Nazwisko: Sawicki
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Sawicki_Julian

Re: Nazwisko: Sawicki
Witam i Dziękuje Zuzanno za kolejna metrykę, wszystko to tu co piszemy, ma służyć nam i kolejnym pokoleniom. I warto podawać nazwisko np. dziadka, bo oni choć już nie żyją, ale to my mamy ich mieć w pamięci i o nich pisać, pozdrawiam ; Julian
Ps. - zeszło mi już kilka lat na wiadomość z metryki mojej babci ze strony mamy, teraz wiem dzięki indeksacji Krajewskiej, ze Marianna ze Słomińskich Borek była córką Wojciecha i Anny z Bodów ur. w 1905 r. w Jadownikach w parafii Świętomarz. W domu jak pytałem, była mowa o dwóch nazwiskach ; Palacz i Bodo, ale które to nazwisko rodziców babci nie było pewne, teraz jak wszyscy nie żyją, można o tym pisać.
Ps. - zeszło mi już kilka lat na wiadomość z metryki mojej babci ze strony mamy, teraz wiem dzięki indeksacji Krajewskiej, ze Marianna ze Słomińskich Borek była córką Wojciecha i Anny z Bodów ur. w 1905 r. w Jadownikach w parafii Świętomarz. W domu jak pytałem, była mowa o dwóch nazwiskach ; Palacz i Bodo, ale które to nazwisko rodziców babci nie było pewne, teraz jak wszyscy nie żyją, można o tym pisać.
W Popisie z1697 r. pod Brańskiem: Stefan Sawicki wystawił jednego konia kozackiego
ze swoich dóbr we wsi Piekuty i jednego konia ze swoich dóbr we wsi Krosowo Wielkie.
Obowiązywała zasada, że z 10 włók należało wystawić do Popisu 1 zbrojnego na koniu kozackim.
10 włók to około 170 ha.
ze swoich dóbr we wsi Piekuty i jednego konia ze swoich dóbr we wsi Krosowo Wielkie.
Obowiązywała zasada, że z 10 włók należało wystawić do Popisu 1 zbrojnego na koniu kozackim.
10 włók to około 170 ha.
-
Sawicki_Julian

Witam Janku, Dziękuję, cieszę się z każdej nowej wiadomości i porównuje z moimi zapiskami, kto to był ten Stefan z pod Brańska w woj. podlaskim. Mam kilka drzewek gen. i jedno to protoplastą jest Stefan herbu Lubicz i od niego 4 pokolenia, ale nie ma tam żadnej daty. W Elekcjach na królów jest Stefan z Mikołajewic w 1648 r. wybór Jana Kazimierza i w 1669 r. Stefan i Kazimierz, wybór króla Michała Korybuta Wiśniowieckiego. Ten Stefan mi wypada ze jest potomkiem od Stanisława syna Macieja, według podziału majątku, co na Podlasiu, to miał Stanisław, co na Litwie i Żmudzi miał Wojciech. Na pewno jest jeszcze kilka zagadek nie rozwiązanych, mimo że mam bardzo dużo dokumentów od lat po 1400 z tym nazwiskiem - Sawicki. Np. historycy piszą ze jedna gałąź ( z trzech ) pochodzi od Chełma w lubelskim i mają ci też majątki koło Łucka, a inny pisze ze to chodzi o Chełmno na Wisłą po Culmanie synu Wojdewuta króla Prus, a ten żył w 573 r. Drugą zagadką jest pochodzenie Sawickich od Ślepowrończyków z Mazowsza od Wawrzęty z 1224 r., w opisach z Metryki Koronnej Mazowieckiej, np. Bronisz syn Wszebora jest herbu Ślepowron, a ten w Sawicach Broniszach, które sam założył jest herbu już Lubicz, czy to jest ta sama osoba. Choć na to wskazuje że tak, bo kupno i sprzedaż była zawsze w rodzinie, jako prawo bliższości ; to tyle, bo mógł bym tu pisać z pamięci naszą historie do południa ; pozdrawiam - Julian
Na cmentarzu w Tbilisi w Gruzji jest płyta nagrobna z wykutym lub inną
techniką wykonanym dużym portretem kobiety wygladającej na około 40 lat,
zapewne wykonanym na podstawie jej zdjęcia, a pod nim po rosyjsku
napis: Sawicka Stefa 1904 - 1989
Łuka i Urszula Ziminickie.
techniką wykonanym dużym portretem kobiety wygladającej na około 40 lat,
zapewne wykonanym na podstawie jej zdjęcia, a pod nim po rosyjsku
napis: Sawicka Stefa 1904 - 1989
Łuka i Urszula Ziminickie.
