Dziękuję Sebastianie za wyjaśnienia i po zakończeniu obecnie robionych indeksów przystąpię do dalszych prac nad indeksami z parafialnych ksiąg XVIII wieku.sebastian_gasiorek pisze:Witaj Janino,Janina_Tomczyk pisze:W tym temacie mam pytanie o los indeksów jakie zrobiłam ze zdjęć jakie "zdobyłam" z parafii Kutno-Łąkoszyn, gdyż jest to XVIII wiek i metryki nie będą publikowane, więc nie mogę udostępnić ich do weryfikacji w PTG.
Z powodu różnych wersji postępowania w takim przypadku nie robię dalszych tego typu indeksów, mimo iż mam jeszcze dalsze zdjęcia z tej parafii oraz parafii Kutno.
Proszę o jasne określenie jak w takim przypadku PTG zamierza postępować, czy będą takie indeksy udostępniane w bazie, czy nie ma sensu takiego projektu kontynuować.
Pozdrawiam
Janina Tomczyk
Indeksy z ksiąg łacińskich były, są i będą publikowane w projekcie Geneteka.
Ograniczenia występują jedynie w przypadku uproszczonych indeksów z ksiąg dostępnych online lub ewentualnie takich ksiąg które niebawem mają się pojawić w internecie. Zakładam, że Twoje indeksy zawierają wszystkie dane (dotyczące rodziców) dostępne w metrykach. Jeśli zdjęcia nie posiadają danych rodziców to uznajemy je za pełne i nie podlegają ograniczeniom. Indeksy z ksiąg znajdujących się w AD/AA mają dla nas wszystkich szczególną wartość ze względu na ograniczoną dostępność. Nie musisz nikomu udostępniać zdjęć żeby mogły być wstawione do Geneteki.
Więcej na ten temat możesz się dowiedzieć u Tomka Turniaka - naszego głównego administratora Geneteki.
Janina