USC a skany metryk w bazie "metryki"

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kosinska_karolina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kosinska_karolina »

Witam,

chciałabym się dowiedzieć, co trzeba zrobić, aby zdjęcia z danego USC mogły pojawiać się fizycznie w bazie metryki. Jak to formalnie wygląda?
Czy są jakieś wzory pism?

W teorii dzwonię do USC, USC zgadza się na fotografowanie i co dalej, żeby to było formalnie załatwione, jak to się zadziało w przypadku USC Pruszków i USC Winnica?

Pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Witaj Karolino,
Jeśli chodzi o formalności - zawieraliśmy pisemne porozumienie (z prezydentem, wójtem, burmistrzem, kierownikiem USC zależy, jak są uregulowane sprawy reprezentacji po stronie Urzędu, to określa Urząd). Porozumienie sporządzaliśmy na miejscu, uwzględniając życzenia drugiej strony, z tym, że w Pruszkowie i w Winnicy było nas dwoje członków zarządu, a wg naszego statutu
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 410#298410
do zawierania umów, udzielania pełnomocnictwa i składania innych oświadczeń woli, w szczególności w sprawach majątkowych, wymagane są podpisy dwóch członków Zarządu działających łącznie.
Przykładowe teksty zawartych porozumień możemy Ci przesłać, odezwij się na ptg@genealodzy.pl, podaj swój adres e-mailowy i konkrety, jaki urząd, co udostępnia do fotografowania (zakres lat i rodzaj ksiąg mogą być opisane bądź w porozumieniu, bądź w załączniku do porozumienia) itp.
Sądzę, że po uzgodnieniu drogą e-mailową treści porozumienia PTG-Urząd samo podpisanie może się odbyć drogą pocztową. Urząd zaakceptuje i podpisze porozumienie, prześle do PTG pocztą, a my po podpisaniu przez dwóch członków Zarządu odeślemy do Urzędu, lub odwrotnie, najpierw podpiszemy my i prześlemy do Urzędu.

pozdrawiam
Grażyna Feltynowska
skarbnik PTG
kosinska_karolina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kosinska_karolina »

Grażyno, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Mimo, że jest zapewne spore zainteresowanie tematem, to jakoś osoby się nie ujawniają, a ja sama, jeśli nawet by mi się udało coś uzgodnić z jakimkolwiek USC, to sprzętu nie mam, więc nic sama nie zdziałam.
Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam
Karolina

P.S. Napisałam pw.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”