Gazeta warszawska WIEK

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Krzysztofie:
ale czy pułapka "nie ma w wyszukiwarce opartej na OCR więc nie ma" bądź podobna "coś w wyszukiwarce można znaleźć więc jest wszystko" nie jest podobna do
"widziałem kilka list, więc są listy wszystkich zmarłych" ? :)

z twierdzeniem "spis/nekrolog nieważny, ASC ważne" trudno się zgodzić, ale to chyba banalne...ja osobiście zamieniłbym prawie każdy posiadany akt zgonu na nekrolog, w którym można liczyć na znacznie pełniejsze informacje, może to subiektywne, ale pewnie wiele osób by też takie "machnniom" zrobiło :)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Przepraszam, a jaką masz pewność że w gazecie jest poprawnie zapisane. Spisy w metrykach też są z błędami. Bazy też z błędami. To jest wszystko krytyka źródła.
W wyszukiwarce też należy szukać kilka wersji nazwiska.

Przyczyną może być odmiana nazwiska, zapis np. Kowalicha, zamist Kowal.
No i gazety są stare, czasem litery są nie wyraźne i wyszukiwarka źle czyta.

Nigdy nie trwierdziłem, że gazet nie należy czytać. Ale ze sporządzaniem kolejnych list w necie to już lekka przesada. Jak będą zrobione spisy aktów, to moźna się będzie bawić, ale na razie to trzeba spisać metryki.
Andrzej
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Wojciechowicz_Krzysztof pisze:link do tych numerów:
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=165938
Potem trzeba kliknąć STRUCTURE, aby dostać się do indexu egzemplarzy.
Nie sprawdzałem oczywiście wszystkich roczników, ale ten egzemplarz, jaki wkleiłem do tematu, wymienia 74 nazwisk zmarłych.

Krzysztof
Zmarli w dniach 10, 11, 12, 13, 14 i 15 stycznia 1876 r.:
1. Zaborowska Teressa p. mężu lat 57;
2. Wasilew Paweł dym. rotm. lat 58;
3. Swierczyńska Maryanna p. mężu lat 32;
4. Liniew Sergiusz masz. D. Ż. lat 26;
5. Bosińska Domicella p. fam. lat 85;
6. Koncewicz Henryka p mężu lat 36;
7. Stadnicki Jan p. ojcu lat 18;
8. Raczyńska Elżbieta p. synu lat 78;
9. Resler Julianna służ lat 44;
10. Michael Fryderyk rzeźnik lat 51;
11. Born Filip wyrob. lat 31;
12. Lehmann Emilia wdowa lat 77;
13. Endil Kriss żołnierz lat 26;
14. Chrzanowski Franciszek kamien. lat 56;
15. Lasiński Piotr str. polic. lat 27;
16. Drożyńska Katarzyna sklepowa lat 35;
17. Wisbaum Florentyna p. rodz. lat 16;
18. Ludwicka Balbina służąca lat 56;
19. Wasilew Jan dym. żoł. lat 48;
20. Grochowski Wojciech b. naucz. lat 52;
21. Walakiński Stanisław służ. lat 56;
22. Dąbrowska Antonina p. mężu Lat 44;
23. Helcman Bronisław p. fam. lat 22;
24. Nowak Franciszek stróż lat 24,
25. Kamiński Walenty stróż lat 28;
26. Kukliński Filip na op. Tow. Dobr. lat 75;
27. Zieliński Ignacy wyrób. lat 86;
28. Bejwitt Julia służ. lat 53;
29. Lewicki Feliks oficyal. lat 57;
30. Głowacka Kornelia na op Tow. Dobr. lat 32;
31. Budnik Aniela służąca lat 70;
32. Dymecka Stefania p. mężu lat 23;
33. Żakowska Ewa p. mężu lat 45,
34. Gorczyczewski Józef em. lat 61;
35. Gogolewski Feliks p. rodz. lat 16;
36. Feliksiewicz Walenty stolarz lat 75;
37. Błoński Leopold wyrob, lat 57;
38. Kozłowski Jakób szewc lat 86;
39. Lewandowski Józef powroźnik lat 34;
40. Trynkiewicz Marcin szewc lat 51;
41. Marcinowski Jan dym. żoł. lat 80;
42. Schultz Fryderyk urz. lat 45;
43. Machajtys Jan wyrob, lat 37,
44. Bajer Emilia z wlas. fund. lat 78;
45. Hermann Adam ogr. lat 62;
46. Zakrzewski Damian malarz lat 31;
47. Janicka Wiktorya na op. Tow. Dobr. lat 75;
48. Pawłowski Wojciech rzeźnik lat 66;
49. Dawidow Dymitr doz. pol. lat 45;
50. Dobrowolski Jan oficyal. lat 34;
51. Budziński Ignacy krawiec lat 24;
52. Smoleński Józef z włas. fund. lat 45;
53. Goździejewski Leopold obyw. lat 56;
54. Mrozowski Józef obyw. lat 61;
55. Stefańska Maryanna p. córce lat 80;
56. Wojciechowski Karol szewc lat 20,
57. Albetowicz Aleksandra p. matce lat 19;
58. Włodarski Wojciech krawiec lat 50;
59. Płońska Antonina p. synu lat 65;
60. Kiryłow Tekla emer. lat 61;
61. Kiwra Jan służ. lat 36;
62. Malisiak Antoni wyrob, lat 19;
63. Maciński Józef wyrob, lat 59.

