Polacy w Armii Pruskiej
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Michał_D.Wysocki

pradziadek w pierwszej wojnie światowej
A czy przeszukiwałeś Wojsko i Straty Polskie 1918-1920 na Naszej stronie?
-
Augusiak_Andrzej

W I wojnie światowej brało udział kilka milionów Polaków, obywateli państw zaborczych. Do tego dochodzą Legiony, Hallerczycy i sporo innych formacji. W każdym przypadku poszukiwanie oznacza inne źródła i sposoby docierania do nich. Nie ma (i z oczywistych względów nigdy raczej nie będzie) jednego spisu wszystkich żołnierzy I wojny światowej...
Andrzej
Andrzej
Przecież gdzieś był zapisany do wojska, gdzieś musi figurować jako żołniesz polski?
Jesteś pewny że walczył w wojsku polskim, ja znam przypadek cała rodzina wiedziała że pra dziadek zginą podczas I wojny światowej, dopiero czytając dokumenty zdobyte z archiwum wprowadziły rodzine w osłupienie - przodek walczył i zginą za Prusy
Joanna
Jesteś pewny że walczył w wojsku polskim, ja znam przypadek cała rodzina wiedziała że pra dziadek zginą podczas I wojny światowej, dopiero czytając dokumenty zdobyte z archiwum wprowadziły rodzine w osłupienie - przodek walczył i zginą za Prusy
Joanna
-
Glabus_Krzysztof

