Inne imię na nagrobku i inne na akcie

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Tajgete

Sympatyk
Adept

Post autor: Tajgete »

Dzień dobry

Spotkałam się z dość niecodzienną sytuacją w moich poszukiwaniach.
Dziadek męża Ignacy Jałkiewicz urodził się w 1900 we wsi Balin pod Uniejowem. Sam wyprowadził się w inne tereny, ale w Balinie pozostał jego starszy brat (nieznanego nam imienia) oraz rodzice. W pamięci jego córki została informacja w której części cmentarza powinien znajdować się grób dziadków. Udało nam się odnaleźć grób (dość zaniedbany niestety) Józefa i Apolonii Jałkiewiczów (córka Ignacego imion dziadków nie znała, zmarli na długo przed jej narodzinami, ale imię babci wydało jej się prawdopodobne).

Zdjęcie nagrobka

Udało mi się zdobyć metrykę chrztu dziadka Ignacego, gdzie stoi napisane, że jest on i owszem synem Apolonii oraz Marcina Jałkiewiczów.

Akt urodzenia Marcina udało mi się odnaleźć. Zresztą, udało mi się ustalić, że miał brata o imieniu Józef...

Jakie są możliwości w tej sytuacji?
- w grobie pradziadków został pochowany jakiś wujek z żoną (np. brat), która przez przypadek miała tak samo na imię i tablica została wystawiona tylko na nich.
- to w ogóle nie jest grób pradziadków, tylko grób hipotetycznego wujka z żoną o tym samym imieniu
- jest tam pochowana prababcia z np. synem, a pradziadek jest pochowany w innym miejscu?
- jest błąd w akcie? czy to się zdarzało często?
- prababcia wyszła za mąż za szwagra i to z nim jest pochowana?

Teorie się mnożą. Niestety w dostępnych aktach nie udało mi się odnaleźć ani aktu ślubu, ani żadnego z wcześniejszych synów Marcina i Apolonii (oprócz bezimiennego który w Balinie pozostał, był jeszcze jeden o imieniu Ludwik, który z tych terenów razem z Ignacym i siostrą Walentyną wyemigrował).

Jakieś pomysły jak tą zagadkę ugryźć? :)

Pozdrawiam
Ewa Pasierbska
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Czy w parafii nie ma księgi cmentarnej?
Dorota
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
Dorota ma rację ; zacznij od aktów zgonów osób pochowanych w grobowcu. Napis jest niewyraźny ale myślę ,że spisałaś daty zgonów. Wtedy będziesz wiedziała czy to syn i matka ,czy mąż i żona. Może też się uda w księdze cmentarnej ustalić kto jeszcze był tam pochowany.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”