Baza nazwisk niemieckich osadników i ich potomków w Polsce

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Kszych

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Kszych »

Poproszę o sprawdzenie nazwiska Krűger - Bydgoszcz i okolice, thx za pomoc ...
Awatar użytkownika
Irena_Sopot

Sympatyk

Post autor: Irena_Sopot »

Witam!

Proszę o sprawdzenie nazwiska Engler.

Pozdrawiam Irena.
Awatar użytkownika
_joan

Sympatyk

Post autor: _joan »

Dziekuje za Landowskich:-)
Joanna
Leibrandt_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Leibrandt_Wojciech »

Witam!
Proszę o sprawdzenie nazwiska Leibrandt(różna pisownia).
Z góry dziękuje.
Wojtek
paien

Nieaktywny

Post autor: paien »

Witaj Andrzeju. Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Borg lub Bork (Adolf i Wilhelm)- pierwsza połowa XIX wieku. Jeśli jest, to skąd przybył i w którym roku?
Pozdrawiam. Mirek.
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Witaj,
Prosze o sprawdzenie nazwiska Stûssi .
Pozdrawiam
Krizia
dieter

Sympatyk

Post autor: dieter »

Dzien dobry!
Bardzo prosze o sprawdzenie nazwiska:
Baldy(i)
Blok
Dubel
Gocyla
Greiner
Gugala
Kozdron
Koziczuk
Pakiet
Rachtan
Z gory bardzo dziekuje
Dieter
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Prosz eo sprawdzenie nazwiska Stûssi.
Pozdrawiam
Krizia
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Sorry , chodzi o Stüssi.
Krizia
mmajer3

Post autor: mmajer3 »

Witam,

Poszukuję informacji o rodzinie Majerów (dawna pisownia Mayer) oraz Wajgtów (dawna pisownia Waygt). Obie rodziny osiedliły się w Wielkopolsce. Znany mi najstarszy członek tej rodziny to Andrzej Majer ur. w 1885r. w Starkowie i był moim prapradziadkiem. Ożenił się z Franciszką z domu Rokita ur. w 1887 w Dłużynie . Poszukuje informacji o jego przodkach. Natomiast, jeśli chodzi o Wajgtów to Stanisław Wajgt mój praprapradziadek zginął w 1915r. na wojnie zostawiając żonę Józefę z domu Klecha. Wajgtowie mieszkali we Włoszakowicach.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Michał
Awatar użytkownika
yupiter

Sympatyk

Post autor: yupiter »

Witam
Szukam początków pojawienia się nazwiska BAUM w miejscowościach Nejdorf i Nejbrow, po I wojnie zmieniono nazwę tych miejscowości na Mościce Dolne i Mościce Górne oraz w miejscowości Sławatycze. Nie wiem czy byli to osadnicy niemieccy czy holenderscy. Osiedlili się na prawie holenderskim . Byli budowniczymi młynów i młynarzami. Najstarszy mój przodek do jakiego dotarłem to Michał Baum urodzony prawdopodobnie w 1811r zamieszkały w Sławatyczach, był młynarzem.
kasiulka

Post autor: kasiulka »

Dzień Dobry wszystkim. Od niedawna zainteresowało mnie pochodzenie mojego nazwiska oraz mojej rodziny. Już w różnych portalach szukałam czegoś na ten temat ale w prawie każdym takiego nazwiska bazy nie posiadają. Nazywam się Patoła jest to spolszczenie nazwiska Patola lub Patolla ( te dwa ostatnie posiadają moi przodkowie). Mam nadzieję, że pomożecie mi coś znaleźć na ten temat. Z góry dziękuję.

Kasia :)
Busler_Marian

Post autor: Busler_Marian »

Witam
Poszukuję informacji nt. osadników na obszarze Wielkopolski i Kujaw (szczególnie parafia Niestronno, Gościeszyn, Palędzie Kościelne) z nazwiskiem Busler, Bussler, oboczna pisownia Buszler, Buster, Bustler.
Marian :|
Klewenhagen_Małgośka

Post autor: Klewenhagen_Małgośka »

Serdecznie Witam Andrzeju!!!!
Kilka postów wyżej pytałam sie o nazwisko Klewenhagen a zapomniałam napisac że ono mogło mieć dwie pisownie przez W i V tzn pisane przez W --Klewenhagen napisałaś nie występuje, proszę o sprawdzenie przez V Klevenhagen. bardzo dziękuje za zainteresowanie.
Nurtuje mnie takie spostrzeżenie ,czy gdy w Twoich wykazach nie ma tego nazwiska to można przypuszczać że to nie byli osadnicy niemieccy? Pozdrawiam z Poznania Małgoska Klewenhagen
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”