Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Bardzo dziękuje Marku za odpowiedź! ;)

Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
roberto77

Sympatyk

Prośba o rozpoznanie munduru i pradziadka

Post autor: roberto77 »

Witam
Mam kilka pytań odnośnie starych zdjęć. Na zdjęciu rodzinnym jest mój pradziadek z rodziną Aleksander Suchecki ur. 1878 w Kadzidle. Jak zmarł to moja babcia miała 9lat. Zdjęcie datuję na 1915rok. Na dwóch pozostałych zdjęciach też ma być pradziadek , tylko nie wiem na 100% który. Tutaj moja prośba o pomoc w rozpoznaniu. Zdjęcie przy kuźni zostało wykonane w Kadzidle koło tzw. Targowicy, później przeniósł ją do Siarcza-łąki. Był też gajowym. Na trzecim zdjęciu jest grupa mężczyzn jakby w mundurach, Co to za ubrania i czapki ?, może są to stroje leśniczych. Może ktoś rozpozna przy okazji swojego krewnego. Niestety nie dysponuję lepszymi skanami zdjęć. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Robert
http://zapodaj.net/197c28e094244.jpg.html
http://zapodaj.net/bc1ad286ecb01.jpg.html
http://zapodaj.net/83a3985d3a8a7.jpg.html
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

zdjęcie bc1ad............ przedstawia grupę mężczyzn w mundurach armii pruskiej
więcej info znajdziesz tu www.dobroni.pl

---------------------------------------------------
pozdrawiam
Elzbieta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Robert, pradziadek ur. w 1878 r. czyli w 1918 r. ( pisze na cebrzynie ) ma 40 lat, na zdjęciu pierwszym stoi po środku jako kowal i majster z małym młotkiem. A pomocnik kowala używał młotka 5 kilowego ( znam to z domu, była kuźnia ), na zdjęciu jest okuwanie kół z drzewa w obręcz żelazną i to na gorąco okuwanie się odbywało, potem studzenie w korycie jak widać. Na drugim zdjęciu, tu nie mam pewności, ale chyba ten w kapeluszu ( podobne wąsy ) koło psa i rok przed 1918, potem wojska pruskiego mogło tam nie być w wolnej Polsce. Na trzecim zdjęciu jest tam o dziesięć lat starszy i rok około 1928, tak to widzę po swojemu, pozdrawiam - Julian
roberto77

Sympatyk

Post autor: roberto77 »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi
Z datami to zawsze różnie bywa, na pomniku pisze że żył 55 lat a zmarł w 1930 a w pewnej publikacji było zapisane że urodził się w1878. Dziecko na kolanach miało się urodzić ok.26.12.1916r dowiedziałem się tego dopiero 2 godz. temu.
O Aleksandrze dowiedziałem się też kilka ciekawych historii. Był co najmniej dwa razy w USA , śpiewał na chórze w kościele , grał na skrzypcach, rozumiał żydów oczywiście chodzi mi o mowę i rwał nawet zęby.
Robert
Dokładnie też tych typowałem co ty Julian, ale dokładnie nikt nie wiedział.
twojkowski

Sympatyk

prośba o rozpoznanie munduru

Post autor: twojkowski »

Witam, zdjęcie przedstawia niemieckiego żołnierza z okresu II wojny. Czy ktoś może wyczytać jakies dane z munduru - jaka to formacja, jaki stopień?
z góry dzięki
T

http://zapodaj.net/5eaa9a68baf96.jpg.html
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Bluza wzoru M36 – patki ze stopniem feldwebel (sierżant) – jedna rozetka na pagonie. Pagon powinien mieć pomarańczowe obszycie (podkładkę).
Na lewym ramieniu oznaka żandarmerii polowej (feldgendarmerie). Analogiczne oznaki (tylko zielone) nosili funkcjonariusze policji porządkowej (shutzpolizei) ale mieli oni inne pagony – typu policyjnego, a nie wojskowego, dlatego myślę, że to żandarm a nie policjant.
Poniżej na rękawie powinna się znajdować opaska z napisem feldgendarmerie.
Ten podoficer ma jednak białą opaskę (a moim zdaniem nawet po dwie na każdym rękawie) co może wskazywać na jego funkcję hauptfeldwebla (głównego sierżanta).