-
Sawicki_Julian

Dziękuje Janek z kolejny wpis, tak to też okazja na święto zmarłych, by umieścić Sawickich z grobów i pomników ze wschodnich ziem Polski, tutaj w jednym miejscu, to mi podała uśmiechnięta ( na zdjęciu ) Kasia, pozdrawiam - Julian ;
------------------------------
Tom I województwo stanisławowskie - groby Sawickich na Ukrainie ;
Żytomierz
" Marcianna z d. Szczerbianiewicz/Gawrońska/ zm. 1857"
"Franciszek Sawicki/ przeżywszy lat 58 zm. 1864// Józefa z Sawickich Aratowska/ przeżywszy lat 90 zm. 1893"
Kosów
"Grobowiec rodziny Sawickich"
"Tomasz Sawicki/ 1828-1907// Marya z Jarzyńskich Sawicka/ 1843-1910// Antoni Sawicki/ 1871[...]"
Grobowiec rodzinny. Jest czarno -białe zdjęcie grobowca.
Tom II województwo tarnopolskie
Trembowla
"Tu spoczywają / Mikołaj Jędżej // i Szczepan / Gawroński / nauczyciel szkuł ludowych / Prosi o Pozdrowienie Anielskie / R. 1912"
Nagrobek z różowego kamienia zwieńczony krucyfiksem o charakterze ludowym.
"Jędżej", "szkuł" - tak jest napisane w książce.
Złoczów
"O Pozdrowwienie Anielskie proszą / Marja z Malmów / Sawicka / 20 VIII 1852-10 V 1923 // Aniela / Sawicka / 2 VIII 1876-1 XI 1924"
Grobowiec z pomnikiem z czarnego marmuru, zwieńczony krzyżem. Ogrodzenie żeliwne.
Jest cz.-b. zdjęcie pomnika.
"Jan / Sawicki/ 1814-1887 // Julia / Sawicka/ 1824-1888"
Łopatyn
"DOM / Franciszka / Sawicka / zm. 1912"
Pochylony nagrobek kamienny, zwieńczony figurą Niepokalanej. W niszy płaskorzeźba świętej.
Tarnopol
Nagrobek z b. dużą ilością inskrypcji.
... // Czesław Marya / ukochany jedyny synek / Heleny i Bronisława / Sawickich / 8 XI 1920-11 IX 1921 // ...
Skała
"Sp. / Edward / Sawicki / długoletni administrator ordynacji na Skale / zasnął w Panu dnia 16 II 1935 / w 75r. życia / Prosi o Pozdrowienie Anielskie"
Wielki grobowiec w ogrodzeniu złożonym z kamiennych słupów połaczonych kolczastym łańcuchem. Na grobowcu czterostopniowy pomnik zwieńczony kamiennym krzyżem dekorowanym maską Cierpiącego Chrystusa. Tablica inskrypcyjna z białego marmuru.
Jest cz.-b. zdjęcie nagrobka.
Krzywcze Górne
" Jan / Sawicki / zm. 1923"
Nagrobek kamienny pozbawiony krzyża.
Tom III województwo lwowskie ;
Mosty Wielkie
"Tu spoczywa / Śp. / Katarzyna / z Pawelskich / Sawicka / 14/11 1854-14/2 1936 / Prosi o modlitwę"
Nagrobek kamienny na podmurowaniu.
"Tu spoczywa / Jędrzej / Sawicki / 27/1 1849-3/12 1934 / Prosi o modlitwę"
"Śp. / Tu spoczywa / Adolf / Sawicki / 1878-1949 / Prosi o modlitwę"
"Tu spoczywa / Śp. / Jan Sawicki // i syn Juzef / 19/3 1899-25/1 1951 / Proszą o modlitwę"
Nagrobek z krzyżem kamiennym.
