Poszukiwania Władysława Majewskiego na Ukrainie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

Dobry wieczór!
Proszę o pomoc w odszukaniu osoby zamieszkałej na Ukrainie. Nie wiem jak zacząć poszukiwania. Szukam informacji o bracie mojego dziadka, Władysławie Majewskim, ur. 04.05.1888 r. na Droblinie, synu Tomasza i Tekli z Bakalarzów, małżonków Majewskich. Władysław mieszkał razem z rodzicami i rodzeństwem we wsi Droblin, gmina Wodzisław, powiat Jędrzejów, obecnie woj. świętokrzyskie. Był analfabetą. Został wcielony do wojska rosyjskiego (nie znam daty poboru) i brał udział w I wojnie światowej. Po wojnie nie wrócił do domu tylko ożenił się z Ukrainką (nie znam jej imienia i nazwiska) i osiadł we wsi Kowalówka (b.d.b.). Po jakimś czasie (już po zakończeniu wojny) wysłał list do swoich rodziców o przesłanie jakichś dokumentów (może metryki urodzenia?), bo chciał wrócić do Polski. Rodzice wysłali mu potrzebny dokument, ale wtedy kontakt się urwał. Według rodzinnych opowieści ukraińska żona Władysława ukryła przed nim pismo, bo nie chciała wyjeżdżać do Polski. To cała wiedza na jego temat. Proszę o podpowiedź gdzie zacząć szukać informacji losach Władysława i jego potomstwa? Nie mam w zakresie poszukiwań za granicą żadnego doświadczenia.
Pozdrawiam,
Renata
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Witam, bez kontaktów na Ukrainie i miejsca tam określonego sprawa nie ruszy. Mój kolega 15 lat zaczynał podobnym mailem. Dziś ma kilkaset metryk i rodzinę na Ukrainie oraz książkę o całej historii, która zaczęła się po pokoju ryskim. Lata pracy i zaangażowania. Kowalówek na Ukrainie jest wiele. Trzeba niestety poświęcić na to wiele zaangażowania i znaleźć pomoc na Ukrainie. Zacząć trzeba prozaicznie od wypisania Kowalówek w SGKP i potem szukania tam kontaktów. Wbrew pozorom nie jest to tak trudne. Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Re: Poszukiwania Władysława Majewskiego na Ukrainie

Tomasz_Lenczewski pisze:Witam, bez kontaktów na Ukrainie i miejsca tam określonego sprawa nie ruszy. Mój kolega 15 lat zaczynał podobnym mailem. Dziś ma kilkaset metryk i rodzinę na Ukrainie oraz książkę o całej historii, która zaczęła się po pokoju ryskim. Lata pracy i zaangażowania. Kowalówek na Ukrainie jest wiele. Trzeba niestety poświęcić na to wiele zaangażowania i znaleźć pomoc na Ukrainie. Zacząć trzeba prozaicznie od wypisania Kowalówek w SGKP i potem szukania tam kontaktów. Wbrew pozorom nie jest to tak trudne. Pozdrawiam Tomasz
Dziękuję za podpowiedź. Niestety nie znam ukraińskiego. A czy są jakieś rosyjskojęzyczne strony dla genealogów (w tym języku potrafię się trochę porozumiewać)?
Pozdrawiam,
Renata
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Trzeba zacząć od Kowalówki, a pisać trzeba po rosyjsku. Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego.
Jak znajdziesz ślad to kogoś Ci podeślę. Pozdrawiam Tomek
eljul

Sympatyk

Post autor: eljul »

ukr. Ковалівка (po wpisaniu pojawiaja sie takie rejony jak na przykład Vasilivskij. Monastyrskij, Kijevskaja oblast)
pozdrawiam Eliza
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Eliza, Wyślę naszą korespondencję Eugeniuszowi. Jak coś poradzi to dam Ci znać. Pozdrawiam Tomek
eljul

Sympatyk

Ze swojej strony mogę doradzić żeby poszukać kogoś kto zna ukraiński i napisać kilka maili w rejony gdzie występuje wieś o nazwie Kowalivka. Myślę ze ktoś tam Pani pomoże w tej sprawie.
Szkoda, że nie ma Pani tych dokumentów, byłoby prościej z ustaleniem dokładnego rejonu...
pozdrawiam Eliza
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Właśnie tu jest kłopot, że za dużo tych Kowalówek. Ukraiński nie jest przeszkodą jeśli chodzi o Ukrainę zadnieprzańską. Ja też szukałem kiedyś lata Krasnohorki na Ukrainie i było ich za dużo. Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

http://nomer-org.com/allukraina/lastNam ... ber_1.html

Zakładając, że ma męskich potomków do dzisiaj można przejrzeć tych i zwracać uwagę na imię lub otczestwo Władysław oraz rejony którejś Kowalówki.

Jeszcze Fastów jest blisko Kowalówka jednej i występuje wśród tych nazwisk, może taka podpowiedź, przynajmniej się wyeliminuje..
https://www.google.com/maps/@49.9635758,30.0240356,11z

Łucja
Ostatnio zmieniony ndz 29 lis 2015, 00:00 przez Łucja, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Trzeba napisać do tych Kowalówek i pytać dokładnie. Tomek
eljul

Sympatyk

Jeśli chodzi o Ukrainę to ja mam kłopot z ustaleniem gdzie pobierali się moi pradziadkowie (on Polak ona Ukrainka) ich syn twierdzi, że były to Ryki (po I wojnie światowej) - i tych Ryków też jest sporo (teoretycznie ustalilam ktore to Ryki ale - poddaję to w wątpliwość na dzien dzisiejszy... ;)) najgorsze, że właściwie nie mam juz kogo pytać o dawne czasy (tym krewnym ktorzy żyją pewne fakty już się mieszają niestety). Ok, nie będę już zaśmiecać nie swojego tematu... :D

Pozdrawiam Eliza
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Bardzo dziękuję za wskazówki. Niestety żadne dokumenty nie przetrwały. Nie mam też kogo zapytać o inne szczegóły, bo mój dziadek już nie żyje (a był jednym z najmłodszych wśród rodzeństwa). Rano zacznę przeglądać podesłane adresy.
Pozdrawiam serdecznie,
Renata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”