Więźniowie obozów koncentracyjnych/pracy, Gdzie szukać?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- ZYBURA_MARIA

-
Albertinio

Dla Pani Marii.
Poniżej wklejam link do strony obozu KL Buchenwald. Niedawno dowiedziałem się przypadkowo o tym, że członek mojej rodziny był w obozie KL Majdanek i w 1943 roku przeniesiony został do KL Buchenwald. Choć nie znam języka niemieckiego to z łatwością znalazłem poniższą stronę. Na szczęście w wykazie osób zmarłych/zamordowanych nie znalazłem przodka. Pozdrawiam.
http://totenbuch.buchenwald.de/names/list
Poniżej wklejam link do strony obozu KL Buchenwald. Niedawno dowiedziałem się przypadkowo o tym, że członek mojej rodziny był w obozie KL Majdanek i w 1943 roku przeniesiony został do KL Buchenwald. Choć nie znam języka niemieckiego to z łatwością znalazłem poniższą stronę. Na szczęście w wykazie osób zmarłych/zamordowanych nie znalazłem przodka. Pozdrawiam.
http://totenbuch.buchenwald.de/names/list
- ZYBURA_MARIA

-
Łuniewska_Ewa

- IrminaWiderska

- Kontakt:
Witam, zastanawiam się czy jest możliwe uzyskanie jakichkolwiek danych ale o krewnym w linii pobocznej. Wiem, że był on jeńcem w Königstein i Murnau. Wiecie może gdzie mogłabym uzyskać więcej informacji na jego temat? Czy ma sens pisanie do instytuacji, a jak tak to do jakich, w przypadku gdy chodzi o krewnego z linii pobocznej? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
PS: Imię mojego krewnego to Feliks Libert
PS: Imię mojego krewnego to Feliks Libert
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Stanisław Gembal - więzień obozu koncentracyjnego?
Witam
Mam problem, otóż mój daleki krewny Stanisław Gembal był więźniem obozu koncentracyjnego, ale nie wiem którego. Na straty.pl jest tylko adnotacja : wiezień obozu koncentracyjnego. Jak ustalić miejsce w którym był więziony (obóz)?
Pozdrawiam
Mam problem, otóż mój daleki krewny Stanisław Gembal był więźniem obozu koncentracyjnego, ale nie wiem którego. Na straty.pl jest tylko adnotacja : wiezień obozu koncentracyjnego. Jak ustalić miejsce w którym był więziony (obóz)?
Pozdrawiam
Re: Stanisław Gembal - więzień obozu koncentracyjnego?
Mam podobną sytuację ze swoim krewnym(brat mojej mojej babci przebywał obozie - nie wiadomo w którym i kiedy).JaroslawPrzypis pisze:Witam
Pozdrawiam
Polecam napisanie do PCK i Instytu Bad Arolsen.Trochę się czeka na odpowiedź(sama czekam już jakiś czas)ale powinni rozwikłać zagadkę.
To co można zrobić na już,to przejrzenie dostępnych wykazów więżniów.
- Pobłocka_Elżbieta

JaroslawPrzypis pisze:Witam
Pozdrawiam
DANE OSOBOWE
nazwisko GEMBAL | inne wersje: GĘBAL
imię STANISŁAW
data urodzenia 1920
INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH
Źródło: Państwowe Muzeum na Majdanku
uwięziony
rodzaj uwięzienia obóz koncentracyjny
miejsce osadzenia MAJDANEK
Informacje dodatkowe ZAM. PIASKI, 1944 R.; KORESPONDENCJA NR 433/80, 433/90
http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Pozdrawiam
Ela
Szukam informacji o prababce Felicji Ostrowskiej z d. Purta, córka Emilii i Konstantego. Była w dwóch obozach, na pewno w Dachau, pózniej wywieziona do Szwecji.
Na stratach nie ma informacji.
-
Kubusia210

Andziula! Czy mogłabyś coś więcej napisać, Np kiedy urodziła się Twoja Babcia i gdzie? Oraz miejsce zamieszkania? Będzie wtedy lepiej szukać genealogom, a zarazem pomóc Tobie 
Pozdrawiam
Jakub
Pozdrawiam
Jakub
Jakub Józef Musiał
Przejrzałam spis zarejestrowanych więźniów Dachau i nie znalazłam osoby o takich danych.Ale może widnieć w spisie pod inaczej wpisanym imieniem lub nazwiskiem.andziula pisze:Szukam informacji o prababce Felicji Ostrowskiej z d. Purta, córka Emilii i Konstantego. Była w dwóch obozach, na pewno w Dachau, pózniej wywieziona do Szwecji.
https://www.fold3.com/search/#query=dachau&t=629
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Pobłocka_Elżbieta pisze:JaroslawPrzypis pisze:Witam
Pozdrawiam
DANE OSOBOWE
nazwisko GEMBAL | inne wersje: GĘBAL
imię STANISŁAW
data urodzenia 1920
INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH
Źródło: Państwowe Muzeum na Majdanku
uwięziony
rodzaj uwięzienia obóz koncentracyjny
miejsce osadzenia MAJDANEK
Informacje dodatkowe ZAM. PIASKI, 1944 R.; KORESPONDENCJA NR 433/80, 433/90
http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Pozdrawiam
Ela
I oto mi właśnie chodziło. Miejsce jego zamieszkania też jest ciekawe. Bo w Lubelskiem jest miejscowość Piaski (dawny sztetl żydowski), a w Lublinie jest dzielnica o tej samej nazwie (dawne przedmieście). Zapewne o te lubelskie Piaski chodzi (dzielnicę)
Serdecznie dziękuję pani Elu
Pozdrawiam
-
KrajewskiJerzy

Witam
w latach 1946 - 57 osoba z mojej rodziny przebywała w obozie Straubing na terenie Niemiec w amerykańskiej strefie okupacyjnej. Gdzie mógłbym szukać informacji z tym związanych w Niemczech , czy USA ?
Jerzy
w latach 1946 - 57 osoba z mojej rodziny przebywała w obozie Straubing na terenie Niemiec w amerykańskiej strefie okupacyjnej. Gdzie mógłbym szukać informacji z tym związanych w Niemczech , czy USA ?
Jerzy
Witam!
Szukam informacji o siostrze mamy która była w obozie koncentracyjnym ale nie wiemy do dzisiaj gdzie. Udało mi się tylko dowiedzieć po 70 latach, że 17 stycznia 1945 była w transporcie z Berlina do Ravensbruck.
Szukam : Marianna Pogoda zd. Nowak ur. 15.01.1915 roku w Żelisławicach Śląsk córka Ignacego Nowak i Marianny Machura
Pozdrawiam
Teresa
Szukam informacji o siostrze mamy która była w obozie koncentracyjnym ale nie wiemy do dzisiaj gdzie. Udało mi się tylko dowiedzieć po 70 latach, że 17 stycznia 1945 była w transporcie z Berlina do Ravensbruck.
Szukam : Marianna Pogoda zd. Nowak ur. 15.01.1915 roku w Żelisławicach Śląsk córka Ignacego Nowak i Marianny Machura
Pozdrawiam
Teresa
- Dorota_Mazurek

- Kontakt:
Sprawdź na straty.pl. Figuruje tam osoba, o którą pytasz: http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazieTerluk pisze:Witam!
Pozdrawiam
Teresa
Kliknij na cyfrę, to dowiesz się więcej
Pozdrawiam
Dorota