"Tu spoczywa / Wojciech / Sawicki / 8/4 1862-11/12 1927 / Prosi o modlitwę"
Drohobycz
"Tu spoczywa / Leopold / Sawicki / zmarł 18 IX 1933 / przeżywszy lat 73 / Prosi o Anioł Pański"
Płyta nagrobna zwieńczona "sękatym" krzyżem żeliwnym. Tablica inskrypcyjna blaszana.
Tom IV województwa: wołyńskie, podolskie, bracławskie i kijowskie.
Aneks: Odessa, Północna Bukowina, Zadnieprze, Mołdowa, Gruzja.
Mohylów Podolski
"Śp. / Zofja / z Kamieńskich / Gawrońska / ur. 12 maja 1839 r. w Berłówce na Podolu/ zm. 20 czerwca 1908 r. w Mohylowie Podolskim"
Wielki krzyż z czarnego marmuru, na foremnych skałkach. Owalna tablica inskrypcyjna.
Jest kolorowa fotografia nagrobka.
"Grób rodziny Gawrońskich"
Płyta nagrobna z czarnego marmuru.
Satanów
"JW Prezes / Jan / Gawroński / żył lat 70 / przeniósł się do wieczności / 29 stycznia 1847 Roku" - inskrypcja na przedzie.
"Prosi o Zdrowaś Marja" - inksrypcja na stronie prawej.
Nagrobek kamienny, zwieńczony wysoką kolumną, pozbawiony krzyża.
Szarogród
"Afazja[?] / Sawicka / żyła lat 10 / zm. 1880"
Szepetówka
"DOM / Franciszek / Sawicki / żył lat 43 / zm. 5 lipca 1902 / Stroskana żona pomnik ten stawi najdroższemu Męnżowi / i prosi przechodnia o westchnienie do Boga"
"Męnżowi" tak jest w tekscie.
Żwaniec
"Ks. kanonik / Jan / Sawicki / proboszcz żwaniecki/ od 1855 do 1902 / żył lat 82 / Pamięci zacnego proboszcza / wdzięczni parafianie"
Wysoki pomnik kamienny z dekoracją neogotycką, zwieńczony "zębatym" krzyżem.
Zasław
"DOM / Śp. / Michał / Sawicki / żył lat 56 / um. 1892 dn. Maja 16 / Osierocona żona i dzieci proszą o Pozdrowienie Anielskie"
Pochylony, wysoki krucyfiks żeliwny, w ogrodzeniu żeliwnym. Żeliwna tablica inskrypcyjna.
Odessa
"Ks. Paweł / Sawicki / były rektor seminarium kieleckiego / ur. 1845 / zm. 22 stycznia 1907 / Requiescat in pace!"
Nagrobek w kwaterze katolickich księży, usytuaowanych w pobliżu głównej bramy cmentarza. Nagrobek z lastryko zwieńczony krzyżem.
Włodzimierz Wołyński
"Wincenty / Sawicki / zm. 18 XII 1935 / przeżył lat 70 / Pokój jego duszy"
Płyta nagrobna, z wysokim, smukłym pomnikiem z nakładanym krzyżem. Według mieszkańców jest to nagrobek miejscowego młynarza.
Tom IV - cmentarze Ukrainy ;
do Sawicki_Julian : w książce występują :
Sawicka Afazia, Franciszek, Jan, Michał, Paweł, Wincenty.
do Sawicki_Julian :
"Afazia Sawicka żyła lat 10 zm. 1880 r."
Cmentarz Szarogród
"DOM Franciszek Sawicki żył lat 43 zm. 5 lipca 1902 Stroskana żona pomnik ten stawi najdroższemu Męnżowi i prosi przechodnia o westchnienie do Boga" Nagrobek granitowy, pozbawiony krzyża.
