Cymermanowie Bronisław i Edmund - bracia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

TACIK

Cymermanowie Bronisław i Edmund - bracia

Post autor: TACIK »

Poszukuję informacji o braciach: Bronisławie (ur. ok. 1875) i Edmundzie Mikołaju (ur. w 1874 r.) Cymermanach synach Franciszka (ur. 1860 syn Jana i Karoliny) i Joanny z domu Tacikowskiej (ur. 18.05.1853 w Stanisławowie k. Mińska Maz.). Ojciec ich zmarł w wieku 31 lat w roku 1882, a matka mając 36 lat 13 stycznia 1890 r.
Edmund w wieku 26 lat roku 1900 ożenił się z Bronisławą Białkowską. Żona jego miała 18 lat, była córką Stanisława i Franciszki ….. Ślub odbył się w Warszawie na Pradze w parafii MB Loretańskiej. Akt ślubu Nr 416 (w opisie błędnie podane imię Edward).

Ich brat Władysław Nikodem Cymerman urodził się 15.09.1877 r. w Stanisławowie k. Mińska Maz. Ożenił się w roku 1904 z Marią Żbikowską córką Piotra i Eleonory z domu Archutowskiej. Ślub odbył się w Warszawie na Pradze w parafii MB Loretańskiej. Nie mieli dzieci. Przed wojną i w czasie jej trwania mieszkali w Warszawie na ulicy Dobrej róg Radnej (nr 54 lub 56). Władysław z zawodu był ślusarzem i pracował prawdopodobnie w PZL. Zachowało się zdjęcie z hali tych zakładów, a na którym jest mój dziadek i być może Władysław, ale wymaga to potwierdzenia. Mój kuzyn zmarł 04.12.1948 r. w Jeleniej Górze na ulicy Solnej 4. Żyła wtedy jeszcze jego żona. Jej dalszych losów nie znam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”