukając Jadwigi Raczyńskiej?
Rysiu, daj znać, co Ci się uda zwojować, chociaż dla mnie zapewne z racji roku poszukiwanego aktu - bardziej będzie interesujące jakieś archiwum niż ZAGS.
Pozdrawiam
Joanna
- jarymi

Joasiu poczytaj tutaj http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtmlMaślanek_Joanna pisze:To ja się podłączę pod temat
Julio, czy wiesz gdzie szukać aktu urodzenia ze Słonima/mia (jak to się odmienia?) ale z roku 1856? bardziej będzie interesujące jakieś archiwum niż ZAGS.
Pozdrawiam
Joanna
-
julia_jarmola

Joanno!
Niestety ZAGS nie uznałby rodowych świeczników
, a szkoda
Oni są tak zasadniczy, że....brak słów!
Ale wracając do Twojego zapytania, to księgi metrykalne ze Słonima z XIX w.będą najprawdopodobniej w Archiwum Historycznym w Mińsku (220002 Mińsk, ul. Kropotkina nr 55).
Spróbuj napisać do nich maila (gdzieś mi się zapodział), może odpowiedzą, piszę "może", ponieważ ja się odpowiedzi tą drogą nie doczekałam.
Ale za to Archiwum Historyczne w Grodnie (230023 Grodno, ul. Tyzenhauza 2) odpowiada, więc może warto napisać i do nich z zapytaniem o księgi ze Słonima:
niab@solo.by
Pozdrawiam,
Julia.
Niestety ZAGS nie uznałby rodowych świeczników
Oni są tak zasadniczy, że....brak słów!
Ale wracając do Twojego zapytania, to księgi metrykalne ze Słonima z XIX w.będą najprawdopodobniej w Archiwum Historycznym w Mińsku (220002 Mińsk, ul. Kropotkina nr 55).
Spróbuj napisać do nich maila (gdzieś mi się zapodział), może odpowiedzą, piszę "może", ponieważ ja się odpowiedzi tą drogą nie doczekałam.
Ale za to Archiwum Historyczne w Grodnie (230023 Grodno, ul. Tyzenhauza 2) odpowiada, więc może warto napisać i do nich z zapytaniem o księgi ze Słonima:
niab@solo.by
Pozdrawiam,
Julia.
-
julia_jarmola

-
Maślanek_Joanna

- jarymi

wpadłem na tego linka jak u wujka google zadałem bardzo szczegółowe pytanie --słonim-- 
-
julia_jarmola

Joanno!
Tak byłam zaaferowana podawaniem adresów archiwów, że nie dopisałam informacji o mormonach! Ale Ryszard Ci podpowiedział!
Oczywiście, to znacznie ułatwi poszukiwania i zaoszczędzi wydatków
Świetnie, że interesujące Cię lata u nich są. Szybciej znajdziesz swoich!
A z archiwami wiadomo , jak jest: najpierw piszesz i pytasz, potem zgłaszasz zapotrzebowanie na kwerendę, a potem... czekasz, później , jak się poszczęści to...płaczesz i płacisz
Powodzenia,
Julia.
Tak byłam zaaferowana podawaniem adresów archiwów, że nie dopisałam informacji o mormonach! Ale Ryszard Ci podpowiedział!
Oczywiście, to znacznie ułatwi poszukiwania i zaoszczędzi wydatków
Świetnie, że interesujące Cię lata u nich są. Szybciej znajdziesz swoich!
A z archiwami wiadomo , jak jest: najpierw piszesz i pytasz, potem zgłaszasz zapotrzebowanie na kwerendę, a potem... czekasz, później , jak się poszczęści to...płaczesz i płacisz
Powodzenia,
Julia.