Racki Stanislaw ur. 1887r Warszawa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Temat: "Stanislaw Racki ur. 1887r Warszawa"*

Dzien dobry,
Kolega z Francji poszukuje sladow swego pradziadka:
Stanislaw Racki
urodzony 3 maja 1887 roku w Warszawie
syn (prawdopodobnie) Jana i Katarzyny.
Wyemigrowal do Francji okolo 1925 roku.
Mozliwe, ze zostawil w Polsce zone i dzieci, do ktorych juz nigdy nie wrocil.We Francji zalozyl nowa rodzine.
Dotychczasowe poszukiwania nie daly rezultatow. Liczymy na lut szczescia. Moze ktos z potomkow Stanislawa Rackiego interesuje sie genealogia?
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Bożenko,
w naszej Genetece (parafia pw Wszystkich Świętych w Warszawie) występuje Stanisław Radzki urodzony 7 maja 1897 r. syn Franciszka i Apolonii Kondratowskiej.
Zwróciłam też uwagę, że w przypadku innej pary rodziców (Ignacego i Józefy Góralczyk) akty czworga dzieci wystawione są na nazwisko Racki (w tym Stanisław Racki ur. w 21.04.1891 r.), a jednego na nazwisko Radzki.
Co prawda nie zgadzają się aż trzy dane: nazwisko, dzień urodzenia, rok urodzenia aż o 10 lat, imiona rodziców, ale może warto popatrzeć na tego pierwszego Stanisława?

Jeszcze jedna poprawka postu: był w 2007 roku wątek o Stanisławie Radzkim, żona Francuzka
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... =radzki%2A

pozdrawiam serdecznie
Ania Grażyna czyli Grażyna Anna
P.S. Urodzona byłam naprawdę nie w tej wsi, którą zapisano w akcie i być może nie pod tą datą, bo tuż przed lub tuż po północy:), a jednemu z członków mojej rodziny przy odtwarzaniu aktu dodano 10 lat.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry Grazynko,
Tych dwoch Stanislawow widzialam w Genetece, ale nie umiem ich polaczyc z poszukiwana przez nas rodzina.
Watek z 2007 roku, dotyczacy Stanislawa Radzkiego jest interesujacy. Nie znalazlam go - dziekuje bardzo.
Duze zbieznosci, ale inne dane francuskiej zony.

Stanislaw Racki poszukiwany przez nas, mial we Francji dwie towarzyszki zycia, ale zadnej nie poslubil.
Stad moje podejrzenie, ze byl juz przedtem zonaty.
Dzieci z pierwszego zwiazku, po smierci swej towarzyszki, Leonore Melanie Cornu, oddal do sierocinca.
Zmarl we Francji w 1957 roku.
Mamy bardzo malo szczegolow z jego zycia.

Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”