Morawski, Krętowski - Pułtusk, Warszawa, Lublin

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Osada_Krzysztof

Sympatyk

Morawski, Krętowski - Pułtusk, Warszawa, Lublin

Post autor: Osada_Krzysztof »

Witam,

moimi pradziadkami byli Józef (1859-1944) i Tekla (ok. 1864-1926) Marynowscy. Tekla pochodziła z domu Morawskich (niekiedy pisano "Murawskich") i - według dołączonego aktu zgonu - urodziła się w Warszawie jako córka Antoniego i Katarzyny (o nieznanym nazwisku panieńskim). Małżeństwo pobrało się w latach 80. XIX wieku w nieznanym miejscu i miało co najmniej ośmioro dzieci:

1. Helenę (ur. ok. 1890, zm. 1925 w Skrajnicy, gm. Olsztyn)
2. Ludwika (ur. 1893 w Hucie Drewnianej, gm. Kobiele Wielkie, zm. 1960 w Skrajnicy)
3. Piotra (ur. 1895 w Hucie Drewnianej, zm. 1904 w Skrajnicy)
4. Antoniego (ur. 1896 w Kobielach Małych, gm. Kobiele Wielkie, zm. 1897 tamże)
5. Jana (ur. 1897 w Kobielach Małych, zm. 1979 w Świdnicy)
6. Julię Aleksandrę (ur. i zm. 1900 w Kobielach Małych)
7. Annę (ur. 1901 w Skrajnicy, zm. 1915 tamże)
8. Wiktorię (ur. 1906 w Skrajnicy, zm. 2002 tamże)

Helena rzekomo - wedle jej aktu zgonu - także urodziła się w "Kobielach" (nie napisano, jakich), ale moja szczątkowa znajomość cyrylicy nie pomogła mi w odnalezieniu jej aktu urodzenia.

Józef, pomimo swego dość zaawansowanego wieku, ożenił się jeszcze raz (między 1926 a 1944 rokiem, miał nawet kolejne dzieci!), ale nie mam dostępu do jego aktu małżeństwa.

Józef i Tekla mieszkali w latach 90. w Hucie Drewnianej, w połowie dekady przenieśli się do Kobieli Małych, by na przełomie lat 1900 i 1901 przeprowadzić się do Skrajnicy (oddalonej o ponad 50 km od ich dotychczasowej wsi). Wraz z nimi dokonali tego Marianna, Władysław i Karol Marynowscy - nazwisko to zaczęło się pojawiać w aktach par. Olsztyn dopiero na początku XX wieku, a Tekla była matką chrzestną jednego z dzieci wymienionego Karola.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Próbowałem odnaleźć akt urodzenia Tekli w aktach z Warszawy i okolic, ale nie udało mi się znaleźć rodziców o odpowiednich imionach. Na jednej ze stron internetowych ktoś wspomina o niejakiej Murawskiej, córce Antoniego i Katarzyny, ale metryki parafii Zuzela, bo o nią właśnie chodzi, nie są dostępne (a miejscowość ta jest dla mnie zbyt odległa).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Ostatnio zmieniony sob 14 lis 2015, 11:55 przez Osada_Krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Marynowski, Morawski - Kobiele Wielkie/Warszawa (?)/Skrajnic

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

fragmentu o "parafii Zuzela" nei zrozumiałem

a co przeglądełś gdy poszukiwałeś małżeństwa Józefa i Tekli?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Osada_Krzysztof

Sympatyk

Wspomagałem się bazą geneteka.genealodzy.pl - nie zarejestrowano żadnego małżeństwa osób o nazwiskach Marynowski, Murawska. Wiem też, że w 1860 w Złoczewie urodził się Józef Marynowski, ale ze względu na odległość od Kobieli Małych wydaje mi się mało prawdopodobne, by był to mój prapradziadek (na dodatek - niepiśmienny rolnik). Józef zmarł w 1944 w parafii Olsztyn, zapewne jego akt zgonu jest możliwy do osiągnięcia, ale prawdopodobnie nie zawiera on informacji o jego rodzinach (temat przodków był raczej w mojej rodzinie rzadko podejmowany).

