Parafia Mazew - stworzenie bazy jej mieszkańców

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

"Nadejszla wiekopomna kwila....."

1. Chcialabym przedstawic rezultat pierwszego i drugiego etapu tworzenia bazy "Mazew" - mazew.mizgalska.com.

Jak wczesniej wspomniałam baza zostałą stworzona na podstawie platformy "webtrees", ale mam nadzieje, że nie wystraszy to osób bojących się korzystania z takiej formuly. Dla ułatwienia stworzyłam wstępnie pomocniki wyjaśniające jak poruszać sie po bazie oraz pare słów na temat historii oraz miescowości należacych do tych parafii. Pomocniki "Jak korzystać z bazy" można znależć na stronie FAQ tutaj: http://mazew.mizgalska.com/module.php?m ... ction=show

W bazie znajudje się obecnie ponad 500 osob, wprowadzone one zostały na podstawie informacji nadesłanych z prywatnych drzew, od osób obecnie indeksujących okoliczne parafie, oraz na podstawie moich własnych poszukiwań. Nie jest to oczywiście ostateczna lista osób.

Dane osob związanych z parafią Mazew są i będą wpisywane na bieżąco na podstawie danych, które mam nadzieje zostaną przesłane przez osoby zainteresowane Mazewem oraz na podstawie moich/naszych własnych poszukiwań.

2. Co dalej?

- Baza bedzie się rozwiać pod względem, strukturalnym, dojdą nowe funkcje (np. wiecej opcji raportow).
- Dane dotyczące obu parafii będą sukcesywnie uzupełnianie wraz z napływem nowych informacji z innych niż obecnie dostępnych źródeł.
- Docelowo również dane znajdujące się w bazie będą analizowane pod katem możliwych powiązań rodzinnych.

Chętnie nawiąże kontakt z osobami, które:
- posiadają więcej informacji dotyczącej parafii Mazew oraz parafii Sławoszew.
- chciałyby pomóc w przeszukiwaniu aktow parafii znajdujących się w okolicach Mazewa dostepnych na metrykach

Jak wspomniałam wcześniej, jestem otwarta na sugestie i komentarze wszystkich tych, ktorzy by chcieli sie wlaczyc w ten projekt i go ulepszyc. Z drugiej strony nie chetnie oczekuje niekonstruktywnej krytyki.
Ostatnio zmieniony pn 26 paź 2015, 13:58 przez moyra777, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Agnieszko,
jestem pod ogromnym wrażeniem tego co zrobiłaś jeśli chodzi o projekt Mazew.
Poszukiwania przez Ciebie swych Przodków doprowadziły do parafii Mazew.Nie poprzestałaś na odnotowaniu tylko swych korzeni, postanowiłaś pomóc innym tworząc Bazę informacji o mieszkańcach parafii Mazew. Pomysł Twój jest moim zdaniem szczególnie ważny wobec faktu iż zasoby metrykalne tejże Parafii zostały zniszczone w okresie ostatniej wojny.

Jestem przekonana, że możesz liczyć na pomoc w uzyskiwanu danych od osób indeksujących, a także potomków mieszkańców Parafii Mazew.

pozdrawiam
Danuta
Pachliński_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Pachliński_Paweł »

Do bazy proszę dopisać dane mojej Prababci (której rodziny i powiązań wciąż poszukuję): Kazimiery Pachlińskiej z d. BŁASZCZYK, ur. 29.02.1896 r. w m. Zagróbki, córki Tomasza i Michaliny z Ostrowskich.

Może ktoś posiada jakieś informacje o Niej i Jej Rodzinie, Przodkach ?
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Danecka pisze:Agnieszko,
jestem pod ogromnym wrażeniem tego co zrobiłaś jeśli chodzi o projekt Mazew.
Poszukiwania przez Ciebie swych Przodków doprowadziły do parafii Mazew.Nie poprzestałaś na odnotowaniu tylko swych korzeni, postanowiłaś pomóc innym tworząc Bazę informacji o mieszkańcach parafii Mazew. Pomysł Twój jest moim zdaniem szczególnie ważny wobec faktu iż zasoby metrykalne tejże Parafii zostały zniszczone w okresie ostatniej wojny.

