Wiek panny młodej.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Dawid99

Sympatyk
Nowicjusz

Wiek panny młodej.

Post autor: Dawid99 »

Witam !
Pomożecie mi odczytać wiek panny młodej oraz słowa po "lat mająca ... Wojciecha" ? Akt niestety jest dość nieczytelny.

http://szukajwarchiwach.pl/54/758/0/4.1 ... 0hnAzNodVw

Pozdrawiam,
Dawid
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Wiek panny młodej.

Post autor: aniemirka »

...trzynaście lat mająca, w domu opiekuna swego Wojciecha.....
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Dawid99

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dawid99 »

Serdecznie dziękuję Aniu ! Ja także odczytywałem raczej jako trzynaście lat. Jednak czy to możliwe by panna młoda w dniu ślubu miała tylko 13 lat ? A może to po prostu błąd zapisującego ten akt ?
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

To jest możliwe.
Zwłaszcza, że jej rodzice już nie żyli i była pod czyjąś opieką...
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”