Dyspensa

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

niedomnie

Sympatyk

Dyspensa

Post autor: niedomnie »

Czy ktos wie cokolwiek o dokumentach dot. dyspens. Głównie chodzi mi o Kielce.

Czy gdzies te dokumenty sa przechowywane?
Ktos z sukcesem z nich skorzystał?
Jakie tam byly zawarte informacje?

Artur
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Dyspensa

Post autor: kamil_360 »

niedomnie pisze:Czy ktos wie cokolwiek o dokumentach dot. dyspens. Głównie chodzi mi o Kielce.

Czy gdzies te dokumenty sa przechowywane?
Ktos z sukcesem z nich skorzystał?
Jakie tam byly zawarte informacje?

Artur
Zależy czego ta dyspensa ma dotyczyć, bo może np. stopnia pokrewieństwa, a może zwolnienia z 2. czy 2 zapowiedzi...
Jeśli chodzi ściśle o Kielce, to najprawdopodobniej w AD Kielce będą przechowywane (analogicznie do AD Sandomierz).
Z tych kieleckich niestety nie korzystałem, więc nie wiem jak jest z dostępem.
Na podst. tych, którymi dysponuję, informacji jest raczej niewiele, przynajmniej niewiele więcej niż w akcie małżeństwa.

Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 8 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Ciekawsze są oczywiście wnioski o dyspensę, a te bywają przechowywane w bardzo różnych zespołach. Jak jest w AD Kielce, nie mam pojęcia.
Bartek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Artur, tak jak pisze Kamil, dyspensa od zapowiedzi jest wpisana od razu w metryce ślubu, np. w ostatnią niedzielę przed wielkim postem ma być ślub, a wyszła tylko jedna zapowiedź. Co do dyspensy z pokrewieństwa np. w trzecim stopniu, bo w drugim to byłyby już sobie wnuczki, albo brat i siostra cioteczni, wtedy jest pisany list chyba do biskupa, a ten pisze do papieża jak bliskie pokrewieństwo, lub ponowny ślub kościelny po rozwodzie, tak samo dyspensa. To są listy i do metryki mogą być dołączone, lub wpisane dane, data i zezwolenie na ślub z podpisem przez kogo wydane, pozdrawiam - Julian
Ps - Artur jaki ten świat mały, bardzo dobrze znam Życiny koło Rakowa i tam przez kilka lat pod rząd przyszło mi naprawiać piaskowe kolejny w drodze do wjazdu nad wodę we wsi i w lesie.
niedomnie

Sympatyk

Post autor: niedomnie »

Chodzi o dyspense z pokrewieństwa 4 st. z obu stron.

PS. Julian - hmm nawet nie wiem gdzie to padalem. Chyba ze patrzysz na tlumaczenia aktów. Ja za to Życiny znam jedynie z przejazdu. Ale mój pradziadek i jego ojciec pochodzą stamtąd.

Dzieki za info.
Dowiedzialem sie w miedzyczasie, ze szukac nalezy prosby a nie samej dyspensy.
Nawet odpowiedzialo mi AD (po 3 dniach) :D, niestety z informacja ze pod ta data nie ma "mojej" dyspensy.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Może gwoli uzupełnienia - sama dyspensa powinna byc w allegatach.

Ale faktycznie tam nie spodziewałbym sie czegoś specjalnego.
pozdrawiam
Piotr
Masia

Sympatyk
Adept

Post autor: Masia »

Wykorzystując ten temat chciałabym dowiedzieć się czegoś odnośnie udzielania dyspens w I poł. XIX w.

Otóż spotkałam się w trakcie poszukiwań z takim przypadkiem:

Wdowiec X poślubia w lipcu 1834 wdowę Y, której nazwisko panieńskie było takie same jak zmarłej żony X. W księdze parafialnej przy akcie ślubu był dopisek o dyspensie z Rzymu. Według zebranych informacji pierwsza żona X zmarła w 1831, zaś mąż Y w czerwcu 1833 - czyli tzw. okres rocznej żałoby został zachowany.

Zastanawiam się czy do poślubienia siostry zmarłej żony była potrzebna dyspensa (nazwisko i wiek sugeruje, że mogły być to siostry), bo nie mogę wymyślić innej przyczyny udzielenia dyspensy.
Słyszałam, że potrzebna była ona w przypadku gdy para młoda miała tego samego rodzica chrzestnego, nie wiem czy to prawda. Tej sytuacji w tym przypadku na razie nie potrafię zweryfikować ze względu na brak aktów chrztu .
Pozdrawiam
Masia
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 8 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Była potrzebna, to przeszkoda powinowactwa I stopnia (impedimentum affinitatis).
Masia

Sympatyk
Adept

Post autor: Masia »

Dziękuję za szybką odpowiedź, jest to ważny trop w moich poszukiwaniach, zwłaszcza, że mam trudności w odnalezieniu aktów urodzenia. Pozdrawiam. :)
Masia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”