Mam książkę-Powiat krasnostawski w walce o wolność
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Nizioł_Krzysztof

Mam książkę-Powiat krasnostawski w walce o wolność
Dla zainteresowanych historią Lubelszczyzny.
Nakładem wydawnictwa Norbertinum z Lublina ukazała się książka Franciszka Żurka, Powiat krasnostawski w walce o wolność.
http://www.norbertinum.pl
Książka, wydana po raz pierwszy w roku 1937 przez Instytut Józefa Piłsudskiego Poświęcony Badaniu Najnowszej Historii Polski w Warszawie, nigdy nie była wznawiana.
Autor, działacz niepodległościowy, organizator struktur Polskiej Organizacji Wojskowej na terenie powiatu krasnostawskiego, opowiada fragment historii regionu od Powstania Styczniowego do wojny polsko-bolszewickiej, wymieniając ponad dwa tysiące nazwisk uczestników opisywanych wydarzeń.
W książce zamieszczono wiele fotografii ze zbiorów autora.
Pozdrawiam
Krzysztof
Nakładem wydawnictwa Norbertinum z Lublina ukazała się książka Franciszka Żurka, Powiat krasnostawski w walce o wolność.
http://www.norbertinum.pl
Książka, wydana po raz pierwszy w roku 1937 przez Instytut Józefa Piłsudskiego Poświęcony Badaniu Najnowszej Historii Polski w Warszawie, nigdy nie była wznawiana.
Autor, działacz niepodległościowy, organizator struktur Polskiej Organizacji Wojskowej na terenie powiatu krasnostawskiego, opowiada fragment historii regionu od Powstania Styczniowego do wojny polsko-bolszewickiej, wymieniając ponad dwa tysiące nazwisk uczestników opisywanych wydarzeń.
W książce zamieszczono wiele fotografii ze zbiorów autora.
Pozdrawiam
Krzysztof
Dla zainteresowanych historią Lubelszczyzny
Krzysztofie, jak masz tę książkę mógłbyś zerknąć czy nazwisko Domański przypadkiem się nie pojawia, Antoni, na przykład?
Łucja
Łucja
-
Nizioł_Krzysztof

Witaj Łucjo,
[...] Organizował oddział [powstańców styczniowych, p.m.] również oficjalista z dworu w Siennicy Różanej, Borowski. W oddziale, organizowanym przez Borowskiego byli: [...] Antoni Domański z Izbicy. [...]
[...] Do POW w Komendzie Miejscowej 8 [w Ostrowie Krupskim, p.m.] należeli: [...] Michał Domański, Wincenty Domański [...]
p.m. - przypis mój
Tyle o Domańskich,
pozdrawiam
Krzysztof
[...] Organizował oddział [powstańców styczniowych, p.m.] również oficjalista z dworu w Siennicy Różanej, Borowski. W oddziale, organizowanym przez Borowskiego byli: [...] Antoni Domański z Izbicy. [...]
[...] Do POW w Komendzie Miejscowej 8 [w Ostrowie Krupskim, p.m.] należeli: [...] Michał Domański, Wincenty Domański [...]
p.m. - przypis mój
Tyle o Domańskich,
pozdrawiam
Krzysztof
Witam,czy mogłabym prosić o sprawdzenie czy w książce występuje nazwisko Boruch ,Buk,Kurys ,Mazur,Sawa i Pylak,z góry serdecznie dziękuję,Monika
-
Nizioł_Krzysztof

-
Nizioł_Krzysztof

Re: Dla zainteresowanych historią Lubelszczyzny
Witajmonica pisze:Witam,czy mogłabym prosić o sprawdzenie czy w książce występuje nazwisko Boruch ,Buk,Kurys ,Mazur,Sawa i Pylak,z góry serdecznie dziękuję,Monika
Nazwiska Boruch, Buk, Kurys nie występują.
Z Mazurami jest lepiej
Występują:
Mazur Franciszek
Mazur Jan, działacz Narodowej Demokracji
na terenie gminy Siennica Różana
Mazur Jan, członek POW w Komendzie Miejscowej Nr 6 (Gorzków)
Mazur Józef
Mazur Józef, z Grudek
Mazur Michał
Mazur Kazimierz
Mazur Walenty
Ponieważ wiele z opisywanych zdarzeń dzieje się w Łopienniku i okolicach, więc występują:
Pylak Ignacy
Pylak Stanisław
Sawa Jan, pseud. "Nowowiejski" z Łopiennika Ruskiego
Sawa Jan, z Rejowca
Sawa Józef
Sawa Piotr
Sawa Władysław
Sawianka Franciszka
Pozdrawiam
Krzysztof
-
Marta_Karauda
Witam. Ja również prosiłabym o pomoc. Czy występuje tam nazwisko Żelechowski bądź Żelichowski? Z góry dziękuję za pomoc.
-
Nizioł_Krzysztof

Witaj Marta 
Niestety podane przez Ciebie nazwiska nie występują.
Pozdrawiam
Krzysztof
Niestety podane przez Ciebie nazwiska nie występują.
Pozdrawiam
Krzysztof
Ślicznie dziękuję ,moi właśnie pochodzą z Łopiennika i okolic ,wszyscy o nazwisku Pylak z Łopiennika to moi wywodzą się od mojego Jana Pylaka i Katarzyny,pewnie nie ma ale zapytać niezaszkodzi ,czy jest może coś więcej o tych nazwiskach np.rodzice,jeśli chodzi o nazwisko Sawa i Mazur to mam ich wielu i imiona się powtarzają, czy mogę jeszcze prosić o sprawdzenie nazwiska Górny,Szerega Szumiło i Tarnogórski,pozdrawiam ,Monika
Ostatnio zmieniony ndz 28 cze 2009, 15:54 przez monica, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marta_Karauda
Mimo wszystko dziękuję za pomoc
Przynajmniej wiem, gdzie nie szukać 
-
Nizioł_Krzysztof

Monica,
w książce wystepują jeszcze:
Górny Franciszek
Górny Jan
Górny Józef
Górny Władysław
nie ma Szeregi ale są za to:
Szarega Stanisław
Szarega Władysław
występują również:
Szumiło (bez imienia) z Łopiennika Lackiego
Tarnogórski Andrzej
pozdrawiam
Krzysztof
w książce wystepują jeszcze:
Górny Franciszek
Górny Jan
Górny Józef
Górny Władysław
nie ma Szeregi ale są za to:
Szarega Stanisław
Szarega Władysław
występują również:
Szumiło (bez imienia) z Łopiennika Lackiego
Tarnogórski Andrzej
pozdrawiam
Krzysztof
Bardzo ,bardzo dziękuję,3 z podanych osób to napewno moi,Pylak Ignacy i Stanisław iraz Tarnogórski Andrzej który był też tkaczem jak i prawie cała jego rodzina,Sawa Jan ,Mazur Józef i Michał tak się nazywali moi ...pra,ciekawa jestem czy coś jest o nich więcej ,jakie lata i w czym działali,mam też Mazur Kazimierz inne imiona też występują u mnie,Monika
-
Magdalena_Smolska

Witaj,
Interesuje mnie nazwisko Mazurek.
Będę wdzięczna za sprawdzenie
Pozdrawiam
Magda
Interesuje mnie nazwisko Mazurek.
Będę wdzięczna za sprawdzenie
Pozdrawiam
Magda