Jadwiga z Moszczyńskich Potocka - akt ślubu,potomstwo?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Witam
Mam pewien problem, otóż poszukuję akt ślubu Jadwigi z Moszczyńskich,która wyszła za mąż za hrabiego Potockiego, ale którego to ja nie wiem. Urodziła się ona w 1862 w Bełżycach koło Lublina jako córka karbowego Rafała Moszczyńskiego i Katarzyny z Żukowskich. W związku z tym moje pytanie czy w rodowodzie rodu Potockich znajduje się takowa osoba, i czy jest gdziekolwiek jej akt ślubu. Jeśli tak to gdzie ja mam go szukać? I czy mieli jakieś potomstwo?
Za wszelakie informacje stukrotne dzięki.
Pozdrawiam
Mam pewien problem, otóż poszukuję akt ślubu Jadwigi z Moszczyńskich,która wyszła za mąż za hrabiego Potockiego, ale którego to ja nie wiem. Urodziła się ona w 1862 w Bełżycach koło Lublina jako córka karbowego Rafała Moszczyńskiego i Katarzyny z Żukowskich. W związku z tym moje pytanie czy w rodowodzie rodu Potockich znajduje się takowa osoba, i czy jest gdziekolwiek jej akt ślubu. Jeśli tak to gdzie ja mam go szukać? I czy mieli jakieś potomstwo?
Pozdrawiam
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Witam, rodzin Potockich jest bez liku i zarówno różnych herbów, jak i niemających nic wspólnego ze stanem szlacheckim. Do hrabiów należeli Pilawici, ale i rody innych herbów używały bezprawnie tytułów. Również wśród Srebrnych i Złotych Pilawitów było wielu hrabiów kopertowych. Utarło się przekonanie, że każdy Potocki to hrabia, jak i Radziwiłł książę. Stąd pośrednio wypływa Pańskie pytanie, które jest skierowane na błędne szlaki poszukiwania. Bowiem wymieniona Jadwiga Moszczyńska wyszła za jakiegoś Potockiego, ale na pewno nie był on hrabią. Pozdrawiam TLJaroslawPrzypis pisze:Witam
Pozdrawiam
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
A skąd wiadomo jest,że nie wyszła za mąż za hrabiego Potockiego? Dlatego proszę o pomoc. Wiem,że nie każdy Potocki to hrabia.
-
Sawicki_Julian

Witam Jarosławie, w tamtych czasach hrabia Potocki ( trzech Potockich było żonatych u Lubomirskiego w Łańcucie ), ma brać sobie za żonę córkę stójkowgo, czyli karbowy pilnujący ludzi przy pracy w polu, to już jest mezalians.
Ale na to trzeba mieć dowody, czy było tak, czy nie i nie koniecznie metryki, podaje link do Bazy Ossolińskich i tam na górze w nowe pytanie wpisz sobie np. nazwisko ; Potocki, a wyskoczy 182 sygnatury na to nazwisko, pobierać i powoli się otwiera i czytać ; pozdrawiam - Julian ;
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/wyniki.php
Ale na to trzeba mieć dowody, czy było tak, czy nie i nie koniecznie metryki, podaje link do Bazy Ossolińskich i tam na górze w nowe pytanie wpisz sobie np. nazwisko ; Potocki, a wyskoczy 182 sygnatury na to nazwisko, pobierać i powoli się otwiera i czytać ; pozdrawiam - Julian ;
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Julianie, nie wciskaj kitu genealogia Potockich herbu Pilawa jest dobrze znana i publikowana w wielu miejscach. Mezalianse w tej rodzinie też są dobrze znane. W XIX w. żyło Pilawitów Potockich kilkudziesięciu. U jakiego Lubomirskiego Łańcucie? Toż to Galicja, a Łańcut był już dawno Potockich. Poszukiwany jest Potocki z Królestwa Polskiego!Sawicki_Julian pisze:Witam Jarosławie, w tamtych czasach hrabia Potocki ( trzech Potockich było żonatych u Lubomirskiego w Łańcucie ), ma brać sobie za żonę córkę stójkowgo, czyli karbowy pilnujący ludzi przy pracy w polu, to już jest mezalians.
-
Sawicki_Julian

Tomek, rok 1862 to już zabór, nie królestwo, a piszemy na temat genealogii Potockich i taki link podałem ; Julian
Ostatnio zmieniony śr 25 lis 2015, 15:26 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Re: Jadwiga z Moszczyńskich Potocka - akt ślubu,potomstwo?
A skąd wiadomo, że wyszła?JaroslawPrzypis pisze:A skąd wiadomo jest,że nie wyszła za mąż za hrabiego Potockiego? Dlatego proszę o pomoc. Wiem,że nie każdy Potocki to hrabia.