Korzystam niemal na co dzień z bazy familysearch.org, ale w tym przypadku trudno mi cokolwiek znaleźć. Jest chociażby akt zgonu Heleny Marynowskiej, córki Józefa i Tekli:
Obrazek
...ale w indeksach metrykalnych z Kobieli Wielkich nikt nie zanotował tak nazywającego się niemowlęcia. Zgłaszającym był Ludwik, jej młodszy brat, który to miejsce podał chyba z niewiedzy - sam urodził się w Hucie Drewnianej, a ich rodzina pojawiła się w Kobielach Małych dopiero ok. 1896.

Jest też taki zapis:
Obrazek
Istnieje oczywiście możliwość, że imiona rodziców czy miejsce urodzenia praprababki również są błędne. Niestety, poprzez szukajwarchiwach.pl znalazłem wiele warszawskich rejestrów z tamtych lat, brak jednak Tekli Morawskiej.

Wspomniałem o Zuzeli, gdyż tam właśnie spotkałem się z adnotacją o córce Antoniego i Katarzyny Murawskich. Oczywiście, nie miała ona na imię Tekla, ale jest niewielkie prawdopodobieństwo, że to była jej siostra. Aczkolwiek ten układ dwóch imion i nazwiska mógł się powtórzyć...
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Sprawdzałem, czy w par. Kobiele Wielkie nie ochrzczono Heleny, ale aktu nie znalazłem. Była tam za to jakaś Murawska - warto sprawdzić ten trop ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ale co z tą niedostępnością Zuzeli?
co za Zuzela jest niedostępna (rozumiem, że Zuzela skąd pochodzi informacja..jaka to infromacja? coś dokładniej? nadal nie za bardzo rozumiem:)

to, że w genetce nie ma to nie znaczy, że nie ma w katach dostępnych on-line
rozumie, że nie szukałeś w materiałach źródłowych tylko w ich opracowaniu/ach?
Osada_Krzysztof

Sympatyk

Wybaczy Pan, ale ja również nie bardzo rozumiem. Za pomocą internetowej wyszukiwarki znalazłem wpis GODLEWSKA Antonina z domu Murawska, Antoni i Katarzyna, 1/1880. (znajduje się on na stronie http://www.katalogszlachty.com/index.ph ... &Itemid=55). Z kolei wyszukiwarka szukajwarchiwach.pl informuje, że nie ma skanów z tej parafii. Proszę mnie wyprowadzić z błędu, jeżeli takowy popełniam, bo pochodzę z południowo-zachodniej Polski i może czegoś nie wiem. To tylko pewna poszlaka, która wcale nie może być pomocna.
Sprawdzałem, czy w par. Kobiele Wielkie nie ochrzczono Heleny, ale aktu nie znalazłem. Była tam za to jakaś Murawska - warto sprawdzić ten trop Wink
Czy mógłby Pan podać więcej szczegółów?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ale wyszukiwarka szukajwarchiwach nie informuje przecież o wszystkich dostępnych kopiach (czy to on-line nie nie0
przez większość swego istnienia nie znajdowała olbrzymiej większości :)
może warto poszukać w dostępnych (nie z Łomży, ale z Pułtuska) malżeństwach? skoro zmarła to może rodzice tam ślub brali..albo się choć urodziła?
zawsze można kopię zamówić...a;bo poczekać na publikację

informacji sporo, nic tylko szukać kierując się nimi..przynjamniej można coś wyeliminować na szybko

PS
szybko pojęcie względne
1873 trzy słuby czworga Godlewskich...widać, że nasycenie terenu G-kimi spore:)
PPS
ale coś tam wygrzebać można
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_0615.jpg
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam serdecznie,

jeśli nie zaglądał Pan jeszcze do zachowanych ksiąg ludności stałych z Kobieli Wielkich, to koniecznie trzeba to zrobić. Księgi z tej miejscowości zachowały się z okresu 1892-1931:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=12042
a więc niemal pewne jest, że na kartach owych ksiąg znajdują się dane Pańskich przodków.
Oprócz daty i miejsca urodzenia, cenną wskazówką do dalszych poszukiwań może okazać się informacja o poprzednim miejscu zamieszkania.

