Siemieńscy-Lewiccy

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Pałamarz_Michał

Sympatyk

Siemieńscy-Lewiccy

Post autor: Pałamarz_Michał »

Szukając swych przodków, próbując wyjaśnić wiele zagadek, natknąłem się na taką ciekawostkę... Niestety, nie z dokumentów, które mógłbym odczytać, a z wielu już teraz stron i genealogii rodów zamieszczonych w internecie...
Otóż Józef Kalasanty Lewicki (1767-1845) i Katarzyna Konstancja Kaczkowska (1767-1837) mieli trójkę dzieci: Olimpię (1802-1869), Kajetana (1804-1869) i Emilię (1800-1885).
hr. Olimpia Lewicka wzięła ślub z hr. Konstantym Siemieńskim (1800-1866), mieli dwójkę dzieci - Sewerynę i hr. Wilhelma Stanisława Siemieńskiego-Lewickiego (1827-1901).
Kajetan Lewicki wziął ślub z Melanią Myszką-Chołoniewską. Z ich związku przyszłą na świat w 1837 roku Zofia Celestyna Lewicka.
W roku 1856 Wilhelm Stanisław Siemieński-Lewicki wziął ślub z..... Zofią Celestyną Lewicką!!! Czyli, z bardzo bliską kuzynką. - 26 kwietnia 1856 (info np. tu - http://genealogia.grocholski.pl/gd/osoba.php?id=009098) - co ciekawe, na tej stronie nie ma daty śmierci Zofii Celestyny...
Datę jej śmierci znalazłem choćby tu (http://www.geni.com/people/Zofia-Siemie ... 2504190540) i jest to rok 1857!!!! i ciekawe, że.... 7 lat po jej śmierci urodził się syn Wilhelma Siemieńskiego-Lewickiego i Zofii Celestyny. Tak jest w wielu miejscach (np. tu - http://www.gminapawlosiow.pl/index.php? ... &Itemid=57) i tu (http://www.sejm-wielki.pl/b/lu.27633). I wszędzie jest wyraźnie napisane, że Zofia Celestyna zmarła w 1857 roku.
Ostatnio zmieniony pt 15 kwie 2016, 12:24 przez Pałamarz_Michał, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Michał P-P

Szukam informacji o: Pałamarzach, Podgórnych, Bukarzach, Boryckich, Pełechach, Legwandach, Kwietniewskich i jeszcze innych w sumie też ;)
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Siemieńscy-Lewiccy

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

A nie pomyślał Pan, że to zwyczajny błąd powielany przez strony? Strona Marka Minakowskiego zawiera mnóstwo błędów dotyczących rodów utytułowanych będących zarówno wynikiem niechlujstwa (na usprawiedliwienie autora dodam, że nie jest historykiem, źle wprowadza dane nawet z innych źródeł lub nie potrafi ich odczytać oraz, że dzieło zwyczajnie przerosło mistrza), jak i niewielkiego zainteresowania potomków rodów utytułowanych własną genealogią. Uderzył Pan na alarm i snuje daleko idące dywagacje, a wystarczy przecież zajrzeć do innych źródeł choćby pamiętników (np. Rosco-Bogdanowicza, gdzie oboje małżonkowie są opisani pod datą 1898 r.). Datę można odszukać w którymś z kolejnych almanachów gotajskich, a sama Zofia figuruje jako żyjąca jeszcze w Almanachu błękitnym Dunin-Borkowskiego. Pozdrawiam Tomasz Lenczewski
Pałamarz_Michał

Sympatyk

Siemieńscy-Lewiccy

Dziękuję za odpowiedź!
No właśnie szukałem, przeglądałem i wszędzie znajdowałem to samo, a nie mam dostępu do żadnych akt z tych lat, żeby to sprawdzić u źródeł. Dziękuję za wskazanie tych źródeł, nie szukałem w nich.
Pytanie - po co w takim razie pisać nieprawdę?? Jeżeli ktoś już tworzy drzewa genealogiczne, niech tam będzie prawda. Ja oczywiście zgłoszę na tychże stronach ewidentny błąd. Wychodzę z założenia, że uśmiercenie kogoś kto żył jest nie na miejscu, a najdziwniejsze, że nikt z wprowadzających takie dane nie pomyślał i nie sprawdził tego...
A oprócz tych pamiętników, gdzie jeszcze mógłbym poczytać, albo znaleźć informację o tejże rodzinie? Ktoś ma pomysł? Szczególnie jeśli chodzi o małżeństwo tak bliskiego kuzynostwa...
Pozdrawiam, Michał P-P

Szukam informacji o: Pałamarzach, Podgórnych, Bukarzach, Boryckich, Pełechach, Legwandach, Kwietniewskich i jeszcze innych w sumie też ;)
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Siemieńscy-Lewiccy