Jestem przekonana, że możesz liczyć na pomoc w uzyskiwanu danych od osób indeksujących, a także potomków mieszkańców Parafii Mazew.

pozdrawiam
Danuta
Danusiu, dziekuje za tak cieple slowa :) oraz ze mnie tak wspierasz, zwlaszcza swoja praca przy indeksowaniu i wylapywaniu wszystkich "mazewiczow" :) bez Ciebie nie ruszylabym tak daleko...
Pachliński_Paweł pisze:Do bazy proszę dopisać dane mojej Prababci (której rodziny i powiązań wciąż poszukuję): Kazimiery Pachlińskiej z d. BŁASZCZYK, ur. 29.02.1896 r. w m. Zagróbki, córki Tomasza i Michaliny z Ostrowskich.

Może ktoś posiada jakieś informacje o Niej i Jej Rodzinie, Przodkach ?
Pawle, Kazmiera juz wpisana :) jezeli masz dodatkowe informacje dotyczące jej aktu urodzenia prosze podaj na pw.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Jankowski_Mateusz

Sympatyk

Post autor: Jankowski_Mateusz »

Świetny pomysł! :)
(wysłałem wiadomość priv)
Pozdrawiam, Mateusz Jankowski
kurowska_ewa

Sympatyk

Post autor: kurowska_ewa »

Agnieszko, jesteś wielka!

Mam nowego mieszkańca.

Wawrzyniec Jankowski, owczarz, urodzony ok. 1798 w Żelaznej powiat Łęczyca, syn Tomasza i Magdaleny, zmarł 25 sierpnia 1854 roku w Sieradzu (dane o miejscu urodzenia i rodzicach z aktu zgonu http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 217&y=2067 ) żona Magdalena Tomczak (z Tomków, Tomkówna, Pasterzówna) urodzona około 1801. Do tej pory znalazłam ośmioro dzieci urodzonych w różnych parafiach, ale między rokiem 1823 a 1831 rodzina "znika". Może właśnie w parafii Mazew?

Czy dane i metryki dzieci przydadzą się, jeśli nie urodziły się w parafii Mazew? I czy lepiej pisać tu, czy na priv?

Pozdrawiam

Ewa
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Mateusz i Ewo dziekuje bardzo :)

Ewo, dane dzieci sie przydadza jezeli masz akta ich urodzenia, jezeli rodzily sie w okolicznych parafiach warto bedzie spojrzec sie na chrzestnych i swiadkow :) moze cos wyciagniemy w ten sposob :) pisz do mnie na gmail, przed malpa jest moyraproject. A propos ja mam paru Jankowskich w bazie.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Stawska_Mirosława »

Agnieszko czy możesz w tym temacie podac jakie miejscowości zaliczane są do parafii Mazew. Indeksuję sąsiednie parafie Topola, Góra św. M. i trafiają mi się mieszkańcy Mazewa. Natomiast nie mam pojęcia o miejscowościach przynależnych do opracowywanej przez Ciebie parafii. Pozdrawiam i gratuluję pomysłu Mireczka
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Dzien dobry Mireczko,
Teoretycznie interesuja mnie wszystkie poniżej wymienone miejscowosci bo ich mieszkancy chadzali na przemian do parafii Mazew i do nowych parafii do ktorych ich miejscowosci byly przypisane po 1812.

Jezeli chodzi o miejscowosci nalezace do Parafii Mazew po 1812 roku to sa nastepujace: Daszyna, Drzykozy, Gąsiorów, Gąsiorówek, Jarochów, Jarochówek, Miroszewice, Ogrodzona, Rzędków, Sławoszew/Słaboszew, Walew, Zagrobki/Zagróbki, Żelazna, Żakobrzeki, Zieleniew.

Po 1812 roku uprzednio nalezace do parafii Sławoszew miescowosci przeniesiono do:

Topola Krolewska:
Upale
Jabłonna

Witonia:
Janice
Osędowice
Siedlewo

Grabów:
Potrzasków
Sławęcin

Siedlec:
Borucice
Goszczynno
Jacków
Koryta
Plichy
Skrzynki
Szłapy

Sobótka lub Dębie
Odechów

Miejscowosci nalezace do Parafii Mazew oraz uprzedniej parafii Sławoszew mozna również znalezc tutaj:
http://mazew.mizgalska.com/module.php?m ... =show#faq5, w czesci "Historyczna przynależność miejscowosci do parafii Mazew i Sławoszew".

