Rodzina Dowiat(Dowaitt) Mejszagola

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

os2hugh

Sympatyk

Rodzina Dowiat(Dowaitt) Mejszagola

Post autor: os2hugh »

roszę wybaczyć moją biedną polskiego. Mam nadzieję, że można zrozumieć większość z nich.

Moi przyjaciele,

Będzie link do listy parafialnego z 1844 roku w Mejszagola, która wydaje się mieć przodków moich poprzez strony Dowiat Romanowicz. Moim problemem jest to, że mają ograniczony (sprawiają, że prawie nonexistant) zrozumienie polskich, zwłaszcza płci / przyrostków itd. Dokument może być foundhere:

http://genealogia.lt/pdfs/Spis%20parafi ... 40% 20r.pdf

Szukałem przez tę obszerną listę i znaleźć Dowiat (w tym przypadku Dowiatt jest) na co najmniej trzech stron: 25,26 i 27.

na str 25: numer 559
str 26: numery 514-517- wydaje się matki i córki? Aniela Romanowicz może i będzie można córka Julia z 1859 roku małżeństwa?

str 27: numer 590 Wincenty Dowiatt ??

Powodem Myślę, że są realtives są następujące małżeństwa rekord Konstanty Szymkiewicz i Julia Dowiat od maja 1859 roku wymienia wiek Julii jako 23 oraz z parafii Mejszagola. Jej rodzice są wymienione jako Bartłomieja i Anieli (Romanowicz) Dowiat. Jeden ze świadków tego ślubu jest wymieniony jako szlachcica Nikodem Dowiat.

Wiem, że ta lista jest od 15 lat przed ślubem, ale ja skacze moje przeczucie jest słuszne.

Mam nadzieję, że ktoś z was może to potwierdzić lub jakiś sens.

Z poważaniem,

Hugh

ps pozycja społeczna zdaje się mówić Dworzanin i Dworzanka ?? Czy to jakiś drobny tytuł szlachecki? (wszystkie dokumenty do tej pory nazywają Dowiatts szlachtic)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”