Cmentarz Szepetówka
"Ks. kanonik Jan Sawicki proboszcz żwaniecki od 1855 do 1902 żył lat 82 Pamięci zacnego proboszcza wdzięczni parafianie" Wysoki pomnik kamienny z dekoracją neogotycką, zwieńczony zębatym krzyżem.
Cmentarz Żwaniec
"DOM Śp. Michał Sawicki żył lat 56 um. 1892 dn. Maja 16 Osierocona żona i dzieci proszą o Pozdrowienie Anielskie" Pochylony, wysoki ktucyfiks żeliwny, w ogrodzeniu żeliwnym. Żeliwna tablica inskrypcyjna.
Cmentarz Zasław
"Ks. Paweł Sawicki były rektor seminarium kieleckiego ur. 1845 zm. 22 stycznia 1907 Requiescat in pace!" Nagrobek w kwaterze katolickich księży, usytuowany w pobliżu głównej bramy cmentarza. Nagrobek z lastryko zwieńczony krzyżem.
Cmentarz Odessa
"Wincenty Sawicki zm. 18 XII 1935 przeżył lat 70 Pokój jego duszy" Cmentarz Włodzimierz Wołyński .
------------------------------
Tom I województwo stanisławowskie - groby Sawickich na Ukrainie ;
Żytomierz
" Marcianna z d. Szczerbianiewicz/Gawrońska/ zm. 1857"
"Franciszek Sawicki/ przeżywszy lat 58 zm. 1864// Józefa z Sawickich Aratowska/ przeżywszy lat 90 zm. 1893"
Kosów
"Grobowiec rodziny Sawickich"
"Tomasz Sawicki/ 1828-1907// Marya z Jarzyńskich Sawicka/ 1843-1910// Antoni Sawicki/ 1871[...]"
Grobowiec rodzinny. Jest czarno -białe zdjęcie grobowca.
Tom II województwo tarnopolskie
Trembowla
"Tu spoczywają / Mikołaj Jędżej // i Szczepan / Gawroński / nauczyciel szkuł ludowych / Prosi o Pozdrowienie Anielskie / R. 1912"
Nagrobek z różowego kamienia zwieńczony krucyfiksem o charakterze ludowym.
"Jędżej", "szkuł" - tak jest napisane w książce.
Złoczów
"O Pozdrowwienie Anielskie proszą / Marja z Malmów / Sawicka / 20 VIII 1852-10 V 1923 // Aniela / Sawicka / 2 VIII 1876-1 XI 1924"
Grobowiec z pomnikiem z czarnego marmuru, zwieńczony krzyżem. Ogrodzenie żeliwne.
"Jan / Sawicki/ 1814-1887 // Julia / Sawicka/ 1824-1888"
Łopatyn
"DOM / Franciszka / Sawicka / zm. 1912"
Pochylony nagrobek kamienny, zwieńczony figurą Niepokalanej. W niszy płaskorzeźba świętej.
Tarnopol
Nagrobek z b. dużą ilością inskrypcji.
... // Czesław Marya / ukochany jedyny synek / Heleny i Bronisława / Sawickich / 8 XI 1920-11 IX 1921 // ...
Skała
"Sp. / Edward / Sawicki / długoletni administrator ordynacji na Skale / zasnął w Panu dnia 16 II 1935 / w 75r. życia / Prosi o Pozdrowienie Anielskie"
Wielki grobowiec w ogrodzeniu złożonym z kamiennych słupów połaczonych kolczastym łańcuchem. Na grobowcu czterostopniowy pomnik zwieńczony kamiennym krzyżem dekorowanym maską Cierpiącego Chrystusa. Tablica inskrypcyjna z białego marmuru.
Jest cz.-b. zdjęcie nagrobka.
Krzywcze Górne
" Jan / Sawicki / zm. 1923"
Nagrobek kamienny pozbawiony krzyża.
