Kanada - jak szukać? cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
wilk_magdalena

Kanada
Witam
Grzegorzu, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Turkiewicze, duża rodzina wszyscy płynęli przed I wojną światową do Kanady, w różnym czasie. Stanisław / Stanley / Turkiewicz i bliscy jemu zamieszkali w Manitobie, Winnipeg i okolicznych miasteczkach. Inni w Saskatchewan. Wiem, że byli podzieleni. Rok urodzenia Stanisława 1889.
Jeśli chodzi o żonę być może płynął z nią? Ale też może być tak, że później się ożenił w Kanadzie, bo w 1916r. był wdowcem.
Za każdą pomoc dziękuję.
Magdalena
Grzegorzu, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Turkiewicze, duża rodzina wszyscy płynęli przed I wojną światową do Kanady, w różnym czasie. Stanisław / Stanley / Turkiewicz i bliscy jemu zamieszkali w Manitobie, Winnipeg i okolicznych miasteczkach. Inni w Saskatchewan. Wiem, że byli podzieleni. Rok urodzenia Stanisława 1889.
Jeśli chodzi o żonę być może płynął z nią? Ale też może być tak, że później się ożenił w Kanadzie, bo w 1916r. był wdowcem.
Za każdą pomoc dziękuję.
Magdalena
-
grzebra.80

Kanada
Magdo,
podaj miejsce zamieszkania, bo Rosja czy Austria jako kraj zamieszkania - to przecież nie wszystko jedno.
Miejsce zamieszkania zawęży kryteria poszukiwania.
Pozdrawiam,
Grzegorz
podaj miejsce zamieszkania, bo Rosja czy Austria jako kraj zamieszkania - to przecież nie wszystko jedno.
Miejsce zamieszkania zawęży kryteria poszukiwania.
Pozdrawiam,
Grzegorz
-
wilk_magdalena

Kanada
Witam Grzegorzu,
Turkiewicze przybyli z Austrii / Galicja /
Magdalena
Turkiewicze przybyli z Austrii / Galicja /
Magdalena
-
grzebra.80

Kanada
Magdo,
nie potrafisz w jednym poście napisać tego co wiesz?
Austria/Galicja - a miejscowość znasz?
nie potrafisz w jednym poście napisać tego co wiesz?
Austria/Galicja - a miejscowość znasz?
- Pobłocka_Elżbieta

Re: Kanada
Magdo ,wilk_magdalena pisze:Witam
Interesuje mnie podróż rodziny do Kanady. Do jakich miast w Kanadzie przybywały statki w okresie międzywojennym. Czy z USA do Kanady ludzie dostawali się drogą morską czy też lądową?
Poszukuję manifestu mojej rodziny na nazwisko Stanisław / Stanley / Turkiewicz, który płynął na statku pasażerskim do Kanady być może wraz z żoną ? Rok podróży 1910 lub trochę wcześniej.
Za każdą pomoc w tej sprawie bardzo dziękuję.
Magdalena
Twój poszukiwany mógł dopłynąc do USA lub ,przejściem granicznym pieszym ,przejść do Canady z USA.
Tak było z moja rodziną .
Jęśli przypłynął do Canady ,to do portu np.Halifax a zamieszkał w innym rejonie Canady.
Posyłam ,to co odnalazłam:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1823240
Stanislaw Torkewicz
Canada Passenger Lists
Name:
Stanislaw Torkewicz
Event Type:
Immigration
Event Date:
Nov 1903
Event Place:
Halifax, Nova Scotia, Canada
Birth Year (Estimated):
1884
Birthplace:
Poland
Ship Name:
Arcadia
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:2QS7-ZCH
Twa prosba winna znaleśc się w tym temacie:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-4286.phtml
Pozdrawiam
Ela
-
grzebra.80

