Gazeta warszawska WIEK
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Krzysztofie:
ale czy pułapka "nie ma w wyszukiwarce opartej na OCR więc nie ma" bądź podobna "coś w wyszukiwarce można znaleźć więc jest wszystko" nie jest podobna do
"widziałem kilka list, więc są listy wszystkich zmarłych" ? :)
z twierdzeniem "spis/nekrolog nieważny, ASC ważne" trudno się zgodzić, ale to chyba banalne...ja osobiście zamieniłbym prawie każdy posiadany akt zgonu na nekrolog, w którym można liczyć na znacznie pełniejsze informacje, może to subiektywne, ale pewnie wiele osób by też takie "machnniom" zrobiło :)
ale czy pułapka "nie ma w wyszukiwarce opartej na OCR więc nie ma" bądź podobna "coś w wyszukiwarce można znaleźć więc jest wszystko" nie jest podobna do
"widziałem kilka list, więc są listy wszystkich zmarłych" ? :)
z twierdzeniem "spis/nekrolog nieważny, ASC ważne" trudno się zgodzić, ale to chyba banalne...ja osobiście zamieniłbym prawie każdy posiadany akt zgonu na nekrolog, w którym można liczyć na znacznie pełniejsze informacje, może to subiektywne, ale pewnie wiele osób by też takie "machnniom" zrobiło :)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
andrzejkapron

Przepraszam, a jaką masz pewność że w gazecie jest poprawnie zapisane. Spisy w metrykach też są z błędami. Bazy też z błędami. To jest wszystko krytyka źródła.
W wyszukiwarce też należy szukać kilka wersji nazwiska.
Przyczyną może być odmiana nazwiska, zapis np. Kowalicha, zamist Kowal.
No i gazety są stare, czasem litery są nie wyraźne i wyszukiwarka źle czyta.
Nigdy nie trwierdziłem, że gazet nie należy czytać. Ale ze sporządzaniem kolejnych list w necie to już lekka przesada. Jak będą zrobione spisy aktów, to moźna się będzie bawić, ale na razie to trzeba spisać metryki.
Andrzej
W wyszukiwarce też należy szukać kilka wersji nazwiska.
Przyczyną może być odmiana nazwiska, zapis np. Kowalicha, zamist Kowal.
No i gazety są stare, czasem litery są nie wyraźne i wyszukiwarka źle czyta.
Nigdy nie trwierdziłem, że gazet nie należy czytać. Ale ze sporządzaniem kolejnych list w necie to już lekka przesada. Jak będą zrobione spisy aktów, to moźna się będzie bawić, ale na razie to trzeba spisać metryki.
Andrzej
- Bea

