Kształt stopy a pochodzenie :) - antyGenealogia genetyczna?

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
fajna zabawa w ramach której sprawdziłam całą moją rodzinę i wyszło ,że każdy ma stopy innej narodowości :D
Moje egipskie, mąż greckie ,córka "kundelek" a syn jedna grecka a druga rzymska.
Idąc dalej (jak Beata) nasze żołądki też są różnych narodowości.
Janino ,ja chyba nie chcę wiedzieć jakiej narodowości jest mój nos, ponieważ jest paskudny i go nie lubię , a nie chciałbym się uprzedzać do jakiejś nacji :wink:
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

To teraz coś genealogicznego, bo historia obuwia jest bardzo ciekawa. Dobierzcie sobie Panie do tych stóp greckich, germańskich ... stosowne obuwie.
http://szokblog.pl/Historia-obuwia-w-fo ... 5257324236
Krzysztof
beatadaniluk

Sympatyk

Post autor: beatadaniluk »

Chyba najbardziej prerażające są buty na zmasakrowaną stopę szlachetnej chinki :(
Nie od dzisiaj wiadomo, że dla piękności trzeba pocierpieć ;) Buty na salony, nie na zagony.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Szok te buty. Niektóre nadawały się chyba do siedzenia na tronie jedynie. Ewentualnie do noszenia w lektyce. Ciekawa strona.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

poproszę nr. 14 - bardzo ładne.
Dzisiejsze szpilki ,też deformują stopy (szczególnie palce) i prowadzą do przykurczy ,skracania ścięgien(Achillesa).
Moda i chęć podobania się zawsze brała górę nad zdrowiem i wygodą.
monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

MonikaNJ pisze:Witam,
fajna zabawa w ramach której sprawdziłam całą moją rodzinę i wyszło ,że każdy ma stopy innej narodowości :D
Moje egipskie, mąż greckie ,córka "kundelek" a syn jedna grecka a druga rzymska.
Idąc dalej (jak Beata) nasze żołądki też są różnych narodowości.
Janino ,ja chyba nie chcę wiedzieć jakiej narodowości jest mój nos, ponieważ jest paskudny i go nie lubię , a nie chciałbym się uprzedzać do jakiejś nacji :wink:
pozdrawiam monika
Witaj Moniko

Do nosa noszonego przez 70 lat można się przyzwyczaić mimo wielkiej niechęci do jego wyglądu, więc niechęci nie przenoszę na tamte cywilizacje.
W zasadzie rasy i typy antropologiczne poznaje się po twarzy, a nie po stopach więc z tego powodu nawiązałam do rysów twarzy. Przez wieki nastąpiło takie wymieszanie ras i typów, że przypisywanie wyglądu naszego ciała jakiemuś konkretnemu regionowi świata jest i będzie coraz bardziej trudne.
Przez 3 pokolenia i ok 150 lat moi przodkowie trudnili się szewstwem więc tych stóp się naoglądali nie mało. Moja ciocia - córka szewca, przez całe życie nosiła buty robione wyłącznie na miarę bo miała bardzo małe, niemal dziecięce stopy, a ja jako 10 latka uwielbiałam nosić jej buty.
Fajny temat został wywołany.
Pozdrawiam
Janina :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”