ślub między stryjecznym rodzeństwem
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Mam w swoim drzewie ślub między stryjecznym rodzeństwem - w roku 1937 (ojciec pana młodego i ojciec panny młodej to rodzeni bracia).
Jestem ciekaw, czy - skoro był to ślub kościelny z kościelną dyspensą - prawo cywilne II RP nie miało tu nic do rzeczy? (jakie ono było w tym względzie?)
I nade wszystko - czy taki ślub byłby możliwy współcześnie ??? (zarówno w prawie kanonicznym jak i cywilnym).
Czy znacie podobne przypadki?
Jestem ciekaw, czy - skoro był to ślub kościelny z kościelną dyspensą - prawo cywilne II RP nie miało tu nic do rzeczy? (jakie ono było w tym względzie?)
I nade wszystko - czy taki ślub byłby możliwy współcześnie ??? (zarówno w prawie kanonicznym jak i cywilnym).
Znam taki przypadek z Wroclawia ale z wiadomych wzgledow nazwiska nie wymienie.
Zbyszek Maderski
Zbyszek Maderski
Pytałem ogolnie, czy takie przypadki sa znane i z jakiego okresu. Oczywiscie nazwisk nie trzeba!!!
Slub w latach siedemdziesiatych ub. wieku, czyli w PRL -u.
Zbyszek maderski
Zbyszek maderski
-
slawek_krakow

Re: ślub między stryjecznym rodzeństwem
Cywilny: patrz kodeks rodzinny art. 14solec1 pisze: I nade wszystko - czy taki ślub byłby możliwy współcześnie ??? (zarówno w prawie kanonicznym jak i cywilnym).
Kościelny: patrz kanon 1091 i bodaj 1078
Witam, mam w swojej Rodzinie podobną sytuację z lat 30-tych XX wieku. Co prawda było to na wsi - wśród sąsiadów , ale tak bywało.
Po co mieli jechać gdzieś do miasta na zabawy szukać tego co mieli na miejscu.
pozdrawiam,
Krzysztof.
Po co mieli jechać gdzieś do miasta na zabawy szukać tego co mieli na miejscu.
pozdrawiam,
Krzysztof.
Witam,też znam taki przypadek z czasów PRL.
Obecne prawo państwowe zezwala na ślub osób tak spokrewnionych. Prawdopodobnie zzezwalało także za II R.P. Łatwo to sprawdzić w internecie.
Pozdrawiam
ZTB
Obecne prawo państwowe zezwala na ślub osób tak spokrewnionych. Prawdopodobnie zzezwalało także za II R.P. Łatwo to sprawdzić w internecie.
Pozdrawiam
ZTB