Tom III województwo lwowskie ;
Mosty Wielkie
"Tu spoczywa / Śp. / Katarzyna / z Pawelskich / Sawicka / 14/11 1854-14/2 1936 / Prosi o modlitwę"
"Tu spoczywa / Jędrzej / Sawicki / 27/1 1849-3/12 1934 / Prosi o modlitwę"
"Śp. / Tu spoczywa / Adolf / Sawicki / 1878-1949 / Prosi o modlitwę"
"Tu spoczywa / Śp. / Jan Sawicki // i syn Juzef / 19/3 1899-25/1 1951 / Proszą o modlitwę"
"Tu spoczywa / Wojciech / Sawicki / 8/4 1862-11/12 1927 / Prosi o modlitwę"
Drohobycz
"Tu spoczywa / Leopold / Sawicki / zmarł 18 IX 1933 / przeżywszy lat 73 / Prosi o Anioł Pański"
Płyta nagrobna zwieńczona "sękatym" krzyżem żeliwnym. Tablica inskrypcyjna blaszana.
Tom IV województwa: wołyńskie, podolskie, bracławskie i kijowskie.
Aneks: Odessa, Północna Bukowina, Zadnieprze, Mołdowa, Gruzja.
Mohylów Podolski
"Śp. / Zofja / z Kamieńskich / Gawrońska / ur. 12 maja 1839 r. w Berłówce na Podolu/ zm. 20 czerwca 1908 r. w Mohylowie Podolskim"
Wielki krzyż z czarnego marmuru, na foremnych skałkach. Owalna tablica inskrypcyjna.
"Grób rodziny Gawrońskich"
Płyta nagrobna z czarnego marmuru.
Satanów
"JW Prezes / Jan / Gawroński / żył lat 70 / przeniósł się do wieczności / 29 stycznia 1847 Roku" - inskrypcja na przedzie.
"Prosi o Zdrowaś Marja" - inksrypcja na stronie prawej.
Nagrobek kamienny, zwieńczony wysoką kolumną, pozbawiony krzyża.
Szarogród
"Afazja[?] / Sawicka / żyła lat 10 / zm. 1880"
Szepetówka
"DOM / Franciszek / Sawicki / żył lat 43 / zm. 5 lipca 1902 / Stroskana żona pomnik ten stawi najdroższemu Męnżowi / i prosi przechodnia o westchnienie do Boga"
"Męnżowi" tak jest w tekscie.
Żwaniec
"Ks. kanonik / Jan / Sawicki / proboszcz żwaniecki/ od 1855 do 1902 / żył lat 82 / Pamięci zacnego proboszcza / wdzięczni parafianie"
Wysoki pomnik kamienny z dekoracją neogotycką, zwieńczony "zębatym" krzyżem.
Zasław
"DOM / Śp. / Michał / Sawicki / żył lat 56 / um. 1892 dn. Maja 16 / Osierocona żona i dzieci proszą o Pozdrowienie Anielskie"
Pochylony, wysoki krucyfiks żeliwny, w ogrodzeniu żeliwnym. Żeliwna tablica inskrypcyjna.
Odessa
"Ks. Paweł / Sawicki / były rektor seminarium kieleckiego / ur. 1845 / zm. 22 stycznia 1907 / Requiescat in pace!"
Nagrobek w kwaterze katolickich księży, usytuaowanych w pobliżu głównej bramy cmentarza. Nagrobek z lastryko zwieńczony krzyżem.
Włodzimierz Wołyński
"Wincenty / Sawicki / zm. 18 XII 1935 / przeżył lat 70 / Pokój jego duszy"
Płyta nagrobna, z wysokim, smukłym pomnikiem z nakładanym krzyżem. Według mieszkańców jest to nagrobek miejscowego młynarza.
Tom IV - cmentarze Ukrainy ;
do Sawicki_Julian : w książce występują :
Sawicka Afazia, Franciszek, Jan, Michał, Paweł, Wincenty.
do Sawicki_Julian :
"Afazia Sawicka żyła lat 10 zm. 1880 r."
Cmentarz Szarogród
"DOM Franciszek Sawicki żył lat 43 zm. 5 lipca 1902 Stroskana żona pomnik ten stawi najdroższemu Męnżowi i prosi przechodnia o westchnienie do Boga" Nagrobek granitowy, pozbawiony krzyża.
Cmentarz Szepetówka
"Ks. kanonik Jan Sawicki proboszcz żwaniecki od 1855 do 1902 żył lat 82 Pamięci zacnego proboszcza wdzięczni parafianie" Wysoki pomnik kamienny z dekoracją neogotycką, zwieńczony zębatym krzyżem.
