To wszystko być może w odniesieniu do części Gawrońskich, którzy tak się nazywać zaczęli. Jednak dobrze wiem jako Kujawiak co znaczy słowo 'gawrun'. W każdej wsi, w każdym przysiółku, ba, w każdym domu z licznym rodzeństwem był jakiś 'gawrun'. Dla wyjaśnienia dodam, że owe słowo znaczy po kujawsku tyle co 'milczek'.
Zazwyczaj w tym miejscu kończy się inwencja jeśli chodzi o poszukiwania możliwego pochodzenia nazwiska. Ja poszedłem nieco inną drogą. Założyłem, że nazwisko powstało w dwa sposoby. Najpierw poświadczone kilkoma znakomitymi rodami szlacheckimi nazwisko Gawroński, herbu Rola i Panna na niedźwiedziu dało początek nazwom miejscowości typu 'Gawrony' i wtórnie ich mieszkańcy otrzymywali nazwiska odmiejscowe w wieku mniej więcej osiemnastym, kiedy większość tychże nazwisk powstało. Dodając do tego jeszcze 'ścieżkę, o której wspomniałem niejako przezwiskową.
Teza: słowo gawron w odniesieniu do czarnego ptaszydła jest młodsze niż pi razy oko 300 lat, a nazwisko kuupę starsze
Antyteza: gawron znaczyło co innego, pytanie co?
Hipoteza, a raczej dwie i obydwie mniej więcej rusińsko - białochorwackie: nazwisko pochodzi od imienia Gabriel w którym nastąpiła podmianka jednej litery, co jest zjawiskiem bardzo częstym; druga chodzi po prostu o gawrę niedźwiedzią. Używając hipotezy drugiej dość sprytnie można by powiązać herb Gawrońskich z nazwiskiem.
Możliwych etymologii nazwiska jest jeszcze kilka.
Jedna pachnąca niemieckim od słowa "gawer", "gawra" = elegant, paniczyk (to z niemieckiego der Gaffer)
Czarny byk, o czym mało kto wie, też zwany był w "połowie Polski" gawronem.
Gawryło to rusiński i chorwacki 'gapa', 'gapiszon.
Gawruk to również 'kresowy' stróż, starszy wioski a historycznie nam bliżej to po porostu... cieć. :ok
Ciekaw jestem co na ten temat powiedzą obecni tutaj pasjonaci, a wiem, że kilku takich też jest
Pozdrawiam pięknie i baardzo proszę o trochę sugestii co do dalszych poszukiwań.[/u]