Nad opaską chyba coś jeszcze jest – może to być teoretycznie oznaka specjalności (wygląda jak błyskawica, co wskazywałoby na łączność), ale nie widzę dokładnie co to jest i czy faktycznie coś tam jest.

Spodnie typowe – wzoru M40
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Jaki to mundur? Prośba o pomoc.

Post autor: IrminaWiderska »

Witam,

Chciałabym prosić o pomoc w ustaleniu jaki mundur nosi owy młodzieniec. Zdjęcie jest zrobione w latach I wojny światowej. Niestety moja wiedza na tematy wojskowe jest niewielka- a zerowa jeśli chodzi o rozróżnianie mundurów.
Z góry bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Irmina

https://goo.gl/photos/v7rZbWCHrfYkddRDA
Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Szukam w internecie i nie jestem pewna, ale czy ten żołnierz posiada na ramieniu naszywkę ckm? Nie wiem też czy dobrze odczytuję numer 31 pulk? Czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej o tym mundurze? Na pewno są to lata 1914-1918.
Dziękuję jeszcze raz

https://goo.gl/photos/v7rZbWCHrfYkddRDA
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witam !
Na w/w fotografii najprawdopodobniej mamy do czynienia z Celowniczym CKM-u [ prawdopodobnie piechota] naszywka na mundurze świadczy iż był (bardzo dobrym celowniczym ) za co uzyskał wyróżnienie {odznakę} Najprawdopodobniej żołnierz należał do formacji
KOP-u ( Korpus Ochrony Pogranicza)
Polecam książkę o wojsku polskim WOJSKO POLSKIE 1939-1945 BARWA I BROŃ - jest sporo tu ciekawych informacji .
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Dziękuję Panie Marku- jednak czy rzeczywiście należał do KOP-u? Czytam w internecie, że KOP utworzono w 1924 roku. A Bolesław ze zdjęcia był w tym czasie we Francji. Służył w wojsku jedynie podczas I wojny światowej, zmarł bowiem młodo jeszcze przed II wojną światową we Francji.
Do jakiej jednostki mógł zatem należeć?
buraska

Sympatyk
Mistrz

Prośba o rozpoznanie munduru

Post autor: buraska »

Witam!
Zwracam się z prośbą o rozpoznanie munduru. Na obu zdjęciach jest ta sama osoba (raz sama, raz w towarzystwie innych wojskowych). Przypuszczam, że jest to mundur austriacki, czy taki młody chłopak mógł być już powołany do wojska? - urodził się w 1897 roku. Na jednym zdjęciu ma na piersi jakąś odznakę - może ktoś domyśla się jaką. Za wszelkie podpowiedzi i informacje będę bardzo wdzięczna.
Podrawiam Halina R.

http://naforum.zapodaj.net/ba91c087c61e.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/66a2438475af.jpg.html
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj.

Owszem jest to mundur Austriacki. Dlatego też odsyłam Cię do forum Austro - Węgry. Są tam w tej dziedzinie niebywali fachowcy, którzy powiedzą Ci bardzo dużo na temat tych zdjęć. Sądzę, że dowiesz się nawet jaka to jednostka.
Link: http://austro-wegry.info/
Jeżeli chodzi o powołanie w tak młodym wieku. To owszem było to możliwe. Mój pradziadek również urodził się w tym roku i tak samo służył w CK Armii. Powołany został natomiast w 1915. Tak też z pewnością było i w przypadku tej osoby. W 1915 roku Armia Austriacka straciła w ciężkich bojach bardzo dużo ludzi. Dlatego też obniżono wiek poborowych do 18 lat. Powoływano wówczas, nie tak jak dotychczas do najbliższej jednostki miejscu zamieszkania poborowego. Tylko zazwyczaj do jednostek o wiele odleglejszych. Powód był prosty, dana jednostka potrzebowała zregenerować swoje siły.

Pozdrawiam.
Mateusz.
buraska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: buraska »

Dziękuję za podpowiedź. Skorzystam z podanej przez Ciebie strony. Pozdrawiam
Halina
mirek321

prosba o rozpoznanie munduru

Post autor: mirek321 »

Witam,

Mam zdjecie dziadka, ktory sluzył w wojcsku carskim, byl na wojnie rosyjsko japonskiej. Chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej nt muduru, formacji jakiej sluzyl itd. prosze pisac - przesle zdjecie.
Pozdrawiam,
Mirek
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”