Cmentarz Żwaniec
"DOM Śp. Michał Sawicki żył lat 56 um. 1892 dn. Maja 16 Osierocona żona i dzieci proszą o Pozdrowienie Anielskie" Pochylony, wysoki ktucyfiks żeliwny, w ogrodzeniu żeliwnym. Żeliwna tablica inskrypcyjna.
Cmentarz Zasław
"Ks. Paweł Sawicki były rektor seminarium kieleckiego ur. 1845 zm. 22 stycznia 1907 Requiescat in pace!" Nagrobek w kwaterze katolickich księży, usytuowany w pobliżu głównej bramy cmentarza. Nagrobek z lastryko zwieńczony krzyżem.
Cmentarz Odessa
"Wincenty Sawicki zm. 18 XII 1935 przeżył lat 70 Pokój jego duszy" Cmentarz Włodzimierz Wołyński .
W księdze chrztów parafii Borzęcin z lat 1669 - 1710, występuje urodzony Jan Sawicki .
Np. jako chrzestny córki urodzonego Ludwika Pruskiego i Marianny z Rebeleńskich w 1672 r.
oraz jako chrzestny w tym samym roku syna urodzonych Miścińskich ze wsi Fatki.
( Akt 133 i 130, str. 23)
Np. jako chrzestny córki urodzonego Ludwika Pruskiego i Marianny z Rebeleńskich w 1672 r.
oraz jako chrzestny w tym samym roku syna urodzonych Miścińskich ze wsi Fatki.
( Akt 133 i 130, str. 23)
-
Sawicki_Julian

Witam i Dziękuje Janku za namiary Sawickich, muszę tam zajrzeć do tego Borzęcina, w kieleckim jest tez Borzęcin ( teraz Bodzentyn) i też są tak z końca lat 1600 Sowickie nie Sawickie ; pozdrawiam - Julian
Ps.- tak sobie myślę że poza metrykami są też ważnym źródłem testamenty, czy może ktoś z Was ma taki testament Sawickiego, wiem ze takowe były gdzieś od lat 1640. Drugim pomocnym w genealogii dokumentem, bywały wywody szlacheckie, tam też było wymagane kawałek drzewka gen. do dziadka, czasem było do swojego pradziadka. Moja prośba, jeśli ktoś takie pisma ma z lat przed 1900, można tu o tym wspomnieć, lub na mój prywatny adres, a jest tu powyżej na poprzednich stronach ; z góry dziękuje - Julian
Ps.- tak sobie myślę że poza metrykami są też ważnym źródłem testamenty, czy może ktoś z Was ma taki testament Sawickiego, wiem ze takowe były gdzieś od lat 1640. Drugim pomocnym w genealogii dokumentem, bywały wywody szlacheckie, tam też było wymagane kawałek drzewka gen. do dziadka, czasem było do swojego pradziadka. Moja prośba, jeśli ktoś takie pisma ma z lat przed 1900, można tu o tym wspomnieć, lub na mój prywatny adres, a jest tu powyżej na poprzednich stronach ; z góry dziękuje - Julian
-
Mikołaj_Sawicki
-
Sawicki_Julian

Napisałem com napisał i nie poszło, czyli i tu cenzura działa. Mikołaj, od początku tego tematu tu poczytaj, czyli po kolei od 1 strony i wszystko jest na temat Sawickich opisane, są podawane linki i gdzie szukać i co ja i inni w archiwach i w kompie znaleźli ; powodzenia - Julian.
Ps. masz rację Joanno, my Polacy nie umiemy pisać, bo nam w zaborach zakazano, ale Żydom tego nie zabraniano, bo służyli zaborcom, a jedli polski chleb, a przysłowie polskie mówi że nawet ptak nie robi w swoje gniazdo........
Ps. masz rację Joanno, my Polacy nie umiemy pisać, bo nam w zaborach zakazano, ale Żydom tego nie zabraniano, bo służyli zaborcom, a jedli polski chleb, a przysłowie polskie mówi że nawet ptak nie robi w swoje gniazdo........