Zmarli w dniach 10, 11, 12, 13, 14 i 15 stycznia 1876 r.:Wojciechowicz_Krzysztof pisze:link do tych numerów:
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=165938
Potem trzeba kliknąć STRUCTURE, aby dostać się do indexu egzemplarzy.
Nie sprawdzałem oczywiście wszystkich roczników, ale ten egzemplarz, jaki wkleiłem do tematu, wymienia 74 nazwisk zmarłych.
Krzysztof
1. Zaborowska Teressa p. mężu lat 57;
2. Wasilew Paweł dym. rotm. lat 58;
3. Swierczyńska Maryanna p. mężu lat 32;
4. Liniew Sergiusz masz. D. Ż. lat 26;
5. Bosińska Domicella p. fam. lat 85;
6. Koncewicz Henryka p mężu lat 36;
7. Stadnicki Jan p. ojcu lat 18;
8. Raczyńska Elżbieta p. synu lat 78;
9. Resler Julianna służ lat 44;
10. Michael Fryderyk rzeźnik lat 51;
11. Born Filip wyrob. lat 31;
12. Lehmann Emilia wdowa lat 77;
13. Endil Kriss żołnierz lat 26;
14. Chrzanowski Franciszek kamien. lat 56;
15. Lasiński Piotr str. polic. lat 27;
16. Drożyńska Katarzyna sklepowa lat 35;
17. Wisbaum Florentyna p. rodz. lat 16;
18. Ludwicka Balbina służąca lat 56;
19. Wasilew Jan dym. żoł. lat 48;
20. Grochowski Wojciech b. naucz. lat 52;
21. Walakiński Stanisław służ. lat 56;
22. Dąbrowska Antonina p. mężu Lat 44;
23. Helcman Bronisław p. fam. lat 22;
24. Nowak Franciszek stróż lat 24,
25. Kamiński Walenty stróż lat 28;
26. Kukliński Filip na op. Tow. Dobr. lat 75;
27. Zieliński Ignacy wyrób. lat 86;
28. Bejwitt Julia służ. lat 53;
29. Lewicki Feliks oficyal. lat 57;
30. Głowacka Kornelia na op Tow. Dobr. lat 32;
31. Budnik Aniela służąca lat 70;
32. Dymecka Stefania p. mężu lat 23;
33. Żakowska Ewa p. mężu lat 45,
34. Gorczyczewski Józef em. lat 61;
35. Gogolewski Feliks p. rodz. lat 16;
36. Feliksiewicz Walenty stolarz lat 75;
37. Błoński Leopold wyrob, lat 57;
38. Kozłowski Jakób szewc lat 86;
39. Lewandowski Józef powroźnik lat 34;
40. Trynkiewicz Marcin szewc lat 51;
41. Marcinowski Jan dym. żoł. lat 80;
42. Schultz Fryderyk urz. lat 45;
43. Machajtys Jan wyrob, lat 37,
44. Bajer Emilia z wlas. fund. lat 78;
45. Hermann Adam ogr. lat 62;
46. Zakrzewski Damian malarz lat 31;
47. Janicka Wiktorya na op. Tow. Dobr. lat 75;
48. Pawłowski Wojciech rzeźnik lat 66;
49. Dawidow Dymitr doz. pol. lat 45;
50. Dobrowolski Jan oficyal. lat 34;
51. Budziński Ignacy krawiec lat 24;
52. Smoleński Józef z włas. fund. lat 45;
53. Goździejewski Leopold obyw. lat 56;
54. Mrozowski Józef obyw. lat 61;
55. Stefańska Maryanna p. córce lat 80;
56. Wojciechowski Karol szewc lat 20,
57. Albetowicz Aleksandra p. matce lat 19;
58. Włodarski Wojciech krawiec lat 50;
59. Płońska Antonina p. synu lat 65;
60. Kiryłow Tekla emer. lat 61;
61. Kiwra Jan służ. lat 36;
62. Malisiak Antoni wyrob, lat 19;
63. Maciński Józef wyrob, lat 59.
SZPITALE. W dniu 18 stycznia w 8-iu cywilnych szpitalach przybyło chorych: 45, wyzdrowiało: 38, zmarło: 6, pozostaje: 1743, mężczyzn: 847, kobiet: 896, z tych w szpitalu starozakonnych mężczyzn: 139 kobiet: 132.
W ciągu upłynionej doby pochowano na cmentarzach:
Prawosławnym: mężczyzn 0; kobiet 0; dzieci 0;
Katolickim: mężczyzn 21; kobiet 8; dzieci 21;
Ewangelickim: mężczyzn 0; kobiet 0; dzieci 0;
Żydowskim: mężczyzn 2; kobiet 0; dzieci 0;
Razem osób: 39.
Po pierwsze - dzięki Krzysztofie za informację o tej gazecie on-line. Nigdy nie wiadomo kiedy się przyda.
Po drugie ... występujący pod nr. 34 Gorczyczewski Józef znajduje się w aktach parafii Przemienienie Pańskie, w genetece i w skanach.
Ów Jozef zmarł - o ile dobrze czytam - 1/13 stycznia 1876 r. [akt nr. 4].
Co oznaczałoby, że gazeta daty daje w gregoriańskim.
Jeśli wymienieni mieliby być wszyscy zmarli, to na liście powinna znaleźć się też Marianna Wieczorek, która zmarła tego samego dnia [akt nr. 5]. Nie znam dobrze rosyjskiego - ona chyba miała roczek, więc mogło jej nie być na liście. Akt nr. 6. również małe dziecko. Akt 7. to zgon Piotra Kujawy - i jego lista chyba powinna był już objąć. Ale nie ta lista - tylko następna, bo zgon zgłoszono 16-tego. Sprawdzicie czy jest ?
-
andrzejkapron

