Nazwisko: Zysk
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=17856&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Świątek_Katarzyna

Dzień doby,
postanowiłam napisać tutaj, ponieważ mam w swym drzewie genealogicznym nazwisko Zysk/Zyśk z terenów mazowsza. Najstarszym przedstawicielem jest Antoni Zyśk ożeniony z Rozalią Tułowiecką na przełomie XVIII-XIXw, a resztę stanowią jego dzieci i wnuki. Co prawda wszyscy on są związani z miejscowością Osuchowa (parafia Poręba-Kocęby), a nie Tuchlinem, jednak z tego, co pokazuje mapa, są to miejscowości dość sobie bliskie. Jest prawdopodobieństwo, że może chodzić o tę samą rodzinę. A nuż będę mogła w czymś pomóc, czy sama dowiedzieć się czegoś więcej o swoich.
Jeśli jednak chodzi tylko i wyłącznie o rodzinę Zysków z Tuchlina, przepraszam za zawracanie głowy.
postanowiłam napisać tutaj, ponieważ mam w swym drzewie genealogicznym nazwisko Zysk/Zyśk z terenów mazowsza. Najstarszym przedstawicielem jest Antoni Zyśk ożeniony z Rozalią Tułowiecką na przełomie XVIII-XIXw, a resztę stanowią jego dzieci i wnuki. Co prawda wszyscy on są związani z miejscowością Osuchowa (parafia Poręba-Kocęby), a nie Tuchlinem, jednak z tego, co pokazuje mapa, są to miejscowości dość sobie bliskie. Jest prawdopodobieństwo, że może chodzić o tę samą rodzinę. A nuż będę mogła w czymś pomóc, czy sama dowiedzieć się czegoś więcej o swoich.
Jeśli jednak chodzi tylko i wyłącznie o rodzinę Zysków z Tuchlina, przepraszam za zawracanie głowy.
Poszukuję nazwisk: Bloch i Kopaniarz parafii Długosiodło.
Dzień dobry,
ja również mam w swoim drzewie osobę o nazwisku Zysk. To moja 7xprababcia, Katarzyna Zysk, urodzona ok. 1735 r., zmarła w 1815 w Małkini Górnej, zamężna z Marcinem Nowakiem. Co ciekawe jej akt zgonu był oznaczony jako "mojżeszowe" co pozwala mi przypuszczać, że Katarzyna była ochrzczoną żydówką.
Pozdrawiam,
Emilia Borowicz.
ja również mam w swoim drzewie osobę o nazwisku Zysk. To moja 7xprababcia, Katarzyna Zysk, urodzona ok. 1735 r., zmarła w 1815 w Małkini Górnej, zamężna z Marcinem Nowakiem. Co ciekawe jej akt zgonu był oznaczony jako "mojżeszowe" co pozwala mi przypuszczać, że Katarzyna była ochrzczoną żydówką.
Pozdrawiam,
Emilia Borowicz.
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Ah, przeanalizowałam jeszcze raz i faktycznie źle odczytałam ten jej wiek. Zasugerowałam się pasującymi imionami... Dzięki za zwrócenie uwagi!
Wróciłam do tych Zysków i na akcie małżeństwa ich córki Ewy z drugim mężem Jakubem Guttem (Brok 1816r.), pojawia się informacja, że Ewa urodziła się w Stoczku (Węgrowskim?).
Pozdrawiam!
Wróciłam do tych Zysków i na akcie małżeństwa ich córki Ewy z drugim mężem Jakubem Guttem (Brok 1816r.), pojawia się informacja, że Ewa urodziła się w Stoczku (Węgrowskim?).
Pozdrawiam!
Szukam:
Nazwisko Borowicz mam po mężu, a z tego co wiem jego rodzina pochodzi ze wschodu, a po wojnie osiedliła się w Szczecinie. Nic więcej nie wiem niestety 
Szukam:
Żoną Tomasza Ciecierskiego w 1680 r. podczaszego, a od 1687 r. stolnika drohickiego, dziedzica znacznych majatków na Podlasiu była jadwiga Godlewska, córka podsędka nurskiego Walentego, z którą miał syna Baltazara. Brat Jadwigi stanisław Godlewski był kasztelanem podlaskim, dziedzicem ws:i Małyszyn, Mierzynówka, Pobikry i części miasta Mordy. Drugi jej brat Jan Godlewski był starostą nurskim.
Pozdrawiam
Jan
Pozdrawiam
Jan
-
roza.kruza

-
Maślanek_Joanna

-
Sobierajski_Jan

- Świątek_Katarzyna

Ech, szkoda, że nie mam sposobu, jak sprawdzić, czy to mój Antoni... Taki rok urodzenia jest możliwy, skoro jedna z jego córek wyszła za mąż w 1818 r. Tym bardziej, że też mieszkał w Udrzynku!Maślanek_Joanna pisze:Bartłomieja Zyśka (1721-1811 Udrzynek, par Poręba-Kocęby), żonatego z Marianną Pieńkos (prawdopodobnie matka Katarzyna zm.1808) ja też mam w drzewku razem z 6 dzieci, w tym Antonim ur.1776.
Pozdrawiam
Joanna
W urodzeniach jest tylko 1 Antoni: http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
PS Tak mnie ciekawość rozpaliła, że ponownie przeszukałam metryki jego dzieci. Znalazłam akty urodzenia (dlaczego dopiero teraz, nie mogę pojąć, bo mogłabym dać głowę, że już szukałam), z których wynika, że Antoni urodził się właśnie około 1775 roku! Czyli jednak istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że... jesteśmy rodziną.
PS 2 Ech... Noc to jednak nie jest dobra pora na myślenie. Teraz przeczytałam cały wątek:
Czyli to jednak chyba nie mój Antoni. Najwyraźniej było dwóch w podobnym wieku. A tak blisko było... ;/roza.kruza pisze:Witam,
Mój Antoni Zyśk ur.1858/95 Poreba Kocęby syn Jana i Józefy Pieńkoś
i drugi Antoni Zyśk zm.1855/112 Poreba Kocęby syn Bartłomieja i Marianny Pieńkos, żonaty z Marianną Paradowską i Marianna Dawidczuk.
pozdrawiam
Róża
-
roza.kruza

Witam
Antoni Zyśk ten ur.w 1775 roku syn Bartłomieja i Marianny Pieńkos miał trzy żony,pierwsza to właśnie Rozalia Tułowiecka zm w 1837 mając 64 lata,druga ślub 13.02.1838 roku wd po Macieju Bednarczyku to Marianna Dawidczyk zm.1838 i wreszcie trzecia to Marianna Paradowska wd po Wawrzyńcu Jędryszczaku ślub 4.05.1842 roku.
pozdrawiam
Różą
Antoni Zyśk ten ur.w 1775 roku syn Bartłomieja i Marianny Pieńkos miał trzy żony,pierwsza to właśnie Rozalia Tułowiecka zm w 1837 mając 64 lata,druga ślub 13.02.1838 roku wd po Macieju Bednarczyku to Marianna Dawidczyk zm.1838 i wreszcie trzecia to Marianna Paradowska wd po Wawrzyńcu Jędryszczaku ślub 4.05.1842 roku.
pozdrawiam
Różą
-
Maślanek_Joanna

- Świątek_Katarzyna

Zakręciłam się z tym Antonim strasznie, ale już ogarnęłam w miarę jego rodzinę. Informacja o ponownych ślubach z konkretnym osobami była niezmiernie pomocna. I data śmierci Tułowieckiej- udało mi się rozpisać trochę z jej rodizny. Dziękuję za nią bardzo! Bez tego tkwiłam w martwym punkcie. Choć teraz już pewnie naprawdę doszłam do martwego punktu, bo dziadków tej pary już raczej znaleźć nie będzie sposobu (może poza tą "prawdopodobną" Katarzyną, co zmarła w 1808).
Wiadomość przeczytana- również za nią serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam gorąco Kuzynki!
Wiadomość przeczytana- również za nią serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam gorąco Kuzynki!