Mam na imię Justyna i genealogią swojej rodziny interesuję się od niedawna. Zaczynałam od drzewa w MyHeritage, które utworzyłam na podstawie rozmów z rodziną i odwiedzanych cmentarzy.
Po wyczerpaniu się najbliższych źródeł chciałabym się bardziej zagłębić w drzewe genealogiczne mojej rodziny.
Dzięki forum znalazłam stronę FamilySearch i nawet udało mi się odszukać rodzeństwo mojego pradziadka. Niestety miejscowości, które mnie interesują znajdują się na terenie dawnego województwa tarnowskiego - Poland, Tarnow Roman Catholic Diocese Church Books, 1612-1900.
Zauważyłam, że na stronie FS możliwe jest szukanie ale już podgląd ksiąg jest niemożliwy. Skąd się wzięły rekordy z tych ksiąg? Czy ktoś je indeksuje?
I tu moje kolejne pytanie - czy ktoś z Państwa się orientuje czy będą one dostępne w formie cyfrowej? Czy istnieje jakiś projekt, któy ma celu ich fotografowanie? Przejrzałam wątek dotyczący ksiąg radomskich i się zastanawiam czy może coś takiego jest planowane dla interesujących mnie ksiąg tarnowskich. Nie wykluczam również możliwości, że moje umiejętności poszukiwawcze nie są jeszcze odpowiednio zaawansowane
Ponieważ nie mam chwilowo fizycznie możliwości udania się do żadnego archiwum chciałabym jak najwięcej informacji szukać w Internecie.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i ewentualne ukierunkowanie gdzie szukać informacji.
Pozdrawiam
Justyna