To na pewno nie jest ten Stanisław - nawet biorąc poprawkę na błędnie zapisane nazwisko.
Rok urodzenia - tutaj jest różnica 5 lat, co wyklucza z listy szukanych. Oficer imigracyjny wpisywał wiek na podstawie paszportu i pomyłkek praktycznie nie było.
Dlatego tak ważne jset posiadanie jak najwięcej informacji o Stanisławie, bo Galicja jako miejsce urodzenia to trochę mało...
Rok urodzenia - tutaj jest różnica 5 lat, co wyklucza z listy szukanych. Oficer imigracyjny wpisywał wiek na podstawie paszportu i pomyłkek praktycznie nie było.
Dlatego tak ważne jset posiadanie jak najwięcej informacji o Stanisławie, bo Galicja jako miejsce urodzenia to trochę mało...
-
wilk_magdalena

Witam serdecznie Elu
Gdybyś mogła poprosić administratora o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu będę bardzo wdzięczna. Za wszystko Tobie dziękuję a szczególnie za pomoc i trafne uwagi. Trzymam się daty rok urodzenia 1889 bo taki miałam przekaz rodzinny oraz rok emigracji przed rokiem 1914, przed I wojną światową / rok 1910 / być może trochę przed?
Panie Grzegorzu, jeśli Pan chce mi pomóc to proszę to uczynić lub nie.
Magdalena
Gdybyś mogła poprosić administratora o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu będę bardzo wdzięczna. Za wszystko Tobie dziękuję a szczególnie za pomoc i trafne uwagi. Trzymam się daty rok urodzenia 1889 bo taki miałam przekaz rodzinny oraz rok emigracji przed rokiem 1914, przed I wojną światową / rok 1910 / być może trochę przed?
Panie Grzegorzu, jeśli Pan chce mi pomóc to proszę to uczynić lub nie.
Magdalena
-
grzebra.80

Magdo,
chciałem pomóc, dlatego zadawałem "tyle" pytań - im więcej informacji, tym większe parawdopodobieństwo znalezienia właściwego człowieka. Wiek czy miejsce zamieszkania zawęża kręg poszukiwań i zwiększa szanse znalezienia szukanej osoby.
Nie znasz wszystkich danych, można to w normalny sposób oznajmić, a nie obrażać się...
Jeśli moje pytania są dla Ciebie drażniące (zadawałem je dla dobra sprawy) - proszę to napisać wprost.
Pozdrawiam,
Grzegorz
chciałem pomóc, dlatego zadawałem "tyle" pytań - im więcej informacji, tym większe parawdopodobieństwo znalezienia właściwego człowieka. Wiek czy miejsce zamieszkania zawęża kręg poszukiwań i zwiększa szanse znalezienia szukanej osoby.
Nie znasz wszystkich danych, można to w normalny sposób oznajmić, a nie obrażać się...
Jeśli moje pytania są dla Ciebie drażniące (zadawałem je dla dobra sprawy) - proszę to napisać wprost.
Pozdrawiam,
Grzegorz
-
wilk_magdalena

