Czy nie można podzielić Białorusi na dekanaty?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Czy nie można podzielić Białorusi na dekanaty?

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Szanowni Państwo.

Za chwilę ciężko będzie się połapać w naszych parafiach znajdujących się na Białorusi. Dojdzie wiele parafii, w tym bardzo odległe od siebie a o bardzo podobnych nazwach. Do tego sporo parafii unickich.

Może warto je jakoś podzielić. Tak samo jak to zrobiono w metrykach. Byłoby to łatwiejsze w odbiorze przez wielu zainteresowanych.

Pozdrawiam serdecznie.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Moim zdaniem byłoby to niezwykle trudne a i tak nie wszystkim by się dogodziło. Bo czy dla całej Białorusi?, wszystkich diecezji? , dla struktury z jakich czasów?
No ale może jakis straceniec się znajdzie. Pomysłodawco do dzieła? Osobiście za zdecydowanie łatwiejsze i twórcze w kwerendzie uważam przeszukiwanie internetu, przede wszystkim portal radzima, zas za wzorzec do twórczych poszukiwań chyba i tak najlepsza jest współczesna struktura kościoła katolickiego na Białorusi
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

W kwestii połapania się w parafiach znajdujących się na Białorusi, Litwie i nie tylko oraz układu dekanalnego – również miewałam i miewam problemy.
Korzystając kiedyś z choroby, która mnie uziemiła na czas jakiś, popełniłam spis
miejscowości w układzie rubryk dekanat – parafia (filia) – na podstawie opublikowanego w Podlaskiej Bibliotece starodruku „Synodus Dioecesana Vilnensis ab [...] Michaele Joanne Zienkowicz [...] episcopo Vilnensi [...] Anno [...] 1744 [rz.] diebus 10. 11. 12. [...] Febr: celebrata [...].”
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... =&lp=1&QI=
Spis jest dostępny na stronie Suwalskiego Towarzystwa Genealogicznego
http://www.mem.net.pl/stg/diecezjawilenska1744p.htm,
Spis rozszedł się jeszcze w inne miejsca w sieci i o to chodzi, ma być pomocą dla genealogów.
Diecezja wileńska była wtedy bardzo rozległa. Spis zawiera 11 291 miejscowości.
Nazwy miejscowości wpisałam w takiej formie, jaka była zapisana w tym wydaniu osiemnastowiecznym.
Spis weryfikowałam sama po sobie – co, niestety, jest weryfikacją ułomną, mogą być jakieś błędy.
Zauważyłam, że w niektórych parafiach liczba wsi jest mniejsza niż w rzeczywistości, np. są w jakiejś parafii wymienione tylko miejscowości skrajne (graniczne).
Do tej pory korzystam z tego „pomocnika” od czasu do czasu, jeśli wyszukuję przez fragment nazwy miejscowości najczęściej początkowy, najmniej prawdopodobnie ulegający zmianom.
W spisie ujęte są dekanaty, których siedziby znajdują się współcześnie w miejscowościach:
Polska – Augustów, Knyszyn.
Litwa – Olwita, Simno, Kowno, Troki, Pobojsk, Wiłkomierz, Kupiszki, Wilno,
Białoruś – Grodno, Różana, Wołkowysk, Oszmiana, Świr, Lida, Raduń, Brasław, Nowogródek, Słonim, Połock, Witebsk, Orsza, Mińsk, Radoszkowicze, Bobrujsk.
Oczywiście parafie poszczególnych dekanatów „wyłażą” czasem poza wpółczesne granice dekanalne i państwowe i tak np. parafia Janówka obecnie w dekanacie augustowskim w 1744 r. znajdowała się w dekanacie olwickim.
Gdyby ktoś chciał skorzystać z tego pliku w excelu w celu rozbudowania, naniesienia późniejszych przynależności parafialnych i dekanalnych – mogę go przesłać e-mailem, nie ma sprawy ale chyba nie ma to sensu.
Jest przecież baza miejscowości kresowych Ewy i Adama Kamińskich z podziałem na dekanaty dla metropolii wileńskiej i lwowskiej, a oprócz tego z podziałem administracyjnym, z mapą. Jest w katalogu linków na genealodzy.pl
http://www.kami.net.pl/kresy/
Baza zawiera 54812 miejscowości z przedwojennych województw:
białostockiego,
lwowskiego,
nowogródzkiego,
poleskiego,
stanisławowskiego,
tarnopolskiego,
wileńskiego,
wołyńskiego,
częściowo krakowskiego i lubelskiego
Strona obejmuje zasięgiem geograficznym dużą część współczesnej Białorusi, autorzy włożyli w jej stworzenie dużo pracy.
Czy może chodzi o podział w Genetece? Chyba jednak nie, bo w Genetece mamy podział na województwa. Nie znam się niestety na technicznej stronie problemu, ale wiem na pewno, że mało nas, mało nas do pieczenia chleba.
Chętni do poświęcenia czasu, wysiłku, pomysłów i wzięcia odpowiedzialności za ich realizację zawsze mile widziani.
Pozdrawiam serdecznie
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Jest przecież baza miejscowości kresowych Ewy i Adama Kamińskich z podziałem na dekanaty dla metropolii wileńskiej i lwowskiej, a oprócz tego z podziałem administracyjnym, z mapą.
Ale ta baza obejmuje tylko bliskie kresy. A co pozostałymi?