Ostatnio zmieniony wt 17 lis 2015, 11:10 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 2 razy.
Gdybym to ja pisała takie teksty-o nieukach itp- to bym się bardziej przyłożyła do polskiej gramatyki. Pozdrawiam, Joanna.Sawicki_Julian pisze:Napisałem com napisał i nie poszło , czy to niemrawe towarzystwo sadząc po nowych i bezimiennych jest jeszcze polskie, czy już sprzedane jak wszystko co polskie, ale w Polsce. Nie szanuje się mojej i innych pracy, to wyciąć w cholerę to wszystko powyżej, a was nieuki wytną za nie długo pseudo polaczki, każdego kto od was mądrzejszy tu kasowali od zawsze, Bronek i inni to wie kto tu rządz, ooooo zaraz mi wyłączą kompa i to nie pierwszy raz i koń trojański ten wirus na dwóch nogach, to tez wasza sprawka........?
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
Technicznie, to trzeba pisać krótkie teksty on-line, nie zdąży wylogować. A długie pisać gdzieś na boku i tu wstawić. Niestety nie ma czegoś takiego jak zapisanie w robocze tylko nieodwołalnie znika już na zawsze. Jeszcze można pisać w partiach, dawać na końcu "cdn.", wysyłać, edytować i pisać dalej, itd. A to "cdn." oczywiście kasować. To nawet lepszy pomysł i jak tak robię zazwyczaj.
A merytorycznie o Mikołaju Sawickim to musisz mieć więcej danych, chociaż imię ojca przydałoby się i w ogóle kto to był, jakie miał rodzeństwo, itd.
Obecnie w Kijowie mieszka ponad 600 Sawickich:
http://nomer.ws/allukraina/lastName_%D1 ... ber_8.html
Jeżeli ten Sawicki urodził się w Kijowie, to może miał rodzeństwo, które tam zostało i są po nich potomkowie, taki trop.
Łucja
A merytorycznie o Mikołaju Sawickim to musisz mieć więcej danych, chociaż imię ojca przydałoby się i w ogóle kto to był, jakie miał rodzeństwo, itd.
Obecnie w Kijowie mieszka ponad 600 Sawickich:
http://nomer.ws/allukraina/lastName_%D1 ... ber_8.html
Jeżeli ten Sawicki urodził się w Kijowie, to może miał rodzeństwo, które tam zostało i są po nich potomkowie, taki trop.
Łucja
- Lukasz_Fajfrowski

Szanowny Panie Julianie, proszę mówić za siebie.Sawicki_Julian pisze: Ps. masz rację Joanno, my Polacy nie umiemy pisać, bo nam w zaborach zakazano, ale Żydom tego nie zabraniano, bo służyli zaborcom, a jedli polski chleb (...)
Czy sugeruje Pan, że rzekomy zakaz pisania rzucił się Polakom na kod genetyczny i obecnie brak tej umiejętności mamy zapisany w genach?
Proszę to ogłosić, być może dostanie Pan Nobla za to odkrycie.
Zapewniam Pana, że wielu Polaków potrafi pisać doskonale. Sądzę, że również ja piszę nie najgorzej, mimo że jeszcze moi pradziadkowie byli w większości niepiśmienni.
Zatem proszę swojego braku umiejętności wypowiadania się w piśmie nie zrzucać na zaborców, tylko przysiąść fałdów i ćwiczyć. To naprawdę pomaga.
Z tego co pamiętam ze szkoły, to w czasie zaborów powstało wiele wybitnych dzieł polskiej literatury.
Zaborcom służyli głównie Polacy. Stąd np. wzięły tytuły arystokratyczne niektórych polskich rodzin. Przed rozbiorami tytułów arystokratycznych w Polsce nie uznawano (z wyjątkiem tytułu książęcego).
Proszę jeszcze wyjaśnić co Pan rozumie przez "polski chleb", bo to dość mgliste pojęcie.