-
Glabus_Krzysztof

Jako że wątek się rozbudował a Krzysztof ciągle nie chce jakoś napisać
w jakiej armii dziadek miał szanse służyć napiszę jak takie poszukiwania mogą wyglądać dla armii pruskiej (Wielkopolska).
Opieram się na pojedynczym przypadku.
Osoba urodzona w roku 1893, zamieszkała w dniu wybuchu IWŚ w Poznaniu.
- w kartach meldunkowych miasta Poznań odnotowano powołanie do wojska na początku 1915. W 1916 odnotowano fakt i datę śmierci (poległ) z powołaniem się na numer dokumentu (nie próbowałem do tej pory ustalić co on oznacza). Nie podano miejsca zgonu.
- w Liber Mortuorum parafii bodaj ostatniego miejsca zamieszkania (różnego od miejsca chrztu) odnotowano fakt zgonu oraz oprócz w/w danych też miejsce śmierci (Francja, Arras). Samego dokumentu jeszcze nie oglądałem.
- w miejscu urodzenia w cywilnych aktach urodzeń nie dokonano adnotacji o zgonie (w okresie IIWŚ było to z tego co widziałem regułą).
Archiwa armii pruskiej z okresu IWŚ spłonęły w Poczdamie pod koniec IIWŚ.
Zachowały się prawdopodobnie archiwa szpitalne dotyczące rannych żołnierzy.
Jeszcze kilka lat temu można było odpłatnie zamówić na odległość kwerendę.
W ostatnich latach chyba archiwa zostały połączone i nie znalazłem informacji że komuś niedawno udało sie dokonać takich poszukiwań korespondencyjnie.
Fakt służby w obcych armiach był odnotowywany w okresie międzywojennym w książeczkach wojskowych i aktach personalnych - przynajmniej instytucji państwowych II RP.
Co do CAW.
Fakt zachowania teczki można potwierdzić telefonicznie.
Warto dysponować imieniem i nazwiskiem osoby, datą urodzenia, imieniem ojca.
Kryterium zachowania materiałów nie jest jasne. Pojawiały się sugestie że było to związane z otrzymanymi odznaczeniami (nie wiem z jakiego okresu).
Po potwierdzeni istnienia teczki należy wystąpić o zgodę na dostęp do materiałów.
Można tego dokonać korespondencyjnie według opisu na stronie www CAW.
Po uzyskaniu zgody (ważna 12 miesięcy) należy osobiście lub przez pełnomocnika ustalić sygnaturę i złożyć rewers w CAW (niemożliwe korespondencyjnie).
Materiały z tego okresu są poza Rembertowem, czas oczekiwania na ściągnięcie to około 3 tygodni.
Po tym czasie można na miejscu zapoznać się z archiwaliami. Materiały są odsyłane do archiwum przechowującego bodaj po miesiącu od ich nadejścia.
Czytelnia CAW jest podobno mocno oblężona, nie ma możliwości rezerwacji a więc i gwarancji że wybranego dnia zapoznanie się z materiałami będzie możliwe.
pozdrawiam, Tomek
Odoliński - jeżeli spotkasz się z tym nazwiskiem gdziekolwiek w Wielkopolsce napisz do mnie koniecznie...
Opieram się na pojedynczym przypadku.
Osoba urodzona w roku 1893, zamieszkała w dniu wybuchu IWŚ w Poznaniu.
- w kartach meldunkowych miasta Poznań odnotowano powołanie do wojska na początku 1915. W 1916 odnotowano fakt i datę śmierci (poległ) z powołaniem się na numer dokumentu (nie próbowałem do tej pory ustalić co on oznacza). Nie podano miejsca zgonu.
- w Liber Mortuorum parafii bodaj ostatniego miejsca zamieszkania (różnego od miejsca chrztu) odnotowano fakt zgonu oraz oprócz w/w danych też miejsce śmierci (Francja, Arras). Samego dokumentu jeszcze nie oglądałem.
- w miejscu urodzenia w cywilnych aktach urodzeń nie dokonano adnotacji o zgonie (w okresie IIWŚ było to z tego co widziałem regułą).
Archiwa armii pruskiej z okresu IWŚ spłonęły w Poczdamie pod koniec IIWŚ.
Zachowały się prawdopodobnie archiwa szpitalne dotyczące rannych żołnierzy.
Jeszcze kilka lat temu można było odpłatnie zamówić na odległość kwerendę.
W ostatnich latach chyba archiwa zostały połączone i nie znalazłem informacji że komuś niedawno udało sie dokonać takich poszukiwań korespondencyjnie.
Fakt służby w obcych armiach był odnotowywany w okresie międzywojennym w książeczkach wojskowych i aktach personalnych - przynajmniej instytucji państwowych II RP.
Co do CAW.
Fakt zachowania teczki można potwierdzić telefonicznie.
Warto dysponować imieniem i nazwiskiem osoby, datą urodzenia, imieniem ojca.
Kryterium zachowania materiałów nie jest jasne. Pojawiały się sugestie że było to związane z otrzymanymi odznaczeniami (nie wiem z jakiego okresu).
Po potwierdzeni istnienia teczki należy wystąpić o zgodę na dostęp do materiałów.
Można tego dokonać korespondencyjnie według opisu na stronie www CAW.
Po uzyskaniu zgody (ważna 12 miesięcy) należy osobiście lub przez pełnomocnika ustalić sygnaturę i złożyć rewers w CAW (niemożliwe korespondencyjnie).
Materiały z tego okresu są poza Rembertowem, czas oczekiwania na ściągnięcie to około 3 tygodni.
Po tym czasie można na miejscu zapoznać się z archiwaliami. Materiały są odsyłane do archiwum przechowującego bodaj po miesiącu od ich nadejścia.
Czytelnia CAW jest podobno mocno oblężona, nie ma możliwości rezerwacji a więc i gwarancji że wybranego dnia zapoznanie się z materiałami będzie możliwe.
pozdrawiam, Tomek
Odoliński - jeżeli spotkasz się z tym nazwiskiem gdziekolwiek w Wielkopolsce napisz do mnie koniecznie...
-
Glabus_Krzysztof

Jeżeli zmobilizowano go w 1914, to pewnie trafił do którejś z tych jednostek:
http://de.wikipedia.org/wiki/V._Armee-K ... iserreich)
pozdrawiam - tomek
http://de.wikipedia.org/wiki/V._Armee-K ... iserreich)
pozdrawiam - tomek