Witam
Grzegorzu, jeśli masz trochę o Turkiewiczach a nie chcesz zamieszczać w większości nie potrzebnych informacji / dla mnie każda informacja z tym nazwiskiem jest ważna /, to prześlij mi te wszystkie dane, które widzisz, bo ja niestety nie mam takich możliwości na mojego e-maila przez p.w. lub przez administratora genealodzy.pl. Nie wiem jak można to zrobić nie znam się na tym. Zapewniam, że rzetelnie zapoznam się z informacjami. Dla mnie każdy szczegół z nazwiskiem Turkiewicz Winnipeg, Manitoba, Kanada jest ważny. Jestem następnym pokoleniem, które poszukuje. Więcej informacji jest na stronie Emigracja Kanada. Będziemy występować z prośbą do Pana Konsula w Winnipegu o pomoc w odnalezieniu rodziny dlatego poszukujemy i zbieramy różne dokumenty.
Pozdrawiam
Magdalena
Grzegorzu, jeśli masz trochę o Turkiewiczach a nie chcesz zamieszczać w większości nie potrzebnych informacji / dla mnie każda informacja z tym nazwiskiem jest ważna /, to prześlij mi te wszystkie dane, które widzisz, bo ja niestety nie mam takich możliwości na mojego e-maila przez p.w. lub przez administratora genealodzy.pl. Nie wiem jak można to zrobić nie znam się na tym. Zapewniam, że rzetelnie zapoznam się z informacjami. Dla mnie każdy szczegół z nazwiskiem Turkiewicz Winnipeg, Manitoba, Kanada jest ważny. Jestem następnym pokoleniem, które poszukuje. Więcej informacji jest na stronie Emigracja Kanada. Będziemy występować z prośbą do Pana Konsula w Winnipegu o pomoc w odnalezieniu rodziny dlatego poszukujemy i zbieramy różne dokumenty.
Pozdrawiam
Magdalena
Magdo, Elżbieta podała Ci link gdzie ten temat od lat jest już omawiany na forum. Grzegorz usiłuje Cię naprowadzić na właściwy trop i mówi o miejscu zamieszkania, skąd wyjechał, gdzie się urodził, to podstawowa i najważniejsza informacja przy szukaniu emigrantów, chociaż to miejsce jest zwykle zniekształcone w dokumentach podróży, to zawsze jest to jakiś trop. Kontakt z Turkiewiczami za oceanem, tymi współczesnymi jest teraz możliwy choćby przez facebooka, myślę, że rodziny w Kanadzie i USA utrzymują ze sobą jakiś kontakt, a przynajmniej wiedzą o sobie, można tą drogą spróbować. Dużo ich, Turkiewiczów, na facebooku, w Kanadzie, w USA, są grupy, są zdjęcia.
Łucja
Łucja
-
wilk_magdalena

Kanada
Witam
Łucjo, dziękuję za podpowiedź. Inne spostrzeżenie i uwagi. Młodość, młodość.....
Magdalena
Łucjo, dziękuję za podpowiedź. Inne spostrzeżenie i uwagi. Młodość, młodość.....
Magdalena
Kanada
Witam.
Poszukuję jakichkolwiek informacji o moim dziadku. Nazywał się Zygmunt Ryszkowski, urodził się 11.02.1907 r., imię matki Antonina. Prawdopodobnie z informacji, które udało mi się uzyskać został wzięty do niewoli w Brześciu - 16.09.1939 r. a następnie wyemigrował do Kanady. Niestety nie posiadam więcej informacji na jego temat.
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Poszukuję jakichkolwiek informacji o moim dziadku. Nazywał się Zygmunt Ryszkowski, urodził się 11.02.1907 r., imię matki Antonina. Prawdopodobnie z informacji, które udało mi się uzyskać został wzięty do niewoli w Brześciu - 16.09.1939 r. a następnie wyemigrował do Kanady. Niestety nie posiadam więcej informacji na jego temat.
Pozdrawiam
Moze to on:katrys1 pisze:Witam.
Pozdrawiam
Name: Zygmunt Ryszkowski
Occupation: Carpenter
Year: 1974
Electoral District: Eglinton
https://drive.google.com/file/d/0B1ypsS ... sp=sharing
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
-
AlicjaSurmacka

Witam,
Poszukuję informacji a przede wszystkim adresu zamieszkania osoby mieszkającej podobno w Kanadzie.
Chodzi mi o Andrzeja Dziekan urodzonego w 1957 roku syna Janusza (1929-1992) i Ireny z ....
wnuka Władysława i Janiny z Bartników I ślubu Dziekan, II ślubu Popek (1904-1988)
Ojciec Andrzeja według przekazów rodzinnych był architektem i wiele lat spędził w Algerii ale nie wiem w których latach i stąd też nie wiem gdzie się Andrzej urodził.
Pozdrawiam Alicja
Poszukuję informacji a przede wszystkim adresu zamieszkania osoby mieszkającej podobno w Kanadzie.
Chodzi mi o Andrzeja Dziekan urodzonego w 1957 roku syna Janusza (1929-1992) i Ireny z ....
wnuka Władysława i Janiny z Bartników I ślubu Dziekan, II ślubu Popek (1904-1988)
Ojciec Andrzeja według przekazów rodzinnych był architektem i wiele lat spędził w Algerii ale nie wiem w których latach i stąd też nie wiem gdzie się Andrzej urodził.
Pozdrawiam Alicja
- Pobłocka_Elżbieta