Pozdrawiam
mlszw
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Szanowni Państwo.

Byłbym oczywiście zainteresowany tą pełną listą dekanatów z 1744. To dobry punkt wyjścia. Ja dla potrzeb FRG opracowałem dekanat Grodzieński i Wołkowyski. Tu warto też powiedzieć, że w znanej bazie miejscowości kresowych wiele nazw pochodzi z późnego okresu, często nie pokrywają się z tymi z SGKP, a także z innymi wcześniejszymi źródłami. W trakcie prac nad Powiatem Grodzieńskim natrafiłem na wiele nazw, które ewoluowały na zupełnie niepodobne do najwcześniejszych. Tak jak Jurowce vel Jurewicze w parafii Wielkie Eysymontty stały się Małymi Jodkiewiczami. A przykładów jest więcej. W starych księgach piszą miejscowość taka alias coś tam.

Wiele parafii, które istniały w XVIII w. u schyłku XIX wieku już nie istniało. Może trzeba zrobić jakieś opracowanie-przewodnik po tych dekanatach, bo dzisiaj to dla wielu przeszkoda nie do przekroczenia. Szukają nazw, których we współczesnych źródłach po prostu nie ma.

Ciężki los pionierów.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Do wiedzy o pozostałych parafiach w podziale dekanalnym można dojść poprzez Bibliotekę Kresową Waldemara Stankiewicza (wybór w lewej kolumnie na genealodzy.pl) i iej linki do schematyzmów. Np dla Archidiecezji Mohylewskiej w Rosji
Elenchus Cleri et Ecclesiarum Archidioeceseos Mohiloviensis in Russian in diem 1 Januarii 1930
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... ntent=true
podaje parafie w podziale na dekanaty:
petersburski (Petersburg),
moskiewski (Moskwa),
mohylewsko-horecki (Mohylew),
klimowico-mścisławski (Mścisław),
sienneński (Sienno),
czerykowsko-czausowski (Czerykow),
rohaczewsko-bychowski (Rohaczew),
homelski (Homel),
orszański (Orsza),
witebski (Witebsk),
połocki (Połock),
lepelski (Lepel),
drysso-siebieżski (Dryssa),
charkowski (Charków),
smoleński (Smoleńsk),
samarski (Samara),
permski (Perm).
W dekanacie petersburskim są również bardzo odległe parafie katolickie z terenów rosyjskich (a właściwie w 1930 r. sowieckich).
Korzystając z tej samej drogi dostajemy się do schematyzmu dla archidiecezji Mohylewskiej zawierającego również dekanary diecezji mińskiej:
Directorium Divini officii et Missarum pro Archidioecesi Mohiloviensi nec non pro Dioecesi Minscensi in annum domini 1917
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... ntent=true
miński,
nadniemeński,
borysowski,
ihumeński,
bobrujski,
mozyro-rzeczycki,
piński,
nowogródzki,
słucki
Warto przejrzeć wcześniejsze schematyzmy, żeby prześledzić zmiany.
Nic, tylko uzupełnić w/w dekanaty o parafie, pomyśleć nad formą informatora i zrobić w ten sposób "pomocnik genealogiczny" dla poszukujących korzeni na wschodzie - dla siebie i innych.
Ludwi Olczyk postulując wprowadzenie podziału terytorialnego terenu Białorusi (choć nie rozumiem, gdzie ten podział wprowadzić) napisał:
Byłoby to łatwiejsze w odbiorze przez wielu zainteresowanych.
Przyznam, że trochę razi mnie to "łatwiejsze w odbiorze", sugeruje jakąś kategorię "biorców", marzy mi się, by każdy z nas był i biorcą i dawcą, a w jakich proporcjach - sam niech rozstrzygnie.
Przepraszam, jeśli źle zrozumiałam i niechcący kogoś uraziłam, weszłam w temat, bo lokalizacja różnych zapadłych miejscowości na północno-wschodnich terenach przez długie lata była moim "konikiem" w ramach zainteresowań genealogicznych,
już zmykam do swoich obowiązów liczydła, czyli skarbnika PTG, bo czuję, że popłynęłam :)

