Temat pracy magisterskiej - powiązany z genealogią - prośba

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kuntz

Sympatyk

Post autor: kuntz »

Witajcie :)

Zwracam się ze szczególną prośbą.
Brat rozpoczął studia uzupełniające II stopnia magisterskie na kierunku - historia.
Zamierzał pisać pracę magisterską na temat monografii pewnej kamiennicy lub wspomnień Hansa Franka w kontekście walk partyzanckich. Jak dla mnie to sztuka dla sztuki i takie tam bla bla bla. Zaproponowałem aby zdecydował się na pracę która coś wniesie i będzie z niej jakiś pożytek.

Czy Koleżanki i Koledzy widzicie jakiś obszar badań, zakres pracy magisterskiej który przyda nam się w naszych codziennych poszukiwaniach? Skoro i tak ma poświęcić temu czas i zawitać do Archiwum może jest coś, na co nie mamy na co dzień czasu, a jest to jednocześnie interesujące i przydatne dla Naszego Ogółu.
Będę wdzięczny za każdą inspirację.
Z wdzięcznością pozdrawiam
Robert
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: wiwisniewski »

Może coś na temat genealogi mieszczańskiej - źródeł, które moga być przydatne wbadaniach tej grupy. Może jakaś praca z zakresu heraldyki mieszczańskiej w Polsce? To takie, bardzo luźne myśli.
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
kuntz

Sympatyk

Jeżeli dla inspiracji przyda sie Komuś lokalizacja, to najbliżejej Mariuszowi do Archiwum w Częstochowie i Warszawie, gdzie mieszka.
Anna_S

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Anna_S »

Witam,

z całym szacunkiem, ale wydaje mi się, że pytanie na forum o temat przyszłej pracy magisterskiej brata czy kogokolwiek jest rzeczywiście bardzo szczególne. Brat chyba wie najlepiej, który element historii go zainteresował na tyle, że zdecydował się ją studiować. Heraldykę od walk partyzanckich z okresu II wojny światowej dzieli przepaść.

Pozdrawiam
Anna
kuntz

Sympatyk

Zgadzam sie z Tobą Aniu.

Brat studiuje jednocześnie dwa kierunki. Efekt studiów bolońskich. Kończy podyplomowo etykę i mediacje i właśnie mediacje praktykuje i tym sie bedzie zajmował plus zajecia z etyki. Historia to dla niego sposób dla zdobycia mgr. Nie wnikam, nie oceniam.

Uwazam jednak że pisanie od czapy do szuflady i tak jest bez sensu. Dlatego chce go zainspirować tematem i praca z której więcej osób może odnieśc korzyść. A tematy i tak sugerował promotor. Osobiście zainteresowania konkretnym zagadnieniem historii u brata nie widzę, co dla mnie tez jest smutne.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Robert, wydaje mi się ze temat rozległy o jakimś zagadnieniu z historii, nie przejdzie, bo go trzeba obronić i zawsze się znajdzie coś, czego uczeń nie będzie wiedział. Trzeba wybrać daną osobę zapisaną się w historii i taką którą może jeszcze nikt się nie zajmował. Z ostatniej wojny, może to być gen. Świerczewski ( lubiący wypić ), albo gen. Sikorski, który nie zgadzał sie naoddanie Lwowa Stalinowi. Albo z dawnych czasów. np. król Stanisław August Poniatowski, wzloty i upadki ( ponoć otruty przez własnego syna z Carową Katarzyną ; Cara Pawła I ), to ciekawa postać historyczna - pozdrawiam ; Juilan
Lombarski_Jacek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Lombarski_Jacek »

Aniu
Wbrew pozorom heraldykę od II wojny światowej nie dzieli wcale przepaść.