Dla lepszego zobrazowania zawartości księgi ludności stałej z podobnego okresu, zamieszczam przykład księgi dotyczący moich przodków.
http://ifotos.pl/zobacz/DSC00409_wxrqsn.JPG/
Księgę może Pan przeglądać na miejscu w piotrkowskim AP lub zamówić od razu skany.
Do ksiąg z Kobieli Wielkich zachował się skorowidz, więc nie powinno być problemu z odnalezieniem właściwych kart.

Pozdrawiam,
Aneta
Osada_Krzysztof

Sympatyk

Na początku sierpnia 2014 r. otrzymałem odpowiedź od Archiwum Państwowego w Piotrkowie Trybunalskim, że zachowały się księgi ludności stałych tylko dla wsi: Przybyszów i Kobiele Wielkie, zatem nie tam, gdzie mieszkali moi przodkowie... Czy ma ktoś z Państwa pomysł, gdzie jeszcze mógłbym szukać? Józef Marynowski zmarł w 1944 roku na terenie parafii Olsztyn w woj. śląskim, być może tam znajduje się jakaś informacja na temat jego pochodzenia, aczkolwiek tamtejszy proboszcz nie zechciał udzielić mi na ten temat informacji.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

może spróbować Pan wnioskować o kopię aktu zgonu z USC Olsztyn - polecam wątek:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... hlight=usc

Dane urzędu:
Dane kontaktowe:
Miasto: 42-256 Olsztyn
Adres: Pl. marsz. Piłsudskiego 10
Telefon:34 32 85 076 wew. 24
Fax: 34 32 85 057
Email:usc[at]olsztyn.ug.gov.pl
Strona www: www.olsztyn-jurajski.pl
Teryt: 2404122
województwo śląskie
powiat częstochowski
gmina Olsztyn

Pozdrawiam,
Aneta
kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasia_wróbel »

:)
Ostatnio zmieniony pn 26 sie 2024, 21:50 przez kasia_wróbel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Kasia
Osada_Krzysztof

Sympatyk

Upływ czasu i własna determinacja spowodowały, że zdobyłem dodatkowe informacje, choć „układanka” wciąż pozostała nieskompletowana. Wspomniany na samym początku Józef Marynowski najprawdopodobniej urodził się jako Józef Maciej Marynowski dnia 21 lutego 1860 roku w Ludwinowie koło Babelna w województwie świętokrzyskim. Poszlaki są co do tego całkiem słuszne – na początku XX wieku w maleńkiej wsi Skrajnica, gdzie potem umarł mój przodek, poza nim mieszkali Karol, Władysław i Marianna Marynowscy. Wdowa Marianna Marynowska, zmarła 8 września 1909 roku w Skrajnicy, była, jak podano, córką Antoniego Pawlika (Pawlikowskiego) i Anny Wewerek, co pozwoliło mi znaleźć jej datę i miejsce urodzenia – 9 grudnia 1832 roku w Nawarzycach. Karol był jednym z jej synów, co potwierdza akt zgonu, sporządzony w Częstochowie we wrześniu 1940 roku, zaś urodził się jako Karol Jan Marynowski 19 lutego 1867 roku w Ludwinowie.

