Yad Vashem
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Yad Vashem
Witam
Czy ktoś z was pisał do Yad Vashem? Macie jakieś doświadczenia w korespondencji z nimi? Można pisać po polsku?
Czy ktoś z was pisał do Yad Vashem? Macie jakieś doświadczenia w korespondencji z nimi? Można pisać po polsku?
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Yad Vashem
http://www.sprawiedliwi.org.pl/pl/cms/p ... iedliwych/
może najpierw tu napisz.
-----------------------------------------------------------
pozdrawiam
Elzbieta
może najpierw tu napisz.
-----------------------------------------------------------
pozdrawiam
Elzbieta
Re: Yad Vashem
Jest możliwe że będą mieli dokumentację dotyczącą ukrywania żydów przez moją babcię?ajach pisze:http://www.sprawiedliwi.org.pl/pl/cms/p ... iedliwych/
może najpierw tu napisz.
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Na pewno tak, jeśli ocalone przez nią osoby wystąpiły o nadanie jej "Sprawiedliwego Wśród Narodów Świata".
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
Tak wystąpiły, mam medal i dyplom potwierdzający nadanie jej tytułu.
Dobry wieczór!
Ja pisałam do Polskiego Towarzystwa Sprawiedliwych ze strony sprawiedliwi.org.pl.Po paru dniach otrzymałam telefon..Bardzo miły,starszy Pan powiedział,że to jest fundacja i Oni mają tylko wykazy osób odznaczonych.Natomiast w sprawie szczegółowych informacji dotyczących tych osób trzeba pisać lub dzwonic do Pani Ewy Rudnik,asystentki ambasadora z Departamentu Sprawiedliwych wśród Narodów Świata.
Podaję dane kontaktowe:
Ewa Rudnik-Zawiłło
tel. (0048) 22-597-05-47
Fax. (0048) 22-825-16-07
education@warsaw.mfa.gov.il
Pozdrawiam
Agnieszka
Ps.Na stronie www.israel.pl po lewej stronie jest zakładka Poszukiwani Polacy ratujący Żydów.Proszę zajrzeć,może ktoś z Państwa odnajdzie tam znajome nazwisko.
Ja pisałam do Polskiego Towarzystwa Sprawiedliwych ze strony sprawiedliwi.org.pl.Po paru dniach otrzymałam telefon..Bardzo miły,starszy Pan powiedział,że to jest fundacja i Oni mają tylko wykazy osób odznaczonych.Natomiast w sprawie szczegółowych informacji dotyczących tych osób trzeba pisać lub dzwonic do Pani Ewy Rudnik,asystentki ambasadora z Departamentu Sprawiedliwych wśród Narodów Świata.
Podaję dane kontaktowe:
Ewa Rudnik-Zawiłło
tel. (0048) 22-597-05-47
Fax. (0048) 22-825-16-07
education@warsaw.mfa.gov.il
Pozdrawiam
Agnieszka
Ps.Na stronie www.israel.pl po lewej stronie jest zakładka Poszukiwani Polacy ratujący Żydów.Proszę zajrzeć,może ktoś z Państwa odnajdzie tam znajome nazwisko.
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Sprawdziłem korespondencję, w moją wcześniejszą wypowiedź wkradł się mały błąd. Teczkę moich pradziadków odznaczonych tym tytułem znalazłem w Żydowskim Instytucie Historycznym (Warszawa, ul. Tłomackie 3/5) w sekcji Yad Vashem.qufel pisze:Tak wystąpiły, mam medal i dyplom potwierdzający nadanie jej tytułu.
Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o: