Rodzice czy przypadek?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

adrian.g

Sympatyk
Nowicjusz

Rodzice czy przypadek?

Post autor: adrian.g »

Witam,
zastanawiam się nad pewna kwestią od jakiegoś czasu ale chyba utknąłem w pętli własnych wątpliwości dlatego chciałem poznac Wasze zdanie na ten temat :)

W poszukiwaniu korzeni odnalazłem 3xpradziadków: Jana Chylińskiego i Ewę Małgorzatę Kramer. Dysponuję aktem ich ślubu wg. którego jest córką Jana Kramer i Elżbiety Białowąs. W genetece znalazłem akt ślubu prawdopodobnych rodziców Ewy: Johanna Krammer i Elżbiety Białowons ale tutaj właśnie pojawiają się wątpliwości:
Zgadzaja się imiona i nazwiska rodziców Ewy i daty potencjalnie też:
Ewa i Jan biorą ślub w 1852 roku w parafii Biała, wg. aktu ślubu jest córką młynarzy
Johann i Elżbieta biorą ślub w 1835 w parafii Papiernia, Johann urodzony w 1801 w Darmstadt, Elżbieta urodzona w 1813 w Jezioranach, czeladnik i "zostająca na służbie"

Czy myślicie że Johann i Elżbieta są rodzicami Ewy?
Jak pisałem zgadzja się imiona i nazwiska, daty też mogły by pasować, jednak obie miejscowości dzieli ok 150 km. Z tego co wiem tak dalekie przeprowadzki były sporadyczne a w mojej rodzinie nie miały miejsca wg. mojej obecnej wiedzy. Dziwi mnie też zmiana zawodu z czeladnika w fabryce papieru na młynarza.
Geneteka nie znalazła więcej dzieci tej pary, poniżej załączam obydwa akty ślubu i proszę o Wasze opinie i porady :)

Johann i Elżbieta https://app.box.com/s/d1tnxxozo72e7z7f84k8oqau59siw8q3
Jan i Ewa https://app.box.com/s/6c47u1kgxq5ade49w0ptxey524a43jbc
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Rodzice czy przypadek?

Post autor: Świątek_Katarzyna »

W akcie urodzenia Ewy powinien być podany wiek jej rodziców. Rok urodzenia Ewy- wiek rodziców= rok urodzenia rodziców. W akcie ślubu tych prawdopodobnych też powinien być podany ich wiek, więc trzeba odjąć od roku aktu ten ich wiek. Porównaj otrzymane liczby i zobacz, czy się zgadzają. Co prawda niestety trzeba wziąć pod uwagę, że kiedyś nie zawsze liczono skrupulatnie swój wiek, cudzy (jeśli ktoś inny informował o narodzinach) tym bardziej, więc w poszczególnych aktach mogą być rozbierzności, jeśli jednak daty zgadzają się dokładnie- prawdopodobieństwo, że to oni są rodzicami, jest moim zdaniem zbyt duże, by to zignorować. Jeśli daty nieco się rozmijają, poszukałabym więcej informacji.
Poszukuję nazwisk: Bloch i Kopaniarz parafii Długosiodło.
Ulcia_d

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Ulcia_d »

Witam,
Metryka po rosyjsku pomiędzy Janem Chylińskim a Ewą Kramer została spisana 19 lutego 1871 roku w Białej Sikorzy (nie w 1852 roku). Obydwoje urodzeni gdzieś w okolicy Płocka.
Ewa Kramer urodziła się w Sikórzy. Córka Jana i Elżbiety z domu Białowons/Białowąs. Ewa ma 18 lat w momencie ślubu, czyli urodziła się ok 1853 roku.
w 1835 roku Jan Kramer miał 34 lata a Elżbieta Białowąs 21. Jeśli w metryce urodzenia Ewy Kramer rodziece mają odpowiednio około 52 i 39 lat, to może jednak podróżowali więcej niż myślisz ;)
Pozdrawiam,
Ula
adrian.g

Sympatyk
Nowicjusz

ah, zapomniałem napisać o akcie urodzenia Ewy:
Urodziła się w 1852 w parafii Sikórz a jej ojciec miał 45 lat (ur. 1807) a matka 38 (ur. 1814) (chyba że źle rozczytałem w załączonym akcie) a więc 6 lat różnicy wieku ojca i rok matki w stosunku do domniemanego aktu ślubu.
Innymi słowy Johann Kramer bierze ślub w 1835 jako czeladnik po czym 17 lat później rodzi się moja 3xprababcia jako córka młynarza zamieszkałego w Sikórzu. Co więcej na ślubie babci Ewy jej faktyczny ojciec udziela jej ustnie pozwolenia na ślub w wieku 18 lat. Johann miał wtedy 70 lat. Żandych więcej danych co Ewy i domniemanych rodziców nie posiadam ale zaskakuje mnie zbieżnośc imion i nazwisk i zakres dat.

Czy ktoś spotkał się ze zwolnieniem z zapowiedzi przedslubnych za "zwolnieniem z mocy postanowienia Konsystorza Diecezji Płockiej"? czy można gdzieś uzyskać kopię takiego zwolnienia? bo niestety nic nie umiem znaleźc na ten temat :/

Ewa Kramer https://app.box.com/s/ndxyc00ohzlun5gnsdxihtg0jzujfv9a
Ostatnio zmieniony ndz 15 lis 2015, 20:05 przez adrian.g, łącznie zmieniany 1 raz.
Ulcia_d

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Ulcia_d »

Aha, jeszcze odnośnie Johanna Krammer i Elżbiety - z tego co widzę, to parafia Słomczyn a Johann jest czaladnikiem i mieszka w Jeziorney w fabryce papieru. W Jeziorney też urodziłą się Elżebieta. Wg mnie chodzi o Konstancin-Jeziona i fabrykę papieru (a nie miejscowość Papiernia). Tak zresztą jest napisane, że zarówno Johann jak i świadkowie mieszkają na terenie fabryki.
Pozdrawiam,
Ula
adrian.g

Sympatyk
Nowicjusz

również tak zrozumiałem z tego aktu małżeństwa, dlatego nie jestem do końca przekonany czy to te same osoby tylko 17 lat później i różnica dat to przypadek lub pomyłka a przeprowadzka i zmiana zawodu to fakt :)
Pozdrawiam

Adrian
Gashlug

Sympatyk

Post autor: Gashlug »

adrian.g pisze: Czy ktoś spotkał się ze zwolnieniem z zapowiedzi przedslubnych za "zwolnieniem z mocy postanowienia Konsystorza Diecezji Płockiej"?
Ja się spotkałem w akcie ślubu z 1928 roku ze zwolnieniem z dwóch zapowiedzi przedślubnych poprzez dyspensę od biskupa wraz z podanym numerem dyspensy i datą jej udzielenia. Tutaj jednak zapewne dyspensa była związana z dość podeszłym wiekiem "państwa młodych" gdyż oblubieniec miał 71 lat, zaś oblubienica 65. Do samego dokumentu dyspensy jednak nie docierałem, ale znając rok, miejsce wystawienia oraz numer dokumentu nie powinno być większych problemów.
Pozdrawiam
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”