SZPITALE. W dniu 18 stycznia w 8-iu cywilnych szpitalach przybyło chorych: 45, wyzdrowiało: 38, zmarło: 6, pozostaje: 1743, mężczyzn: 847, kobiet: 896, z tych w szpitalu starozakonnych mężczyzn: 139 kobiet: 132.

W ciągu upłynionej doby pochowano na cmentarzach:
Prawosławnym: mężczyzn 0; kobiet 0; dzieci 0;
Katolickim: mężczyzn 21; kobiet 8; dzieci 21;
Ewangelickim: mężczyzn 0; kobiet 0; dzieci 0;
Żydowskim: mężczyzn 2; kobiet 0; dzieci 0;
Razem osób: 39.

Po pierwsze - dzięki Krzysztofie za informację o tej gazecie on-line. Nigdy nie wiadomo kiedy się przyda.
Po drugie ... występujący pod nr. 34 Gorczyczewski Józef znajduje się w aktach parafii Przemienienie Pańskie, w genetece i w skanach.
Ów Jozef zmarł - o ile dobrze czytam - 1/13 stycznia 1876 r. [akt nr. 4].
Co oznaczałoby, że gazeta daty daje w gregoriańskim.
Jeśli wymienieni mieliby być wszyscy zmarli, to na liście powinna znaleźć się też Marianna Wieczorek, która zmarła tego samego dnia [akt nr. 5]. Nie znam dobrze rosyjskiego - ona chyba miała roczek, więc mogło jej nie być na liście. Akt nr. 6. również małe dziecko. Akt 7. to zgon Piotra Kujawy - i jego lista chyba powinna był już objąć. Ale nie ta lista - tylko następna, bo zgon zgłoszono 16-tego. Sprawdzicie czy jest ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Ludwicka w wyszukiwarce biblioteki cyfrowej UW wyświetla się jako Ludwioka.
W druku często zlewały się litery (tusz, kiepski papier), ale od tego jest wyświetlanie różnych wersji.

A Balbinka jest też w spisie z 1854 r.
Andrzej
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Beato,

Skąd wziełaś tą liste? Czy ja sama sporządziłas z wykazu w gazecie WIEK, czy też listy takie są już dostępne na skanach?

Krzysztof
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Przepisałam z gazety (R. 4, 1876, nr 12). Tyle tu przepychanek, że może... że chyba... uznałam, że czas porozmawiać o konkretach.
Czy spisy dotyczą wszystkich zmarłych (moim zdaniem jest granica wieku - jaka ?) i z jakiego obszaru. Nazwiska nie są alfabetycznie podane, co sugeruje, że były pisane parafiami i datą zgonu (vel zgłoszenia zgonu).

OCR słaby jest do nazwisk, a tu jeszcze mamy do czynienia z kiepską czcionką - c s e o wyglądają tak samo, podobny kłopot jest z cyframi. Można to zindeksować ręcznie, ale najpierw trzeba by ustalić co konkretnie zestawia ta lista - które parafie ect.
Beata

Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Beato, Włodzimierzu:

Być może, we wczesniejszych numerach pisma jest informacja, jakie parafie spis zmarłych zawiera. Prawie napewno z obszaru Warszawy.
Jeśli nawet nie mozna tu zidentyfikować parafii, samo nazwisko, zawód i wiek zmarłego jest cenną wskazówką dla kogoś szukającego przodka. Jeśli wiadomo że umarł w danym tygodniu w Warszawie, łatwiej przejść do bardziej szczegółowych archiwów.

Sporządziłem programik, który narazie obejmuje zmarłych w styczniu 1876 (ponad 300 osób). Można go uzupełniać dostępnymi danymi aż do roku 1899.
Proszę spróbować:

http://econostatistics.co.za/images/wiekSearch.asp

Pozdrawiam

Krzysztof
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Przejrzałam "Wiek" z kilku miesięcy roku 1873. Początkowo pojawia się określenie: "zmarli w ubiegłym tygodniu", później wymieniane są daty zgonów (tylko w nagłówku, nie przy konkretnych osobach). Jakieś ograniczenie wieku na pewno było - najmłodsze dziecko, na które trafiłam, miało 11 lat. Znalazłam też dwie osoby spośród mojej rodziny - z warszawskiej parafii św. Jana.
Krzysztofie! W bibliotece elektronicznej UW widzę tę gazetę od 1 lipca 1873 (Nr 1) do 31 grudnia 1877. Gdzie można znaleźć późniejsze roczniki "Wieku"? Pytam Ciebie, gdyż proponujesz/zapowiadasz uzupełnienie swojego programu danymi do 1899.
Pozdrawiam -
Joanna
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Joanno, tutaj jest lista dostepnych roczników:

Obrazek
    Krzysztof
    Joanna_Lewicka

Sympatyk
    Nowicjusz

Dziękuję, ale - niestety - tego nie da się otworzyć :(
    Pozdrawiam -
    Joanna
    Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Może dlatego, że przed ebuw.uw trzeba postawić http://

Krzysztof
    Awatar użytkownika
    Bea

Sympatyk
    Nowicjusz

http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publication?id=58583&tab=3
    Tu jest katalog zeskanowanych numerów, od nr 1 z roku 1873 do 1899 r.
    Oprócz tego jeszcze ukazywały się płatne i bezpłatne dodatki np. ilustrowane o wojnie rosyjsko-japońskiej (też są skany on-line).