Dowódca jednego z oddziałów istniejących od października 1939 roku wywodził się z rodu Leliwitów.
Wśród jego żołnierzy byli „Kotwicz”, „Korab”, „Pomian”, „Tarnawa”, „Dołęga”. Swoje pseudonimy zaczerpnęli z heraldyki własnych rodów, Kalenkiewiczów, Karpińskich, Grudzińskich, Rodziewiczów i Ossowskich.
Dowódca, choć nie przyjął jak jego podwładni pseudonimu „Leliwa” to i tak nie odbiegł daleko. Przyjął zawołanie rodowe – „Hubal”.

Przy odpowiednim podejściu do tematu, może z tego powstać dość ciekawa praca.
Pozdrawiam Jacek L
Anna_S

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Anna_S »

Ok, Robert, ja nie miałam zamiaru oceniać. Po prostu miałam w rodzinie dwoje historyków, których zainteresowania kompletnie się ze sobą mijały, bo jedno interesowało się historią sztuki a drugie ruchem oporu. Dlatego się zadziwiłam.
A do rzeczy - na miejscu brata połączyłabym przyjemne z pożytecznym, czyli postawiłabym na historię mediacji ;). W innym razie zgadzam się z Julianem, najlepszy byłby mały wycinek historii, który dość łatwo opanować, żeby nie dać się zagiąć na obronie. Może to być jedna osoba lub jeden region. Niedawno miałam okazję zapoznać się z pracą magisterską opartą na historii jednej parafii.
O, tu są przykłady takich prac:
http://www.historiografia.uni.lodz.pl/z ... skie_3.pdf

Pozdrawiam
Anna
Wszeborowski_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Wszeborowski_Tomasz »

Bratu radzę wybrać temat, który JEGO zainteresuje a nie nas. Monografia jakiegoś zakątka Warszawy czy Częstochowy może być zresztą bardzo interesująca dla wielu osób. Albo praca o jakiejś zapomnianej już postaci, a ważnej dla któregoś z tych miast. Może to być artysta, pisarz, lekarz, przemysłowiec czy naukowiec...
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

Moją pracą magisterską była monografia rodziny ze strony taty (tytuł: Patriarchalna rodzina wiejska przełomu XIX i XX wieku). Załączyłam do niej moje drzewo genealogiczne a samą pracę skupiłam na małżeństwie moich pradziadków oraz opisałam losy ich 12 dzieci i tego jak potoczyły się losy rodzeństwa. Całość podparłam uwarunkowaniami historycznymi i gospodarczymi. Jeśli brat będzie zainteresowanyego typu pracą to chętnie służę pomocą.
Pozdrawiam
Renata
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Berendzik_Malgorzata »

Renato, taką pracę to i ja bym chętnie przeczytała :-)

Pozdrawiam,
Gosia
DanutaP

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

Faktycznie bardzo ciekawy temat, a jest możliwość znalezienia w internecie Twojej pracy?
pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

DanutaP pisze:Faktycznie bardzo ciekawy temat, a jest możliwość znalezienia w internecie Twojej pracy?
pozdrawiam
Danuta
Nie zamieszczałam moje pracy w internecie. Nie wydaje mi się, żeby była na tyle dobra i interesująca dla obcych osób aby ją upubliczniać
Pozdrawiam,
Renata
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

A szkoda, bo można by i czegoś się ciekawego dowiedzieć, i jakiegoś brata zainspirować ;-)

Pozdrowienia :-)

Wiktor
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Tematy przeróżnych prac magisterskich, z zakresu nauk pomocniczych historii, w tym genealogii rodziny X, można znaleźć na stronach uniwersytetów np. http://www.historiografia.uni.lodz.pl/z ... skie_1.pdf

I anegdota.
Pracownicy archiwów często wspominają, jak to przychodzi student i dziwi się, że dokumenty z II połowy XIX pisane były po rosyjsku a z okresu II wojny po niemiecku i dlaczego jeszcze nie są przetłumaczone, bo on właśnie ma napisać pracę z tego okresu.

___
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”