Gdzie jeszcze szukać info o przodkach?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Post autor: MateuszS »

Witam

Chciałbym się dowiedzieć gdzie można jeszcze szukać informacji o przodkach skoro metryki greckokatolickie już nie sięgają tak daleko a to z powodu pożaru Grabowca (obecnie pow. zamojski) w październiku 1814 roku gdzie spłonęły księgi metrykalne. Szukałem także w Księgach Miasta Grabowca gdzie odnalazłem kilka ciekawych faktów i powiązań przodków.

Najstarsza informacja z KMG to taka, iż mój przodek Filip Skura kupuje ziemię od Daniło Skury w Grabowcu w roku 1758. I ślad się urywa w tym miejscu ponieważ nie wiem czy kupił ją mieszkając w innym miejscu w Grabowcu czy przybył do Grabowca z innej miejscowości i dopiero nabył ziemię. Pytanie jest takie jak to sprawdzić. Czy oprócz KMG są jeszcze inne dokumenty w których mogę takie informacje uzyskać?

MateuszS.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Mateusz, ze się spaliło w 1814 roku, to chyba niewielka strata, bo metryki pisane jasno i na temat rodziców są te po polsku od 1808 roku. Te wcześniejsze po łacinie są podobne do rejestracji sakramentów w kościele, tam ani mrumru o rodzicach.
Piszesz że to był rok 1758, a więc za czasów króla i ten dawał zezwolenie na zakup ziemi, tu może ktoś zna się lepiej na tamtych czasach za króla Sasa Augusta III, a szukać należy w Metryce Koronnej i pisanej najlepiej w Lublinie na sejmach, może sejmikach. Wpisuj w Gogle poszukiwane nazwisko i można też w coś trafić na temat - Julian
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

A czy do tego też powinna być zgoda króla?

Actum in Grabowiec Feria sekunda post Festum Sancte Fabiane et Sebastiane Martiris Proxima A. Domini 1758.

Przy prezydencji Panów Burmistrzów Pana Jakuba Pieknoskiego i Pana Bazylego Wosyiowica Burmistrzów indzieś y Panów Ławników P. Jana ……. y Daniela Kozłoskiego przysięgłych.

Comparentes Stanowsy Sławetny Daniło Skura wespół zmałżonko swoio naymię Marianna przy boku Jei Stoyący y na wszystko zezwalaiący kturzy maionc dobra swoie Swoią od oica Swego Świętei pamięci Pawła horągiewki to iest Folwark ktury teras przedaio Filipowy Skurze młodzianowi zasumę pewno pieniężno złotych polskich dziewiędziesiont ktura lezy miedszy miedzami ziednej stronę miedzę Pana Jakuba Pieknoskiego zdrugo Stronę Stefana Ja…koskiego ktury się poczyna odrowu i koczij się …….. Zarowno zinnemi wktóre to dobra ex nunc Intromissyi … …. Przez Wys Rzęconych Panów Ławników adopuszczonei ani Sami Przez Się ani Przez Sub Ordynowaną Osobij przeskadzac nie maio y owsem Bronic y ochraniac Od terminów prawnych y nie prawnych tylę Ilę tego potrzeba będzie podzakładym wys rzeconei Sumy awniedosyc dotrzymania tego zapisu Forum Sobie zachowuią Miesckie Grabowiecki Co urzod Widzac Rzec Słusno y oczywisto Wmoc Moc poSsessi oddać Roskazał y na cztyrech kotach Miasta Obwołać Roskazał obwołana iest aby się odzywa kto bliskościo y pieniądze odkładał y prawo zbyiał aponiewas nikt się nie odzywa ktoblisij urzod wiecznie y na wieki utwierdzył y utwierdzona iest x Daniło Skura x Mary
anna małzoka Jako dziedzicka tego folwarku znak krzyza Swiętego położyłam x y za syna Swego Aleksandra Starszego x takos y zadrugiego aleksandra x y za kuzme podpisuią się Marianna Skurzycha Daniela aia z domu horągiewka

