grodno - Rutkowscy

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

krutkowski

Sympatyk

grodno - Rutkowscy

Post autor: krutkowski »

Szanowny genealodzy
Ustkonołem w sowich poszukiwaniach nqa podstawie dokumentów wiem iż mój pra pradziadek Szczepan Rutkowski bierze ślub z Antoniną z domu Żychowicz w Mielnicy na Wołyniu powiat Łuck w 1848. Szczepan w latach powstania 1863 jest prawnikiem w Miropolu na Wołyniu i jest prawdopodobnie zangażowany w przygotowanie powstania.
Z przekazów rodzinnych wynika i powyższy Szczepan jest siędzią ziemskim z grodzieńszczyzny i za udzial w postaniu zostaje zeslany na Sybir.
Szczepan Rutkowski rodzi się 1921 jego rodzicami jest Kazimierz i Eufrozyna Czerkawska.

Ponieważ moje zainteresowanai do te pory skupiały się na terenach dzisiajeszej Ukrainy chciałem prosić o pomoc w poszukiwaniu potwierdzenai informacji o tym iż byl siędzią ziemskim z grodzieńszczyzny. Czy w okolicach grodna byął wydawana polska prasa w XIX wieku?
Czy księgi metryikalne z tych terenów są zeskanowane i czy ktoś podjął się ich idenksacji.
z góry dziękuje
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

grodno - Rutkowscy

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Witam.

W 1857 był sędzią ds. osiedleńców w Powiatowym Sądzie w Owruczu. A gdzie się urodził?

Pozdrawiam serdecznie.
krutkowski

Sympatyk

grodno - Rutkowscy

Post autor: krutkowski »

Niestety tego nie wiem. Skąd ma Pan te infromację ?
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

grodno - Rutkowscy

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Z Rocznych Adres Kalendarzy Imperium Rosyjskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”