Pomoc w "genealogiawarchiwach.pl"

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Monika_Sander

Sympatyk

Post autor: Monika_Sander »

Bardzo proszę o pomoc. Od kilku tygodni szukam metryki mojego dziadka i jego siostry. Wiem napewno, że urodzili się w Grębocinie. Dziadek Edmund Kosiński ur. 20.10.1911, a siostra Bronisława Kosińska ur. 23.12.1903. Nie potrafię odnaleźć tych metryk. Czy to możliwe, żeby nie było? Mam akt zgonu i jak byk stoi ur. Grębocin. Nie wiem, czy zamroczyło mnie, czy jakaś ciemna jestem. Z innymi metrykami nie miałam problemu. Proszę o pomoc... 😆 Będę bardzo wdzięczna.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Portal niedostępny do 30.X.br :( Nie zawsze w aktach zgonu informacje są prawdziwe.

W Grębocinie była tylko parafia ewangelicka,

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

a parafia katolicka dla tej wsi była w Papowie Toruńskim pkt 3).

http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_II/807

Pozdrawiam,
Monika
Zbigniew50

Sympatyk

Post autor: Zbigniew50 »

Sprubój po 17

Pozdrawiam
Zbigniew
Monika_Sander

Sympatyk

Wiem o tym, o czym piszesz Moniu. Właśnie w Papowie jest Grębocin, ale dziadka nie ma w księdze. Dlatego właśnie proszę Was kochani o pomoc, bo może nie szukam tam gdzie trzeba. Jest księga urodzeń 1911 i tam nie ma, a na akcie zgonu jest, że ur w Grębocinie. Nic nie rozumiem. Ślepa jestem, czy co?
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Moniko - ani ślepa ani ciemna nie jesteś, tyle tylko, że jesteś przekonana (być może) ponad miarę, że akt zgonu podaje prawdziwe dane. Zapewne ten kto podawał dane do aktu zgonu nie był przy chrzcie i co do miejsca i co do czasu. Fakt, że jak to się mówi ktoś całe życie tu mieszkał, nie musi oznaczać, że się tu urodził lub tu został ochrzczony. Trzeba jeszcze brać pod uwagę możliwość podania błędnej daty narodzin lub choćby zmiany - formalnej lub nie- wyznania.
Dziadek mego męża został ochrzczony w kościele ewangelickim, bo takiego wyznania byli wówczas jego rodzice, o czym nikt nie wiedział, został więc pochowany jako rzymsko-katolik.
Moja rada - spokojnie stawiaj różne hipotezy i kolejno je wykluczaj a miejmy nadzieję znajdziesz to czego szukasz.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a w Papowie Toruńskim była siedziba USC właściwego dla Grębocina w 1903 i 1911?
Z AP Toruń to nie parafia Papowo jest, a właśnie pruski USC cywilny.
Pytam, bo w treści postów nie zauważyłem, by ktoś do tego się odniósł.
To , że parafia rzymskokatolicka obejmująca Grębocin miała siedzibę w Papowie -do siedziby cywilnego USC obejmującego swym zasięgiem Grębocin no może "nijak się ma" ale ..
a co z USC Lubicz (zespół 1172) - tj nie twierdzę, że tam Grębocin jest, w zasadzie to chyba gmina (z siedzibą?) Grębocin była..pytanie pod co księgi cywilnego USC (jeśli zachowane) podpięte...są w ogóle w księgach USC z Papowo jakieś zapisy urodzeń z Grębocina?
Ostatnio zmieniony pt 30 paź 2015, 16:54 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Monika_Sander