-
Wojciechowicz_Krzysztof

- Bea

Przepisałam z gazety (R. 4, 1876, nr 12). Tyle tu przepychanek, że może... że chyba... uznałam, że czas porozmawiać o konkretach.
Czy spisy dotyczą wszystkich zmarłych (moim zdaniem jest granica wieku - jaka ?) i z jakiego obszaru. Nazwiska nie są alfabetycznie podane, co sugeruje, że były pisane parafiami i datą zgonu (vel zgłoszenia zgonu).
OCR słaby jest do nazwisk, a tu jeszcze mamy do czynienia z kiepską czcionką - c s e o wyglądają tak samo, podobny kłopot jest z cyframi. Można to zindeksować ręcznie, ale najpierw trzeba by ustalić co konkretnie zestawia ta lista - które parafie ect.
Czy spisy dotyczą wszystkich zmarłych (moim zdaniem jest granica wieku - jaka ?) i z jakiego obszaru. Nazwiska nie są alfabetycznie podane, co sugeruje, że były pisane parafiami i datą zgonu (vel zgłoszenia zgonu).
OCR słaby jest do nazwisk, a tu jeszcze mamy do czynienia z kiepską czcionką - c s e o wyglądają tak samo, podobny kłopot jest z cyframi. Można to zindeksować ręcznie, ale najpierw trzeba by ustalić co konkretnie zestawia ta lista - które parafie ect.
-
Wojciechowicz_Krzysztof

Beato, Włodzimierzu:
Być może, we wczesniejszych numerach pisma jest informacja, jakie parafie spis zmarłych zawiera. Prawie napewno z obszaru Warszawy.
Jeśli nawet nie mozna tu zidentyfikować parafii, samo nazwisko, zawód i wiek zmarłego jest cenną wskazówką dla kogoś szukającego przodka. Jeśli wiadomo że umarł w danym tygodniu w Warszawie, łatwiej przejść do bardziej szczegółowych archiwów.
Sporządziłem programik, który narazie obejmuje zmarłych w styczniu 1876 (ponad 300 osób). Można go uzupełniać dostępnymi danymi aż do roku 1899.
Proszę spróbować:
http://econostatistics.co.za/images/wiekSearch.asp
Pozdrawiam
Krzysztof
Być może, we wczesniejszych numerach pisma jest informacja, jakie parafie spis zmarłych zawiera. Prawie napewno z obszaru Warszawy.
Jeśli nawet nie mozna tu zidentyfikować parafii, samo nazwisko, zawód i wiek zmarłego jest cenną wskazówką dla kogoś szukającego przodka. Jeśli wiadomo że umarł w danym tygodniu w Warszawie, łatwiej przejść do bardziej szczegółowych archiwów.
Sporządziłem programik, który narazie obejmuje zmarłych w styczniu 1876 (ponad 300 osób). Można go uzupełniać dostępnymi danymi aż do roku 1899.
Proszę spróbować:
http://econostatistics.co.za/images/wiekSearch.asp
Pozdrawiam
Krzysztof
-
Joanna_Lewicka

Przejrzałam "Wiek" z kilku miesięcy roku 1873. Początkowo pojawia się określenie: "zmarli w ubiegłym tygodniu", później wymieniane są daty zgonów (tylko w nagłówku, nie przy konkretnych osobach). Jakieś ograniczenie wieku na pewno było - najmłodsze dziecko, na które trafiłam, miało 11 lat. Znalazłam też dwie osoby spośród mojej rodziny - z warszawskiej parafii św. Jana.
Krzysztofie! W bibliotece elektronicznej UW widzę tę gazetę od 1 lipca 1873 (Nr 1) do 31 grudnia 1877. Gdzie można znaleźć późniejsze roczniki "Wieku"? Pytam Ciebie, gdyż proponujesz/zapowiadasz uzupełnienie swojego programu danymi do 1899.
Pozdrawiam -
Joanna
Krzysztofie! W bibliotece elektronicznej UW widzę tę gazetę od 1 lipca 1873 (Nr 1) do 31 grudnia 1877. Gdzie można znaleźć późniejsze roczniki "Wieku"? Pytam Ciebie, gdyż proponujesz/zapowiadasz uzupełnienie swojego programu danymi do 1899.
Pozdrawiam -
Joanna
-
Wojciechowicz_Krzysztof

