Potrzebuję z tamtego okresu jakieś udokumentowane przewinienia, morderstwa, zabójstwa, które zostały zapisane w jakiś gazetach, dokumentach czy czymś podobnym. Mojego przodka zabito podobno w okolicach Ojcowa.
Pozdrawiam,
Konrad.
Dokument o jakiś morderstwach z 1920r. Woj. krakowskie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Konrad_Konrad

Dokument o jakiś morderstwach z 1920r. Woj. krakowskie
Czy przeglądałeś czasopisma w Małopolskiej Bibliotece Cyfrowej? Czy ogólnie zasoby bibliotek cyfrowych. Ja tak znalazłam wzmiankę o wypadku samochodowym w którym zginęła moja prababka.
Monika
Konradzie, dla potrzeb współczesnych repozytoriów stare czasopisma są teraz nie tylko skanowane ale i wstępnie obrabiane przez programy OCR. Można więc stosując odpowiednie zapytania znaleźć sporo informacji.
Ja znalazłem w ten sposób całą dokumentację otrucia mojego dziadka i procesu mordercy z 1932 r.
Najlepiej by było gdybyś podał imię i nazwisko i parę kluczowych wyrażeń.
Na pewno dało by się coś znaleźć.
Ja znalazłem w ten sposób całą dokumentację otrucia mojego dziadka i procesu mordercy z 1932 r.
Najlepiej by było gdybyś podał imię i nazwisko i parę kluczowych wyrażeń.
Na pewno dało by się coś znaleźć.
-
Konrad_Konrad

Bardzo dziękuje za szybkie odpowiedzi Monice i Sofeiczi, więc podaje informacje: Józef Pączek zmarł około 20 lutego 1920r. (przypuszczam: Ojców, Wola Kalinowska, Skała- te miejscowości).
Może uda mi się wcześniej wyszukać jakiś informacji z Małopolskiej Biblioteki Cyfrowej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam Konrad
Szukam i posiadam informacje o: Cader, Król, Pączek, Gąsiorek, Piechota, Tumidalski.
Szukam i posiadam informacje o: Cader, Król, Pączek, Gąsiorek, Piechota, Tumidalski.