Nie masz aktu ślubu, aktów urodzin jakichkolwiek ich dzieci a co z aktem jej zgonu też nie masz?
___
Krystyna
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Julianie, gadasz brednie. Kobieta pochodziła z Lubelskiego. To jest Królestwo Polskie i było nim do 1918 choć było zaborem (nomenklatura!). Historii nie znasz? Po co plączesz w to Galicję. Potoccy byli i w Królestwie Polskim. Co ma do tego Minakowski. Mam prawo go oceniać, bo bzdury wypisuje na swoich stronach przy rodach utytułowanych i nie potrafi nawet przepisać dobrze z mojej książki. Tu człowiek szuka kogoś z Potockich, bo wieść gminna czy rodzinna niosła, że to hrabia Potocki. Ale hrabiowie są dobrze znani po co mu mącisz. To trzeba szukać metrykalnie. Jacy Potoccy byli w Lubelskim etc. O jakich książkach mówisz? Błędy popełnia każdy, ale nie każdy potrafi je odwołać. Nie zajmuje się filozofią tylko obyczajami. TomekSawicki_Julian pisze:Tomek, co Cię ugryzło, rok 1862 to już zabór, nie królestwo, a piszemy na temat genealogii Potockich i taki link podałem, a ja nie zajmuje się filozofią jak Ty. Niedawno tu publicznie oczerniałeś dr Marka Minakowskiego, ze tam są same błędy i co Cię to obchodzi jak kto pisze. Pytają Cię o zdanie, sam piszesz ponoć książki i po raz kolejny plujesz na innych, nie doceniając tego, ze to co w książkach ktoś napisze, ( nawet tu ) nieraz zajmuje pół życia na takie przygotowanie do napisania ; Julian
-
Sawicki_Julian

Tomek, mam taki zwyczaj ze nikogo pierwszy nie łapie za słowa, tylko na zaczepki odpowiadam. Jak się pisze Królestwo Polskie, to rozumiem ze chodzi o to dawne z królem, a jak to w zaborach, to było kongresowe.
A Potockich i tych samych co w Łańcucie znam z opiów gdzie mieli majątki koło Staszowa, a to moje strony. Byłem w tym zamku w Łańcucie i przewodnik opowiadał o Lubomirskich, ze z czterech jego córek, trzy wyszło za Potockich, kiedy to było, nie wiem. Jako o rodzie Potockich, wszystkich nie znam, jeszcze z opisów mojego pra...dziadka wiem i wyroki jakieś sądowe były między Protem Potockim, a pra...dziadkiem moim na Ukrainie koło Białej Cerkwi.
Przecież sam Szczęsny Potocki mieszkał tam w Tulczynie i to mogła być jedna rodzina, ci z z lubelskiego, kieleckiego, czy z Galicji i Ukrainy ; pozdrawiam - Julian
A Potockich i tych samych co w Łańcucie znam z opiów gdzie mieli majątki koło Staszowa, a to moje strony. Byłem w tym zamku w Łańcucie i przewodnik opowiadał o Lubomirskich, ze z czterech jego córek, trzy wyszło za Potockich, kiedy to było, nie wiem. Jako o rodzie Potockich, wszystkich nie znam, jeszcze z opisów mojego pra...dziadka wiem i wyroki jakieś sądowe były między Protem Potockim, a pra...dziadkiem moim na Ukrainie koło Białej Cerkwi.
Przecież sam Szczęsny Potocki mieszkał tam w Tulczynie i to mogła być jedna rodzina, ci z z lubelskiego, kieleckiego, czy z Galicji i Ukrainy ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony śr 25 lis 2015, 15:27 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Człowieku otwórz sobie choćby Wiki i poczytaj https://pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3l ... ongresowe)
Weź do ręki banknot Królestwa Polskiego z 1917-1918 i zobacz, że ta nazwa była polska, jak i rosyjska 1830-1918. Nie wprowadzaj nazw potocznych (kongresówka), a jeśli już to Priwislanskij Kraj po 1867. Cała sprawa dotyczy Lubelskiego i ślubu zawartego w 2 poł. XIX w., więc gdzie Galicja i po co cofasz się wstecz. Jeśli już hipotetycznie jakiś Potocki "hrabia" miałby zadać się z córką karbowego to ze Złotych Pilawitów, którzy mieszkali w guberni radomskiej w obfitości. W guberni lubelskiej ich nie było (majątkowo). Po co tyle dygresji. Trzymaj się ziemi (miejsca i czasokresu do zadanego pytania), a nie skacz po wszystkich zaborach. I nie wprowadzaj człowieka na manowce. Pozdrawiam TL
P.S. Swoją drogą mamy portal lubgens i jest nadzieja, że tam kiedyś coś dopiszą.
