Odczytanie trzech słów z akt uślubu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Bukała_Kacper

Sympatyk

Odczytanie trzech słów z akt uślubu

Post autor: Bukała_Kacper »

Witam.
Mam problem z odczytaniem miejsc urodzenia małżonków i nazwiska panieńskiego matki panny młodej. Dla mnie nazwa pierwszej miejscowości jest Krakowem, lub Krąkowem.

( akt 78 ) https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Beata65

Sympatyk
Adept

Post autor: Beata65 »

Nazwa miejscowości urodzenia pana młodego według mnie to Krąków, panny młodej wieś Korbule ( "we wsi Korbulach").

Panna młoda była córką "Fryderyka y Elżbiety małżonków Bruchnerów".
Nazwika matki panny młodej "nie wypatrzyłam" w akcie.
Pozdrawiam. Beata
Bukała_Kacper

Sympatyk

Przepraszam, chodziło mi raczej o nazwisko matki pana młodego :) A co do wsi Korbule, nigdzie nie znalazłem informacji o istnieniu takiej miejscowości.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Jeśli się nie myle i chodzi o parafię Św Zygmunta to w AP Częstochowa powinny byc allegata do tego rocznika.
w zaspole
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... anie_id=23

Tam masz szanse na akty U albo akty znania, może czytelniejsze. Bo moze to błąd przy zapisie.
pozdrawiam
Piotr
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Korbiele. W Korbielach Wielkich urodził się m. in Reymont - ten od "Chłopów". Wygląda na to że miejscowość zmieniła nazwę na "Kobiele". Jest ona na Ziemi Radomskiej - logicznie wygląda to przyzwoicie, bo do Częstochowy nie jest fafińćset kilometrów.
Bukała_Kacper

Sympatyk

Z Kobiel pochodzi prawie połowa moich przodków i wiele razy już przeszukiwałem tamtejsze metryki. Nie wiem jakim cudem mogłem ominąć fragment dotyczący panny młodej, gdyż rzeczywiście tam się urodziła :D Kobiele chyba od zawsze były Kobielami, więc w akcie ślubu źle zapisano miejsce urodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”