To jest charakterystyczne dla wielu stron, w których duża ilość informacji powoduje siłą rzeczy błędy. Almanachy gotajskie podają genealogię tej rodziny, ale nie ma ich w sieci w formie zdigitalizowanej. Marek Minakowski w ogóle nie porusza się w tej krainie. Ciekawe byłoby przeanalizować to co znajduje się pod jej hasłem osobowym na jego stronie. Póki co wiadomo, że żyła w 1911 roku: http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/plain-content?id=37326
Dane wprowadza jeden człowiek i czeka na uwagi, więc Pański tok rozumowania jest słuszny i logiczny. Mam nadzieję, że Panu uwzględni, bo różnie z tym bywa. Pozdrawiam Tomasz Lenczewski
Pałamarz_Michał

Sympatyk

Zobaczymy, co odpowie...
Póki co dziękuję za link do Gazety Lwowskiej i zainteresowanie sprawą :)
Problem jest taki, że syn Wilhelma i Zofii Celestyny, hr. Konstanty Siemieński-Lewicki ożenił się z.... Zofią. (http://www.geni.com/people/Stanis%C5%82 ... 2504108902), a w 1911 roku mogli mieszkać w Chorostkowie, więc przypuszczam, że to młodsza Zofia była protektorką..
Tak jakby o Zofii Celestynie słuch zaginął (ale poszukam tych kronik jeszcze, a może gdzieś indziej się na coś natknę..) Widziałem też obraz powozu namalowany przez Janusza Kossaka, który powozi hr. Wilhelm, ale żony na obrazie nie ma..
Pozdrawiam, Michał P-P

Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Pałamarz_Michał pisze:Zobaczymy, co odpowie...
Póki co dziękuję za link do Gazety Lwowskiej i zainteresowanie sprawą :)
Problem jest taki, że syn Wilhelma i Zofii Celestyny, hr. Konstanty Siemieński-Lewicki ożenił się z.... Zofią. (http://www.geni.com/people/Stanis%C5%82 ... 2504108902), a w 1911 roku mogli mieszkać w Chorostkowie, więc przypuszczam, że to młodsza Zofia była protektorką..
Tak jakby o Zofii Celestynie słuch zaginął (ale poszukam tych kronik jeszcze, a może gdzieś indziej się na coś natknę..) Widziałem też obraz powozu namalowany przez Janusza Kossaka, który powozi hr. Wilhelm, ale żony na obrazie nie ma..
Po pierwsze Stanisław, bo takiego imienia używał jako pierwszego. Podałem Panu informację o Almanachu błękitnym, gdzie Zofia Celestyna figuruje jako żyjąca około 1909 r. W 1872 i 1881 otrzymała wysokie godności dworskie. Wszystko to jest w austriackich informatorach w sieci. Plus pamiętniki z opisem jej zachowania w Wiedniu. Pan poszuka w lwowskiej gazecie opis pogrzebu czy nekrolog jej męża Wilhelma.Pozdrawiam Tomasz
Pałamarz_Michał

Sympatyk

Super trop!!! Dziękuję, nie pomyślałem o tym.
Pozdrawiam, Michał P-P

Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Genealog musi być również detektywem i co najważniejsze wiedzieć gdzie szukać, choć to czasem żmudne
Pałamarz_Michał

Sympatyk

Niestety, informacja nie została zmieniona, nie dostałem też żadnej odpowiedzi... Nieprawdziwa informacja trwa więc dalej...
Pozdrawiam, Michał P-P

Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Pan Marek Minakowski jest ignorantem. Nawet teksty z mojej książki nieprawidłowo przepisał, dodaje ludziom tytuły i herby, ignoruje przedstawicieli rodzin. Niestety nie da się nic zrobić. To sprawa charakteru człowiek. Pozdrawiam TL
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Michał, jeśli chcesz zmienić coś u dr Marka Minakowskiego, poślij dokument na to, by według takiego zmieniać, inaczej byłoby tyle zmian w genealogii rodziny, ile zgłoszeń ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Problem w tym, że to nie o dokument chodzi ze zgonem, ale o logikę, której autorowi strony w tym przypadku może zabraknąć. Przecież nie można załączyć elaboratu uzasadniającego błędność daty na stronie! Pozdrawiam
Pałamarz_Michał

Sympatyk

Udało się :)
Chciałbym poinformować, że Pan dr Marek Minakowski usunął ze strony datę zgonu Zofii Celestyny Siemieńskiej-Lewickiej! Trochę to potrwało, ale się udało.
Pozdrawiam, MIchał
Pozdrawiam, Michał P-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”