pozdrawiam serdecznie

P.S.
Ludwiku, przyślij mi na PW nr e-maila, to wyślę Ci ten plik. Może uda Ci się skrzyknąć ochotników wśród poszukujących na wschodzie, przyjmiesz na siebie obowiązek koordynatora prac i wyjdzie z tego jakaś pełniejsza pomoc genealogiczna, np. proponowany przez Ciebie przewodnik po dekanatach.
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Grażynko

Do tego celu został stworzony na Genepedii projekt "Parafia - Kompendium wiedzy" oraz zbudowana struktura kościoła rz.-kat.

Początek masz na stronie:
http://www.genepedia.pl/index.php?title=Kategorie
Wybierz: Podział terytorialny / Religie / Kościół katolicki / Diecezje historyczne

Wbrew pozorom trochę materiałów jest i można pokusić się o odtworzenie podziałów w czasie. Jeżeli znajdą się osoby chętne do pracy to proszę o kontakt.

Pozdrawiam

Janusz
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Drogi Januszu.

Jak tam się zarejestrować, by móc to rozwinąć?

Pozdrawiam serdecznie.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

@Ludwik_Olczyk

Dziękuję za poruszenie tego tematu. Przynajmniej czegoś konkretnego się dowiedziałem.

Pozdrawiam
mlszw
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Ludwiku

W związku z atakami hakerskimi na Genepedię możliwość rejestracji nowych członków została zablokowana. Mogę to zrobić tylko ja. Reszta na pw.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mierzejewski »

Gdyby ktoś szukał to w naszych zasobach JZI znajdują się częściowe zasoby z parafii na Białorusi lub dziś już nie istniejące jak: Hołynka, Łabno, Sapoćkinie, Balla, adamowicze, Sylwanowce, Teoilin
Część z nich czeka na chętnych do indeksacji:
http://jzi.org.pl/prace-indeksacyjne-jzi/

Inne znajdziecie tutaj:
http://jzi.org.pl/parafie/
Zawistowski_Adam

Sympatyk

Post autor: Zawistowski_Adam »

Chętnie podejmę się indeksacji parafii Adamowicze
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mierzejewski »

@Zawistowski_Adam
To co odnaleźliśmy z parafii Adamowicze w muzeum w Lipsku już zostało zindeksowane.
Zapraszam tutaj http://jzi.org.pl/parafie/adamowicze/

Być może jeszcze coś się znajdzie, tego nigdy nie wiadomo. Znajdujemy fragmenty w różnych miejscach, czasami w rękach prywatnych.
Zgłoszenia do indeksacji proszę kierować na adres mailowy: jzi@jzi.org.pl
Zapraszam także na naszą strone jzi.org.pl oraz https://www.facebook.com/Jaminski.Zespol.Indeksacyjny/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”