Gazeta warszawska WIEK

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Gazeta warszawska WIEK

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Przypadkiem natrafiłem na gazetę WIEK (roczniki 1873 - 1899). która szczegółowo podaje nie tylko nekrologi, ale nazwiska wszystkich zmarłych w ciągu ostatniego tygodnia. Poza tym wszystkie imienne przyjazdy do hoteli warszawskich
Cenne źródło informacji dla genealogów.
Obrazek

Krzysztof
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Gazeta warszawska WIEK

Post autor: Maślanek_Joanna »

Jakiś link?
hanna_d

Sympatyk

Gazeta warszawska WIEK

Post autor: hanna_d »

e -biblioteka uniwersytetu warszawskiego

www.ebuw.uw.edu.pl
Hanna D
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Gazeta warszawska WIEK

Post autor: andrzejkapron »

wszystkie najważniejsze gazety warszawskie, w tym "Wiek", z tamtego okresu są od lat w Bibliotece Cyfrowej UW.
Żadna sensacja. Od bibliotek cyfrowych się zaczyna szukanie nekrologów.
dorota_b

Sympatyk

Gazeta warszawska WIEK

Post autor: dorota_b »

andrzejkapron pisze:wszystkie najważniejsze gazety warszawskie, w tym "Wiek", z tamtego okresu są od lat w Bibliotece Cyfrowej UW.
Żadna sensacja. Od bibliotek cyfrowych się zaczyna szukanie nekrologów.
Dla "starych wyjadaczy" może żadna sensacja, ale dla początkujących na pewno cenna informacja
Dorota
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Gazeta warszawska WIEK

Do: Andrzejkapron (bez podpisu):

Zgadzam się, że to żadna sensacja - ale czy tylko sensacyjne odkrycia zasługują na wzmiankę na tym Forum?
Od lat przegladam Forum, a o gazecie Wiek nie znalazłem żadnej wzmianki.
Natomiast wiele jest zapytań do posiadacza nekrologów w Kurierze Warszawskim 1821-52.
Tamte nekrologi są po prostu ogłoszeniami płatnymi, ujętymi z żałobną ramkę. Nie przedstawiają całości zgonów.
Z kolei, gazeta Wiek raportuje wszystkie zgony z ostatniego tygodnia.
Jeśli Andrzejkapron zna to źródło, dlaczego dotąd nic o nim nie wspomniał?

Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Wydaje mi się, że informacja że "Wiek" (Wiek : gazeta polityczna, literacka i spółeczna - tak? o tym tytule mówimy?) podawał nazwiska wszystkich zmarłych z ostatniego tygodnia [domyślam się, że chodziło o Warszawę] w okresie 1873-1899 byłaby sensacyjną

byłaby:)

co do "nekrologów KW" to pytania dotyczą opracowania, tj spisu/wykazu nie zaś źródła pierwotnego..no i KW to gazeta ogólnopolska ..to pobocze..najważniejsze wydaje się odniesienie (z braku którego mój post wynika) co do samej informacji jakoby w "Wieku" okresie 1874-1899 publikowano nazwiska wszystkich zmarłych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Myślę, że różnica jest widoczna:
Kurier Warszawski zamieszczał nekrologi płatne, niekoniecznie nawet z Polski - np. Czartoryskiego, zmarłego w Wersalu.
Nekrologi te stanowiły ułamek procenta wszystkich zgonów w kraju.
Gazeta WIEK podawała wykaz wszystkich zmarłych w ostatnim tygodniu - prawdopodobnie tylko w obrebie Warszawy lub z dodatkiem okolic.
Tu mozna znaleźć zgony wszystkich osób, których nie stać było na opłacenie nekrelogów - jak służąca Ludwicka, lub stróż Nowak, itd.
Która z tych forem okaże się bardziej przydatna formowiczom, oni sami zadecydują

Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jeśli mówimy o tym samym czasopiśmie to dla mnie sensacyjną informacją jest podana przez Ciebie, że odnajdziemy tam nazwiska wszystkich zmarłych z terenu Warszawy z lat 1873-1899. Moim zdaniem nie jest to prawdą, a szkoda.
Ale mogę się mylić i jestem przekonywalny - nie musimy sprawdzać wszystkich numerów:) Podpinam się pod prośbę o linki do konkretnych numerów, które poparłyby twierdzenie o liście wszystkich zmarłych z okresy (dnia, tygodnia..obojętnie)
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

link do tych numerów:
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=165938
Potem trzeba kliknąć STRUCTURE, aby dostać się do indexu egzemplarzy.
Nie sprawdzałem oczywiście wszystkich roczników, ale ten egzemplarz, jaki wkleiłem do tematu, wymienia 74 nazwisk zmarłych.

Krzysztof
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

Robiłem kiedyś kwerendę tej gazety. Istotnie publikowała ona wykazy zmarłych w Warszawie. To był dziennik, z tymże wykazy zmarłych pojawiały się co kilka dni. Wiek ukazywał się do 1906 r., ale w cyfrowej BUW jest niestety tylko do 1899 r.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Tak jest, wykazy zmarłych ukazywały sie co tydzień, obejmując przeszły tydzień.
Dlatego też łatwiej będzie je indexować - wystarczy 52 numery na rok.

Krzysztof
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Ludzie opamiętajcie. Na stronie głownej bibliotek cyfrowych jest wyszukiwarka, wyszukuje nazwiska w tekście cyfrowej gazety.
Takie wykazy zmarłych są prawie we wszystkich gazetach z XIX w. Raz dokładniej zrobione, a raz nie. W gazetach lokalnych było podobnie.
Nekrolog opisowy ma sens, plus duży w ramce ten był płatny. Listy zmarłych są mało wartościowe, bo tam tylko imię, nazwisko i wiek. I tak trzeba szukać metryki. NO chyba że ktoś ma wyjątkowo mało popularne nazwisko.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Chyba nie do końca się rozumiemy:)
Nie chciałem brutalnie obalać twierdzenia, które rozumiem ściśle i dosłownie, że w "Wieku" znajdziemy spisy zmarłych z lat 1873-1899 (czy nawet teraz szerzej do 1906) publikowane co tydzień
a to nie jest trudne:)
Owszem bywały..swego czasu zresztą też "kwerendowałem" wszystkie numery z kilku roczników - co prawda nie w poszukiwaniu osób zmarłych, ale blisko - nekrologów i nie tylko..i podtrzymuję co wcześniej pisałem: szkoda, ale moim zdaniem - nie ma list wszystkich zmarłych w latach 1873-1899.

Co nie znaczy, że czasopisma nie warto przejrzeć - warto! jak i wiele innych -to godna polecenia lektura. Ale nie sądzę, aby nadzieje na pełne listy zmarłych były "sensownie rozbudzone".

pozdrawiam

PS andrzejkaprn: opamiętaj się człowieku/ludziu:)) Twój pogląd, że nieistotnym byłaby możliwość swoistego odtworzenia niezachowanych ASC choćby tylko w zakresie zgonów, tj sporządzenia listy zmarłych niedostępnych w żaden inny sposób...jest powiedzmy dość zdumiewający
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Bardzo miło i wygodnie korzystać z czyichś pouczeń - ale nie zawsze pouczenia te są trafne.
Np. na stronie głownej biblioteki cyfrowej ( http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra) próbowałem znaleźć nazwisko Ludwickiej, wymienionej jako zmarłą przez gazetę Wiek (z 18.stycznia 1876 roku).
Żadnen z wyszukanych przykładów nie podawał Ludwickiej (Balbiny) wymienionej jako zmarłą w gazecie Wiek.
Jest w tym egzemplarzu jeszcze 73 innych nazwisk. Może uczony Andrzejkapron sam spróbuje je znaleźć i powiadomić nas.

Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”