Znalezione pod dachem księgi od 1684 r.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

GosiaFabiańska

Sympatyk

Znalezione pod dachem księgi od 1684 r.

Post autor: GosiaFabiańska »

Dzień dobry,
Szukając informacji, gdzie mogłbym znaleźć moich przodków z okolic Przeworska i Leżajska, znalazłam taką informację:
"W dniu 10 listopada 2015 roku Pan Stanisław Baran zamieszkały w Berlinie przekazał w darze do zasobu Archiwum Państwowego w Przemyślu, księgę metrykalną wyznania greckokatolickiego odnalezioną i zabezpieczoną podczas remontu dachu cerkwi w miejscowości Kobylnica Wołoska. Wpisy w księdze sporządzone są w języku starocerkiewnoslowianskim i obejmują lata 1684-1758. Przekazanie daru nastąpiło w obecności Grzegorza Łanochy – Zastępcy Dyrektora Archiwum oraz Elżbiety Laska – Kierownika Oddziały Ewidencji i Przechowywania. Ofiarowana księga wzbogaci posiadany przez Archiwum Przemyskie ceny zbiór dokumentów kościoła greckokatolickiego i z pewnością spotka się z szerokim zainteresowaniem ze strony badaczy. Nabytek zostanie dołączony do zespołu nr 1728 - Akta stanu cywilnego Parafii Greckokatolickiej w Kobylnicy Wołoskiej."
Cały artykuł ze skanami nawet jest do przeczytania tutaj: http://www.przemysl.ap.gov.pl/art,203,c ... -przemyslu

Czy to znaczy, że ciągle można znaleźć takie "zagubione" akta metrykalne? I nie są one jakoś spisane ? Ja nie mogę znaleźć akt z Przeworska w internecie z XIX wieku a ktoś znalduje księgi od roku 1684 przy remoncie dachu ?

Gosia Fabiańska
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

To się cały czas zdarza. Ale nie codziennie przecież.
U mnie w Wąchocku odnaleziono księgi pomiędzy regałami w bibliotece zakonnej. A nikt nawet chyba nie liczył że coś takiego może się stać.
Ale wcale tak stać się nie musi.
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 8 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Bartek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”