Dziekuje bardzo za zainteresowanie, bede bardzo wdzieczna gdy odnotujesz akta, gdzie pojawiaja sie osoby z tych miejscowosci i przekazesz mi te informacje.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Akt małżeństwa 1843/1, Dąbrowice
pan młody: Jan Spryszyński, wdowiec po Mariannie Kubiak, lat 40, syn Józefa i Marianny (nazwiska nie podano) urodzony: Mazew
panna młoda: Antonina Kruszyna
Maciej
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Mazew

Post autor: sj_sj »

Witam,

W swoich indeksacjach znalazłem taki ślub, może się przyda. Jeśli wiecie o jakiej miejscwości jest mowa - dajcie znać

1887 15 Zdański (?) Leonard 26 lat kawaler ur. w Ogrodzonoj (?) w par. Mazew w Guberni Kaliskiej, zam. w Wildze przy rodzicach, rodzice: Jan i Józefa Wyżykowska oraz Kulczyńska Jadwiga lat 22, panna z Warki w par. Warka w Guberni Warszawskiej przy rodzicach, rodzice: Teofil i Józefa Mozler
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Mazew

Post autor: Zatoka »

Agnieszka przebywa obecnie w miejscu o ograniczonym dostępie do internetu. Odpowie na wpisy po powrocie do domu.

Pozdrawiam

Janusz
Pachliński_Paweł

Sympatyk
Adept

Mazew

Post autor: Pachliński_Paweł »

Pozwolę sobie dodać kilka Osób:

Akt małżeństwa mojego Przodka: 21/1889/Siedlec

Pan młody: Marcin Pachliński, s. Józefa i Jadwigi z d. Dłużyńska, ur. w roku 1865, s. Józefa i Jadwigi z Dłużewskich, wnuk Wawrzyńca i Elżbiety z d. Fabich.

Akt małżeństwa: 21/1897/Siedlec
Panna młoda: Franciszka Pachlińska, c. Józefa i Jadwigi z Dłużyńskich, ur. w roku 1870, Sławoszew.

Akt małżeństwa: 3/1896/Siedlec
Pan młody: Stanisław Pachliński, s Szczepana (ur. w roku 1846, zam. w Żelaznej) i Rozalii z d. Bartniak, ur. 1846 r, Daszyna.

Akt małżeństwa: 9/1896/Siedlec
Panna młoda: Marianna Pachlińska, c. Wawrzyńca i Elżbiety z d. Fabich, ur. w roku 1842. Wdowa po Janie Pietrzaku, zm. w 1872 r. 25.11.1872 r, w Daszynie, oczywiście Par. Mazew.
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Mazew

Dziekuje bardzo za cierpliosc ale niestety gdzie bylam internet jest luksusem a nie codziennoscia...
sj_sj pisze:Witam, W swoich indeksacjach znalazłem taki ślub, może się przyda. Jeśli wiecie o jakiej miejscwości jest mowa - dajcie znać
Sebastianie, tak Ogrodzona to wies nalezaca do parafii Mazew. Z jakiej parafii jest ten akt?

Pawle i vonklinkoff dziekuje rowniez za podanie kolejnych informacje, za pare minut wpisze je do bazy. Chcialabym rowniez podziekowac Danusi oraz Panu Jozefowi, ktorzy podczas indeksowania wylapuja naszych z parafii z Mazewa i Slawoszewa. Dzieki Wam wszystkim baza rosnie powolutku :) Rosnie powolutku bo rownoczesnie duzo czasu zajmuje mi przegladanie samych aktow znajdujacych sie obecnie na metrykach.

Tak a propos ponizej znajduje sie link do listy parafii znajdujacych sie promieniu 30 km od parafii Mazew. Zalozenienie promienia 30 km przyjelam na pierwsza faze przegladania ksiag parafialnych. Gdyby ktos byl zainteresowany pomoca w przegladaniu jakiejkolwiek parafii z tej listy, prosze dac znac na PW. Oczywiscie mam na mysli tylke te parafie i te lata ktore sa obecnie dostepne on-line np. na metrykach.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

vonklinkoff pisze:Akt małżeństwa 1843/1, Dąbrowice
pan młody: Jan Spryszyński, wdowiec po Mariannie Kubiak, lat 40, syn Józefa i Marianny (nazwiska nie podano) urodzony: Mazew
panna młoda: Antonina Kruszyna
Nie wiem czy Jan jest twoim przodkiem, ale jezeli tak to czy zauwazyles, ze Jozef (jego ojciec) jako wdowiec bierze slub w Krosniewicach w 1837 roku. Rowniez wstawilam go do bazy.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”