-
Joanna_Lewicka

-
Wojciechowicz_Krzysztof

- Bea

http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publication?id=58583&tab=3
Tu jest katalog zeskanowanych numerów, od nr 1 z roku 1873 do 1899 r.
Oprócz tego jeszcze ukazywały się płatne i bezpłatne dodatki np. ilustrowane o wojnie rosyjsko-japońskiej (też są skany on-line).
Spisy zmarłych zaczynają się w numerze 6 w pierwszym roku wydania, czyli 1873r. Podana jest tylko informacja, że to zmarli z ubiegłego tygodnia (bez podania które dni dokładnie autor spisu ma na myśli). Zmarli mają wpisany tylko wiek, a nie jak to jest w 1876 w zindeksowanym wyżej fragmencie także zawód.
Nie jest to dla mnie dziwne. Informacja nie była przecież tworzona w celach statystycznych, a twórcy nie zdawali sobie sprawy, że ktoś po przeszło 100 latach będzie nadal czytał ich gazetę... Chodziło bardziej o informację, że ktoś nie żyje niż kiedy zmarł. A i to jaki zakres obejmowało to zestawienie - to też dla czytających było raczej oczywiste (a oczywistych rzeczach się nie pisze). Dziś też mówi się, że ktoś zmarł w Warszawie - a nie że w Warszawie obejmującej następujące dzielnice ... Bo to dla nas oczywiste.
Nie prowadzę poszukiwań genealogicznych w Wawie - dlatego nie wiem jakie w danych latach były tu parafie i kiedy następowały zmiany.
Nie wiem też - być może ktoś kto szeroko analizował dane warszawskie na to odpowie - czy spis daje wszystkich zmarłych, czy tylko tych pochowanych w Warszawie, a może tych którym wystawiono "klepsydry" przed kościołem (co by tłumaczyło dlaczego nie ma małych dzieci w spisie).
Nie wiem - no właśnie - a żeby w pełni wykorzystać te źródło, dobrze by się jak najwięcej dowiedzieć. Dzięki Joannie wiemy, że parafia św. Jana była brana pod uwagę. Może ktoś coś jeszcze dorzuci ?
A swoją drogą marzy mi się, żeby jakaś gazeta podawała śluby...
Tu jest katalog zeskanowanych numerów, od nr 1 z roku 1873 do 1899 r.
Oprócz tego jeszcze ukazywały się płatne i bezpłatne dodatki np. ilustrowane o wojnie rosyjsko-japońskiej (też są skany on-line).
Spisy zmarłych zaczynają się w numerze 6 w pierwszym roku wydania, czyli 1873r. Podana jest tylko informacja, że to zmarli z ubiegłego tygodnia (bez podania które dni dokładnie autor spisu ma na myśli). Zmarli mają wpisany tylko wiek, a nie jak to jest w 1876 w zindeksowanym wyżej fragmencie także zawód.
Nie jest to dla mnie dziwne. Informacja nie była przecież tworzona w celach statystycznych, a twórcy nie zdawali sobie sprawy, że ktoś po przeszło 100 latach będzie nadal czytał ich gazetę... Chodziło bardziej o informację, że ktoś nie żyje niż kiedy zmarł. A i to jaki zakres obejmowało to zestawienie - to też dla czytających było raczej oczywiste (a oczywistych rzeczach się nie pisze). Dziś też mówi się, że ktoś zmarł w Warszawie - a nie że w Warszawie obejmującej następujące dzielnice ... Bo to dla nas oczywiste.
Nie prowadzę poszukiwań genealogicznych w Wawie - dlatego nie wiem jakie w danych latach były tu parafie i kiedy następowały zmiany.
Nie wiem też - być może ktoś kto szeroko analizował dane warszawskie na to odpowie - czy spis daje wszystkich zmarłych, czy tylko tych pochowanych w Warszawie, a może tych którym wystawiono "klepsydry" przed kościołem (co by tłumaczyło dlaczego nie ma małych dzieci w spisie).
Nie wiem - no właśnie - a żeby w pełni wykorzystać te źródło, dobrze by się jak najwięcej dowiedzieć. Dzięki Joannie wiemy, że parafia św. Jana była brana pod uwagę. Może ktoś coś jeszcze dorzuci ?
A swoją drogą marzy mi się, żeby jakaś gazeta podawała śluby...
-
Wojciechowicz_Krzysztof