-
Sawicki_Julian

Witam Łukaszku, ja nie robię błędów ortograficznych, bo na to komputer nie pozwala. Jeśli ktoś widzi się za profesura, to nie w tym temacie, tu piszemy o poszukiwaniu z rodziny Sawickich, czy nie umiesz czytać po polsku. Tu mile widziane dokumenty i linki do tego, ale oryginalne np. metryki, opisy w starych książkach, nie z Wikipedii, bo tam mogę się podać za księcia np. Litwy. Pozatym pisałem raz do Mikołaja i nie poszło, olali mnie, raz do Joanny, nie szukam wsród przydrożnych przyjaciela, a piszę czasem gwarą świetokrzyską i tego nie ukrywam - Julian
- Lukasz_Fajfrowski

Szanowny Panie Julianie,Sawicki_Julian pisze:Witam Łukaszku, ja nie robię błędów ortograficznych, bo na to komputer nie pozwala. Jeśli ktoś widzi się za profesura, to nie w tym temacie, tu piszemy o poszukiwaniu z rodziny Sawickich, czy nie umiesz czytać po polsku. Tu mile widziane dokumenty i linki do tego, ale oryginalne np. metryki, opisy w starych książkach, nie z Wikipedii, bo tam mogę się podać za księcia np. Litwy. Pozatym pisałem raz do Mikołaja i nie poszło, olali mnie, raz do Joanny, nie szukam wsród przydrożnych przyjaciela, a piszę czasem gwarą świetokrzyską i tego nie ukrywam - Julian
po pierwsze proszę nie zwracać się do mnie "Łukaszku", że życzę sobie tego i nie dałem na to przyzwolenia.
Po drugie nie jest żadną zasługą jeśli to komputer czuwa nad ortografią. Poza tym nie pisałem tylko o ortografii, ale ogólnie o umiejętności poprawnego wypowiadania się.
(Brak tej umiejętności, to zapewne jak zwykle wina zaborców?)
Po trzecie to Pan ciągle sobie pozwala na dziwne dygresje nie związane z tematem wątku i do jednej z takich dygresji nazwiązałem.
I po czwarte nie wyjaśnił Pan co miał na myśli pisząc, że "Żydzi jedli polski chleb".
Łukasz
-
Sawicki_Julian

No widzisz Łukasz, ze nie czytałeś regulaminu, tu piszemy po imieniu, a ja nie chce być Panem.
Poszukałem co dotąd napisałeś i podaję tu link, mam też znajomego, który pisze o Janku Żylińskim.
Łukasz, byłoby o wiele ciekawiej, jakbyś mi to podał coś nowego o Sawickich, bo tu o tym piszemy, to byłoby o niebo lepsze niż się nawzajem ośmieszać - Julian ;
A to co pisze mój znajomy ;
Czytalem gdzies na internecie dyskusje na temat Janka Zylinskiego, znam go dobrze jest napewno troche zwariowany...., znam jego Brata Marka (psychiatra !!!)
ale on nigdy nikomu krzywdy ani czegos zlego nie zrobil, wrecz przeciwnie
robi moc Charity pracy i pomaga bez pytania 2 razy.
----------------
A to link do naszych wcześniejszych wpisów, forum jest po to by sobie pomagać i wymieniać już zdobytą wiedzę z genealogii, takie jest moje zdanie ;
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=#272125
Poszukałem co dotąd napisałeś i podaję tu link, mam też znajomego, który pisze o Janku Żylińskim.
Łukasz, byłoby o wiele ciekawiej, jakbyś mi to podał coś nowego o Sawickich, bo tu o tym piszemy, to byłoby o niebo lepsze niż się nawzajem ośmieszać - Julian ;
A to co pisze mój znajomy ;
Czytalem gdzies na internecie dyskusje na temat Janka Zylinskiego, znam go dobrze jest napewno troche zwariowany...., znam jego Brata Marka (psychiatra !!!)
ale on nigdy nikomu krzywdy ani czegos zlego nie zrobil, wrecz przeciwnie
robi moc Charity pracy i pomaga bez pytania 2 razy.
----------------
A to link do naszych wcześniejszych wpisów, forum jest po to by sobie pomagać i wymieniać już zdobytą wiedzę z genealogii, takie jest moje zdanie ;
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=#272125