Pozdrawiam MateuszS.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Mateusz, to powyżej jest tak pisane jak mówili na wsi jeszcze w ubiegłym wieku. Tu król nie ma nic do sprzedaży, bo ten folwark jest własnością już prywatną, a król brał udział w tych zamianach, które ziemie były królewskie, były wtedy i ziemie biskupie.
A to czytam tak ; umowa w sprawie sprzedaży folwarku w mieście Grabowcu spisana w obecności burmistrzów i ławników.
Daniel Skura z małżonką swą Marianną sprzedają ten folwark po ojcu swym Pawle z przydomkiem ; chorągiewka za 90 zł polskich, kupujący to Filip Skura. Wtedy było takie prawo bliższości jak tu pisze, że na cztery strony miasta dać ogłoszenie dla ludności miasta Grabowca, by mógł ktoś z rodziny się temu sprzeciwić, np. też należy do tej rodziny Skurów i do folwarku wartości.
Kto to jest ten Filip Skura, nie piszą ze syn, czyli może być bratanek, bo piszą ze młodzieniec i to samo nazwisko, czyli tylko rodzinie było prawo sprzedać ten folwark.
Gdzie mieszkał ten Filip Skura, jeśli tego nie piszą, to mógł być mieszkańcem Grabowca. Po wyjściu umownego terminu na ogłoszenie sprzedaży folwarku i nikt się nie zgłasza, Filip pieniądze wypłaca, a urzędnicy prawnie wprowadzają od zaraz Filipa na zakupiony majątek ( Intromisja ). Podpisują się krzyżykami ( na oryginale ) Marianna żona Daniela i za syna Alexandra starszego i Alexandra młodszego ( widocznie obaj się ur. 12 grudnia ? ) i obowiązkowo składa podpis też Daniel Skura z przydomkiem chorągiewka po ojcu Pawle. Czyli Filip zamieszkał w folwarku w Grabowcu, tylko dlaczego miał chrzcić swe dzieci w wierze greko katolickiej w cerkwi, a nie w kościele. Że miał potomstowto to jasne, inaczej byś nam tu niepisał, a genealog to jak śledczy, musi myśleć i znać się na żartach, pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Dziękuję Panie Julianie za taką obszerną odpowiedź.

Teraz już wiem mniej więcej co i jak z tym moim przodkiem. Filip był grekokatolikiem i jego potomstwo (później prawosłwne po kasacie unii) aż do co najmniej ukazu tolerancyjnego z 1905 roku. Tak przypuszczam, bo po tej dacie są wszyscy ochrzczeni w kościele rzymskim czyli od mojego dziadka począwszy.

No i właśnie co dalej z Filipem a zwłaszcza z jego rodzicami itd. Gdzie szukać? Księgi Miasta Grabowca więcej o nim nie wspominają wstecz. W roku 1802 jest ugoda między dziećmi Filipa:

Komplanacyia, czyli dobrowolna Ugoda nastąpiła y Zawarta iest między Anną Czauszową Antonim i Janem Skuro Braćmi

Niżej znakiem Krzyża Sgo. podpisani zeznaią tym pismem swoim przy uproszonych Swiadkach iż na pozostały Majątek po Sp. Filipie Skurze Oycu Swoim na któren przystąpili do Komplanacyi czyli dobrowolney Ugody w nieżey opisany sposób.