Nie wydaje się, aby te dane pochodziły z klepsydr wystawianych przezd kościołami. Reporter gazety miał na pewno zbyt wiele roboty, aby co dzień obiegć kilkadziesiąt kościołów warszawskich. Najpewniej gazeta dostawała spis z jakiegoś urzędu rejstrującego zgony.
Ja także nie spodziewam się znaleźć zmarłego przodka w Warszawie, ale łatwiej byłoby taką możliwość wyeleminować mając kompletny spis zmarłych w drugiej połowie XIX wieku.
W samym styczniu 1876 roku zanotowanych jest w tej gazecie ponad 300 zgonów. Zakładając wzrost mieszkańców stolicy, do 1899 roku, powinno ich być grubo ponad 100,000.
A to już niezła baza danych.
Krzysztof
Ja także nie spodziewam się znaleźć zmarłego przodka w Warszawie, ale łatwiej byłoby taką możliwość wyeleminować mając kompletny spis zmarłych w drugiej połowie XIX wieku.
W samym styczniu 1876 roku zanotowanych jest w tej gazecie ponad 300 zgonów. Zakładając wzrost mieszkańców stolicy, do 1899 roku, powinno ich być grubo ponad 100,000.
A to już niezła baza danych.
Krzysztof
-
Joanna_Lewicka

Beatko, bardzo dziękuję za link do katalogu.
Skończyłam przeglądanie roku 1873. Nie wypisałam wszystkich nazwisk, a jedynie te, które mnie zainteresowały. Spisy pojawiają się co kilka dni (najczęściej 5-6). Wynotowałam numery "Wieku", zawierające spisy zmarłych, więc w każdej chwili mogę łatwo do tego wrócić. Spróbuję pobawić się w porównanie informacji o zgonach z tej gazety z naszą Geneteką i na tej podstawie określić parafie. Wtedy może będzie wiadomo, czy warto w "Wieku" szukać tego, czego brakuje w innych źródłach.
Pozdrawiam -
Joanna
Skończyłam przeglądanie roku 1873. Nie wypisałam wszystkich nazwisk, a jedynie te, które mnie zainteresowały. Spisy pojawiają się co kilka dni (najczęściej 5-6). Wynotowałam numery "Wieku", zawierające spisy zmarłych, więc w każdej chwili mogę łatwo do tego wrócić. Spróbuję pobawić się w porównanie informacji o zgonach z tej gazety z naszą Geneteką i na tej podstawie określić parafie. Wtedy może będzie wiadomo, czy warto w "Wieku" szukać tego, czego brakuje w innych źródłach.
Pozdrawiam -
Joanna
Przejrzałam styczeń roku 1883.Niestety,nie ma zestawień osób zmarłych ani przybywających do Warszawy.Sądzę,że redakcja zrezygnowała z tego obyczaju ze względu na brak miejsca.Te spisy zajmowały sporo a gazeta dosyć chuda-4 strony,z dodatkiem 6.
Zresztą Kurier Warszawski w swoich początkach też odnotowywał,kto przyjechał a potem z tego zrezygnowano.Nekrologi zamieszczone w styczniu 1883 różnią się od tych w Kurierze chyba tylko brakiem ramek,na pewno są to płatne ogłoszenia z dokładnym opisem.Być może wcześniej podawano więcej zgonów,ale też nie sądzę,żeby to były wszystkie zgony w mieście.To jest chyba po prostu niemożliwe.Co nie oznacza,że nie warto przejrzeć,warto,bo ze względu na ilość stron szybko się czyta.
Ewa
Zresztą Kurier Warszawski w swoich początkach też odnotowywał,kto przyjechał a potem z tego zrezygnowano.Nekrologi zamieszczone w styczniu 1883 różnią się od tych w Kurierze chyba tylko brakiem ramek,na pewno są to płatne ogłoszenia z dokładnym opisem.Być może wcześniej podawano więcej zgonów,ale też nie sądzę,żeby to były wszystkie zgony w mieście.To jest chyba po prostu niemożliwe.Co nie oznacza,że nie warto przejrzeć,warto,bo ze względu na ilość stron szybko się czyta.
Ewa