Józef Maciej i Karol Jan, a także: Wincenty Franciszek, Konstanty Wojciech, Wawrzyniec Michał, Jan, Andrzej (Adam?) oraz Waleria byli dziećmi Antoniego (15.03.1825 - ?) i Marianny Marynowskiej. Antoni, urodzony we Włoszczowie, był także (w latach 1843-1848) mężem Pauliny Szydaszewskiej, zmarł w nieznanym miejscu. Był najstarszym z rodzeństwa, poprzedzał bowiem Błażeja (1828), Jana (1830), Mariannę (1834), Apolonię Tąborską (1837) oraz Józefa (1841) i Mariannę (ok. 1842-1847), potomstwo Józefa (ok. 1798-?) i Anny z Oszczygłów (ok. 1806-?) Marynowskich. Ślub Józefa i Anny odbył się dnia 27 maja 1824 we Włoszczowie. W tym miejscu zaczynają się kolejne komplikacje, gdyż Józef Marynowski w latach poprzedzających małżeństwo z Oszczygłówną, żył jako... Jakub Wolf i był synem... Szlamy Koplowicza oraz Rochli z Jachimowiczów, a także unieważnił swe małżeństwo z Heidą Białkowną.

Być może ktoś z Państwa natrafił lub dopiero będzie miał okazję natknąć się na wpis związany z: Antonim Marynowskim, Józefem Maciejem Marynowskim, Karolem Janem Marynowskim, Antoniną Leśniowską (żoną Karola) i innymi ww. osobami. Większość tu wypisanych, jeśli nie wszyscy, opuścili Włoszczowę, być może jeszcze w latach sześćdziesiątych XIX wieku, i przenieśli się na nieznane tereny, aby – przez Kobiele Małe – trafić ostatecznie do wsi Skrajnica oraz do Częstochowy. Będę wdzięczny za każdą użyteczną wzmiankę.
Osada_Krzysztof

Sympatyk

Szanowni Państwo,

odnalezienie aktu małżeństwa Józefa Macieja Marynowskiego i Tekli Morawskiej z 1882 roku umożliwiło mi uzyskanie większości poszukiwanych informacji na temat rodziców panny młodej. Ze względu na to, że wymieniony Marynowski przy zgłaszaniu śmierci swojej żony podał jako imię swojego teścia imię swojego ojca, nie wiedziałem, że akt urodzenia Tekli Morawskiej widziałem już dwukrotnie, ale się nim nie zajmowałem (ze względu na niezgodność danych).

Tekla Morawska przyszła na świat 3 października 1863 roku w Miłosnej (części Sulejówka) jako córka pocztyliona, Stanisława (1824-przed 1866) oraz jego drugiej żony, Katarzyny z Krętowskich (ok. 1843-?). Ślub odbył się 21 września 1861 roku w Zerzeniu. Brakuje mi następujących danych:

– akt urodzenia Katarzyny Krętowskiej, córki ekonoma Franciszka i Kunegundy z Bajerskich (Barcickich?), około 1843 roku w Lublinie;
– akt małżeństwa (15/1852) Stanisława Morawskiego i Emerencjanny Glejzner (Glaizer) - dokument, jeśli się nie mylę, nie jest dostępny elektronicznie, a w akcie zgonu Morawskiej nie sprecyzowano, gdzie się urodziła;
– akt zgonu Stanisława Morawskiego - z chronologii wydarzeń wynika, że zgon nastąpił między 3 października 1863 a 8 lipca 1866 rokiem, kiedy to Katarzyna Morawska (Murawska) była już wdową zamieszkałą przy ul. Waliców w Warszawie;
– akt zgonu Katarzyny Prokopiak (Morawskiej) z Krętowskich - w 1874 roku jej mąż, Aleksander, wziął ślub z Romualdą Rudnicką (parafia Matki Bożej Loretańskiej na Pradze), a ostatnie dziecko z Krętowską urodziło się w 1871 roku... a akty zgonów z roku 1874 z tej parafii nie są dostępne.

Będę wdzięczny za okazaną pomoc. Aby ułatwić zrozumienie zawiłości rodzinnych, dołączam drzewo genealogiczne krewnych Tekli Morawskiej:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”