Polski Nawigator

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Polski Nawigator

Post autor: przeski »

Pomysl polskiego nawigatora czyli wyszukiwarki nazwisk chodzi pewnie niejednemu genealogowi (jemu i jej) po glowie.
Zaczalem ten watek na forum portalu przodek.pl.
Zgodnie z tym co odpowiedzial mi Artur Ornatowski, rzecz jest do zrealizowania ale wymaga wsparcia (finansowego).
Mysle, ze warto za to sie wziac i to jak najszybciej.
Deklaruje swoja pomoc (wsparcie).
Kto jeszcze?
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
Tomasz_Bębenek

Sympatyk

polski Nawigator

Post autor: Tomasz_Bębenek »

Witam,
idea wymaga zaplecza technicznego, niekoniecznie wsparcia finansowego - z reguły przeglądarki indeksujące wymagają troche zasobów. Na czeka jeszcze sporo pracy przy portalu. Być może Artur wykrzesa jeszcze trochę czasu aby sie tym projektem zająć. Ja w tej chwili niestety nie dam razy. W przodku czały czas znajduję błędy, które likwiduję (ale to trwa). Na zainstalowanie czeka dużo komponentów itp. Zwykle zajmuję sie tym 23 - 2, 3 w nocy. Na razie można zorientować się czy faktycznie tak jak pisał Artur, ktoś nie ma wejscia na taki serwer, tak aby przynajmniej na początek zrobić pilota (bezkosztowo). Jeśli będzie to miało ręce i nogi wtedy można zastanowić sie nad wersją produkcyjną.

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Ktos mi dal adres tej wyszukiwarki:
http://www.werelate.org/wiki/Main_Page
Chyba to cos nowego
To a propos powyzszego watku.
Pozdrawiam
Przemek Kisielewski
Do panow Bebenka lub Ornatowskiego - gdy sie zarejestruje na przodek.pl to zawsze pokazuje sie strona z napisem "nie masz prywatnych wiadomosci" lub cos podobnego i nie jestem w stanie wejsc na przyklad na forum.
Chcialem Wam to napisac na "kontakt" ale jak powyzej.
Awatar użytkownika
Tomasz_Bębenek

Sympatyk

Post autor: Tomasz_Bębenek »

Wysłałem wiadomość w przodku.
gochawiocha

Post autor: gochawiocha »

Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

gochawiocha pisze:http://www.rootsweb.com/~insbags/censusG.txt
Może się komuś przyda!
Zmieniając ostatnią w nazwie pliku dużą literę (censusG.txt) na inną można zobaczyć pliki tekstowe dla osób których nazwiska zaczynają się inaczej niż na G.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”