1. Pozostało majątku Ogólnie wynoszącego na Zp. Tysiąc Sesset czterdzieści dwa No. 1642. Więc Antoniemu, Janowi i Siostrze Ich Annie Czauszowey w równey części przypada po Zp. Piątset Czterdzieści siedm No. 547 g. 10
2. Po zmarłey Siostrze Ich Jadwidze Szurkowey z bielizny podług tady uczynioney wynika Zp. 63 któremi na trzy części równą podzielić się maią, to iest po Zp. 21.
3. Że zaś Antoni Posiada tylko majątku na Zp. 452 aby zaś tenże podług równego działu część równą posiadał azatym Anna Siostra Jego więcey posiadając Majątku ma Mu dopłacić z Swey części Zp. 41 g. 10 i z przypadaiącey Porcyi …… Bielizny i Pościeli którą przy sobie otrzymała Zp. 21 Ogółem ma dopłacić Zp. 63 g. 10. a że Szczodrością swoią Antoni Annie Siostrze swoiey darował Zp. 10 więc winna mu tylko zapłacić 52 g. 10.
4. Jan zaś po Zmarłey Siostrze …….. utrzymuiący przy sobie krowę stadowaną w Zp. 45 które na trzy części podzielić się powinien, a zatym Jan z tych Pieniędzy ma Spłacić Antoniemu bratu Zp. 15. a Annie Siostrze nie, ponieważ Jan z Bielizny przypadającey Jemu porcyi nie niewziął lecz Anna przy sobie otrzymała. Tenże Jan iako więcey posiadaiący Majątku ma Antoniemu spłacić aby równą czenść Maiątku zostawionego po swym Oycu posiadał Zp. 57 g. 10. Ogółem ma dopłacić Antoniemu Zp. 72 g. 10.

…. już dobrowolnie i bez żadnego przymusu do Komplanacyi czyli Ugody przystąpili więc odtąd i nigdy Anna, Antoni i Jan Bracia będący żadney Pretensyi rościć ku Sobie y Sukcesorów swoich niemaią i niepowinni Nawzaiem Sobie przyszedłszy tak na takich przy uproszonych Swiadkach znakiem Krzyża Sgo. podpisuią – Działo się w Kancellaryi Mieyskiey Grabowieckiey d. 22 Marty 1802 Roku.

Antoni Skura (x)
Anna Czauszowa (x)
Prokop Czausz assystent (x)
Jan Skura (x)

Będąc przytomni temu ugodzeniu którę podpisy oni …… Sukcesorom Ich nie szkodzić niemaią przez Znak Krzyża Sgo. Podpisuią się

Gabryel Wilczyński Wójt Grab. Góry (x)
Józef Nowicki Stary Radny (x)
Grzegorz Giera (x)
Grzegorz Jakubiak (x)
Jakub Kalinoski Pisarz Przysięgły Miejski

Ale gdzie szukać dalej jak nie ma nic innego? Czyżby to był pierwszy i ostatni protoplasta rodu?Chyba, że w metrykach Daniel "coś mi powie". Jeszcze go nie znalazłem.

Pozdrawiam MateuszS.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Matusz, ja tam wiedzę dziadka Filipa, no tak na 90 %, bo jeśli jest Filip jest bratankiem, to znaczy ze Daniel jako stryj mieli tego samego ojca, czyli Pawła. Tylko nie wiadomo kto jest ojcem Filipa, no bo dziadkiem Filipa wypada ze jest Paweł. Tu tak z praktyki w przeglądaniu tysiące metryk i tak na 33 % to ojcem Filipa jest Alexander, bo była taka moda ze najstarszemu jedno z imion dają jak syn to po dziadku, lub już po pradziadku z którejś ze stron, ojca lub matki. Szlachta prawie zawsze dawała więcej niż jedno imię i np. Paweł na pierwsze imię mógł mieć tez Alexander, ale na to trzeba znaleźć dowody. Tu trzeba poszukać dzieci Pawła Skury, lub innego z imienia, ale z folwarku w Grabowcu, pozdrawiam - Julian
Ps. - a tu w linku jest herb dla nazwiska Skura i piszą ze herbu Awdaniec, czyli to bardzo stary herb.
Nie wiem czy szukałeś w Lubgens, jest tam po wpisaniu nazwiska ; Skura, parę danych, nawet Filip syn Pawła ur. chyba w 1766 r. i dane gdzie mieszkali, podam i ten link ;
http://herbarz.strefa.pl/nazwiska/alfabet.htm
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
karolszotek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: karolszotek »

Czy ktoś może pomóc w sprawie daty urodzenia Antoniego Skarżyńskiego i Florentyny Czerniewicz, oraz ich ślubu? Okolice Kalisza i Pleszewa :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”