Zaremba Marianna - poszukuję aktu ślubu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam,
Brakuje mi pomysłu gdzie szukać aktu ślubu Marianny Zaremba urodzonej w 1850 roku w Sulmierzycach pow. radomszczański córki Franciszka z Jadwigi z Dyłów małż. Zaremba zawartego między rokiem 1876 a 1897- nie wiem z kim?
Zaczęłam od aktu zgonu jej córki Józefy Rożkowskiej z d. Zaremba, jak się później okazało nieślubnej, która zmarła w Radomsku w 1919 roku a urodzona była w Sulmierzycach pow. radomszczański w 1876 roku.
W akcie zgonu Józefy są wprawdzie podani rodzice :Franciszek i Marianna Zaremba i miejsce urodzenia Sulmierzyce. Ja wiem, że akty zgonu często zgłaszane były przez przypadkowe osoby i są najmniej wiarygodnym źródłem ale rodzina twierdzi, że ojcem Józefy był Franciszek Zaremba - dziedzic Gorzkowic.
Odszukałam akt urodzenia Józefy Zaremba gdzie wyraźnie jest napisane, że matką jest 30 letnia Marianna Zaremba w 1876 roku w Sulmierzycach.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:2 ... 2402801%2C
Odszukałam też ślub Józefy Zaremba z Jakubem Franciszkiem Rożkowskim w parafii Brzeziny w którym jest napisane, że Józefa mieszka przy matce i jej mężu:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =385&y=251
12 Brzeziny
Działo się w mieście Brzeziny drugiego / czternastego lutego tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego siódmego roku o godzinie piątej po południu. Oświadczamy iż w obecności świadków Antoniego Bema cieśli lat pięćdziesiąt trzy i Marcina Kwiatkowskiego robotnika lat pięćdziesiąt osiem obydwóch z Brzezin, zawarte zostało religijne małżeństwo między Jakubem Franciszkiem Rożkowskim, kawalerem, lat dwadzieścia dwa mającym, robotnikiem, urodzonym w Warszawie, zamieszkałym w Brzezinach, synem rodziców nieznanych, a Józefą Zaremba, panną, lat dwadzieścia jeden mającą, urodzoną w Sulmierzycach powiat Noworadomski, zamieszkałą przy matce, córką Marianny Zaremba zamieszkałą przy mężu w Brzezinach. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym kościele dwunastego / dwudziestego czwartego, dziewiętnastego / trzydziestego pierwszego stycznia, dwudziestego szóstego stycznia / siódmego lutego bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli iż nie zawarli umowy przedślubnej. Religijnego obrzędu zawarcia małżeństwa dopełnił Ksiądz Ezechiel Napieralski miejscowy wikariusz. Akt ten nowożeńcom i świadkom wszystkim niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany został.
Ksiądz Józef Kisielewski?
W małżeństwie Franciszka (pierwsze imię zostało zgubione w aktach urodzenia dzieci)i Józefy Rożkowskich (Roszkowskich)urodziło się 12 dzieci, część w Brzezinach część w Radomsku.
Przy aktach ślubu dzieci Franciszka i Józefy Rożkowskich w Radomsku jest informacja, że są stałymi mieszkańcami wsi Budziszewice pow. rawski

Podpowiedzcie mi proszę jak dotrzeć do dalszych przodków. Jakuba Franciszka Rożkowskiego urodzonego w Warszawie przodków nie odszukam ale może udało by się w jakiś sposób odszukać dalsze losy Marianny Zaremba?
Ostatnio zmieniony ndz 15 lis 2015, 19:59 przez AlicjaSurmacka, łącznie zmieniany 3 razy.
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Jak wynika z metryki ślubu, rodzice Jakuba Franciszka Rożkowskiego byli nieznani, czyli i jego nazwisko wynikało z adopcji lub z domniemnia.
Ważniejszy jest akt urodzenia Józefy Zaremba, ale z Twojej relacji tyle wiadomo, że matką miała być 30-letnia Marianna Zaremba.
Czy akt urodzenia pomija całkowicie osobę ojca? Nawet w wypadku, gdy nieślubny ojciec podawał dziecko do chrztu i znane było jego nazwisko, dziecię rejstrowano pod nazwiskiem matki. Stąd pewnym jest, że jeśli Józefa była nieślubnym dzieckiem, Zaremba było nazwiskiem panieńskim matki.
Poza tym, metryka małżeństwa z Rożnowskim jest błednie zapisana lub odczytana: 'zamieszkałą przy matce, córką Marianny Zaremba zamieszkałą przy mężu w Brzezinach'. Powinno być: 'zamieszkałą przy matce, córką Marianny Zaremba zamieszkałej przy mężu w Brzezinach'.
Dopiero po poznaniu całości można próbować dalszych badań.

Pozdrawiam

Krzysztof
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Krzysztofie wstawiłam akt urodzenia Józefy zarówno do tłumaczenia jak i w poprawionym poście.
Co z tych danych mogę wyłuskać? Nadmieniam, że sprawdzałam już jakiś czas temu parafię Gorzkowice pod kątem urodzenia Marianny Zaremba około roku 1846 i niestety bez rezultatu.
Sulmierzyce, Brzeziny, Budziszewice, to przemieszczanie się Marianny i Radomsko (od 1905 do 1919)to dalsza wędrówka Józefy .

Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”