Sympatyk

Kochane moje serca! Jestem przekonana co do Grębocina. Stamtąd jest ojciec mojej mamy i jego rodzice również się tam urodzili. Zresztą miałam 12 lat gdy zmarł , więc nie jest jakiś tam mi nieznany, tylko bardzo znany. Kurcze, bo oni tam byli pod rosyjskim zaborem. Może to ma jakieś znaczenie. Ja już nie wiem sama jak to ugryźć. Do USC musial być chyba zgłoszony? W Papowie są wpisy z Grębocina i jest 1911 ale nie ma Kosińskiego. No i nie wiem o co chodzi.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Moniko, już działa, ale rozpacz bierze przy przeglądaniu. Tam trzeba kartkować akt po akcie, bo spisów nie ma. Zorientowałam się w końcu, że rok 1903 to same zgony (kłania się mój niemiecki ledwie liźnięty). Zwróć uwagę na stronę tytułową po otwarciu okładki. Kompletny brak wyobraźni programisty tego programu, do czego to wszystko ma służyć.
Dziś juz nie zdążę, ale jutro może posiedzę nad tym. Przyszła mi jeszcze taka myśl, może trzeba szukać w sąsiednich parafiach? Lubicz nie daleko i Gronowo też. Nie pamiętam dokładnie, ale Lubicz miał dwie parafie - Górny i Dolny z różnymi przynależnymi wsiami.

Może układ tych roczników jest taki, że urodzenia z czterech lat, potem śluby z czterech lat i wreszcie zgony. Nie sprawdziłam.

Pozdrawiam,
Monika
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ale jakich parafiach? to są cywilne USC z okolic, jeśli cały czas mowa o zasobei publikowanym w gwa
z terenu obecnej gminy lubicz pradziad
wskazuje na zespoły
1113
1139
1172
1257
i ww nie ma żadnej parafii rzymskokatolickiej jako będącej w zasobach AP -> prezentowanej w gwa

już milknę, choć coraz weselej:)
Monika_Sander

Sympatyk

Re: Pomoc w "genealogiawarchiwach.pl"

Sroczyński_Włodzimierz pisze:ale jakich parafiach? to są cywilne USC z okolic, jeśli cały czas mowa o zasobei publikowanym w gwa
z terenu obecnej gminy lubicz pradziad
wskazuje na zespoły
1113
1139
1172
1257
i ww nie ma żadnej parafii rzymskokatolickiej jako będącej w zasobach AP -> prezentowanej w gwa
Ale mnie właśnie o USC cywilne chodzi nie o kościelne.
już milknę, choć coraz weselej:)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Tobie -tak:)
ale jeśli chodzi Ci o rejestry cywilne urodzeń z 1903 to w zespole 1202 ich nie widzę (w inwentarzu też nie)
1911 - daj jakiś numer, gdzie jest urodzenie z Grębocina..może być tez z 1909-1910, 1912-1913
dorota_m

Sympatyk

Post autor: dorota_m »

Akt urodzenia Bronisławy znajdziesz w Lipniczkach

69/1169/0/2.1/1028 Lipniczki
ur. 1903 skan nr. 108( akt nr.107) Bronisława

pozdrawiam, Dorota
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

MonikaMaru pisze:Moniko, już działa, ale rozpacz bierze przy przeglądaniu. Tam trzeba kartkować akt po akcie, bo spisów nie ma. Zorientowałam się w końcu, że rok 1903 to same zgony (kłania się mój niemiecki ledwie liźnięty). Zwróć uwagę na stronę tytułową po otwarciu okładki. Kompletny brak wyobraźni programisty tego programu, do czego to wszystko ma służyć.
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
przecież wyraźnie jest opis księgi - kategoria: Rejestry zgonów
Pozdrawiam
Jarek
Monika_Sander

Sympatyk

dorota_m pisze:Akt urodzenia Bronisławy znajdziesz w Lipniczkach

69/1169/0/2.1/1028 Lipniczki
ur. 1903 skan nr. 108( akt nr.107) Bronisława

pozdrawiam, Dorota
Dorotko! Idąc Twoim tropem znalazłam też pradziadka Kosińskiego ur. 1877 Grębocin. Też w Lipniczkach. Jesteś kochana kobieto! Mów kiedy i gdzie mam kawę postawić 😃😃
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”