Weź do ręki banknot Królestwa Polskiego z 1917-1918 i zobacz, że ta nazwa była polska, jak i rosyjska 1830-1918. Nie wprowadzaj nazw potocznych (kongresówka), a jeśli już to Priwislanskij Kraj po 1867. Cała sprawa dotyczy Lubelskiego i ślubu zawartego w 2 poł. XIX w., więc gdzie Galicja i po co cofasz się wstecz. Jeśli już hipotetycznie jakiś Potocki "hrabia" miałby zadać się z córką karbowego to ze Złotych Pilawitów, którzy mieszkali w guberni radomskiej w obfitości. W guberni lubelskiej ich nie było (majątkowo). Po co tyle dygresji. Trzymaj się ziemi (miejsca i czasokresu do zadanego pytania), a nie skacz po wszystkich zaborach. I nie wprowadzaj człowieka na manowce. Pozdrawiam TL
P.S. Swoją drogą mamy portal lubgens i jest nadzieja, że tam kiedyś coś dopiszą.
-
Sawicki_Julian

Witam ponownie Jarosławie, w tym linku co podałem jest o wszystkich Potockich ( a sam nie znasz imienia tego Potockiego ), z tego materiału można napisać grubą książkę i to na materiale źródłowym, bo tam są sprawy majątkowe podane i drzewka rysowane i testamenty z podanym w czasie i wymienione z nazwiska i miejsca zamieszkania, to wszystko ułatwia w poszukiwaniu metryk. Dodam jeszcze jeden link, tu wpisz sobie nazwisko Potockich i Moszczyńskich i na ich temat jest sporo wpisów nawet z metrykami , czy to są tam i Twoi, to już sam sobie szukaj, pozdrawiam - Julian ;
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Niestety nie znam aktu zgonu. Muszę chyba poszukać czy takowych Potockich na Lubelszczyźnie nie było. Wiem tylko tyle, z opowiadań rodzinnych,że Jadwiga Moszczyńska wyszła za mąż za hrabiego o nazwisku Potocki. Wiem że nie wszyscy Potoccy to szlachta, i dlategokwroblewska pisze:A skąd wiadomo, że wyszła?JaroslawPrzypis pisze:A skąd wiadomo jest,że nie wyszła za mąż za hrabiego Potockiego? Dlatego proszę o pomoc. Wiem,że nie każdy Potocki to hrabia.
Nie masz aktu ślubu, aktów urodzin jakichkolwiek ich dzieci a co z aktem jej zgonu też nie masz?
___
Krystyna
też poprosiłem o pomoc
Pozdrawiam
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1644/ ... -ecs4zal7AJaroslawPrzypis pisze:Witam
Pozdrawiam
i zgon matki http://szukajwarchiwach.pl/35/1644/0/2. ... 9xA876aCeA
Jola
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Jarosławie,JaroslawPrzypis pisze: Niestety nie znam aktu zgonu. Muszę chyba poszukać czy takowych Potockich na Lubelszczyźnie nie było. Wiem tylko tyle, z opowiadań rodzinnych,że Jadwiga Moszczyńska wyszła za mąż za hrabiego o nazwisku Potocki. Wiem że nie wszyscy Potoccy to szlachta, i dlatego
też poprosiłem o pomoc
Możesz skorzystać z bazy Sezam - archiwa rodzinno-majatkowe- http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... 1&szukaj=1
wybrać te zasoby, które dotyczą rodziny Potockich np.
Archiwum Publiczne Potockich [AGAD]
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... oly_id=335
Archiwum Potockich z Łańcuta [AGAD]
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... oly_id=350
i w AP w Łodzi też są dokumenty dotyczące rodziny Potockich,
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=39811
___
Krystyna
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Uważam takie poszukiwanie w archiwach Potockich za zbędną stratę czasu. Jadwiga Moszczyńska urodziła się w 1862 roku. Wyszła za mąż w 1882 r. Genealogia hrabiów Potockich herbu Pilawa ze wszystkich zaborów jest dobrze znana. Gdyby ktoś z nich popełnił mezalians byłoby o tym głośno. W grę wchodzą Potoccy herbu Lubicz, Szreniawa lub innego herbu, a o tych wiadomo jak najmniej i nie mają oni archiwaliów. Proszę zauważyć jak popularne jest to nazwisko w bazie lubgens przy różnych aktach. I większość osób używająca tego nazwiska jest pochodzenia nieszlacheckiego. Zakładając hipotetycznie, że zawarła ślub na Lubelszczyźnie raczej tam należałoby szukać i zobaczyć czy w ogóle Potoccy ziemianie byli na Lubelszczyźnie. Pozdrawiam TL