Spisy zmarłych zaczynają się w numerze 6 w pierwszym roku wydania, czyli 1873r. Podana jest tylko informacja, że to zmarli z ubiegłego tygodnia (bez podania które dni dokładnie autor spisu ma na myśli). Zmarli mają wpisany tylko wiek, a nie jak to jest w 1876 w zindeksowanym wyżej fragmencie także zawód.
    Nie jest to dla mnie dziwne. Informacja nie była przecież tworzona w celach statystycznych, a twórcy nie zdawali sobie sprawy, że ktoś po przeszło 100 latach będzie nadal czytał ich gazetę... Chodziło bardziej o informację, że ktoś nie żyje niż kiedy zmarł. A i to jaki zakres obejmowało to zestawienie - to też dla czytających było raczej oczywiste (a oczywistych rzeczach się nie pisze). Dziś też mówi się, że ktoś zmarł w Warszawie - a nie że w Warszawie obejmującej następujące dzielnice ... Bo to dla nas oczywiste.
    Nie prowadzę poszukiwań genealogicznych w Wawie - dlatego nie wiem jakie w danych latach były tu parafie i kiedy następowały zmiany.
    Nie wiem też - być może ktoś kto szeroko analizował dane warszawskie na to odpowie - czy spis daje wszystkich zmarłych, czy tylko tych pochowanych w Warszawie, a może tych którym wystawiono "klepsydry" przed kościołem (co by tłumaczyło dlaczego nie ma małych dzieci w spisie).
    Nie wiem - no właśnie - a żeby w pełni wykorzystać te źródło, dobrze by się jak najwięcej dowiedzieć. Dzięki Joannie wiemy, że parafia św. Jana była brana pod uwagę. Może ktoś coś jeszcze dorzuci ?

A swoją drogą marzy mi się, żeby jakaś gazeta podawała śluby...
    Beata

Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Nie wydaje się, aby te dane pochodziły z klepsydr wystawianych przezd kościołami. Reporter gazety miał na pewno zbyt wiele roboty, aby co dzień obiegć kilkadziesiąt kościołów warszawskich. Najpewniej gazeta dostawała spis z jakiegoś urzędu rejstrującego zgony.
    Ja także nie spodziewam się znaleźć zmarłego przodka w Warszawie, ale łatwiej byłoby taką możliwość wyeleminować mając kompletny spis zmarłych w drugiej połowie XIX wieku.
    W samym styczniu 1876 roku zanotowanych jest w tej gazecie ponad 300 zgonów. Zakładając wzrost mieszkańców stolicy, do 1899 roku, powinno ich być grubo ponad 100,000.
    A to już niezła baza danych.

Krzysztof
    Joanna_Lewicka

Sympatyk
    Nowicjusz

Beatko, bardzo dziękuję za link do katalogu.
    Skończyłam przeglądanie roku 1873. Nie wypisałam wszystkich nazwisk, a jedynie te, które mnie zainteresowały. Spisy pojawiają się co kilka dni (najczęściej 5-6). Wynotowałam numery "Wieku", zawierające spisy zmarłych, więc w każdej chwili mogę łatwo do tego wrócić. Spróbuję pobawić się w porównanie informacji o zgonach z tej gazety z naszą Geneteką i na tej podstawie określić parafie. Wtedy może będzie wiadomo, czy warto w "Wieku" szukać tego, czego brakuje w innych źródłach.
    Pozdrawiam -
    Joanna
    ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Przejrzałam styczeń roku 1883.Niestety,nie ma zestawień osób zmarłych ani przybywających do Warszawy.Sądzę,że redakcja zrezygnowała z tego obyczaju ze względu na brak miejsca.Te spisy zajmowały sporo a gazeta dosyć chuda-4 strony,z dodatkiem 6.
    Zresztą Kurier Warszawski w swoich początkach też odnotowywał,kto przyjechał a potem z tego zrezygnowano.Nekrologi zamieszczone w styczniu 1883 różnią się od tych w Kurierze chyba tylko brakiem ramek,na pewno są to płatne ogłoszenia z dokładnym opisem.Być może wcześniej podawano więcej zgonów,ale też nie sądzę,żeby to były wszystkie zgony w mieście.To jest chyba po prostu niemożliwe.Co nie oznacza,że nie warto przejrzeć,warto,bo ze względu na ilość stron szybko się czyta.
    Ewa
    ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”