czy to już ściana? - przodkowie jak Kosmici

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Czy ktos ma jakis pomysl gdy nazwisko wystepuje zbyt rzadko jak na rodzine osiadłą?
Prowadze poszukiwania dla nazwiska Rzemieniec
Mam akt slubu mojego 6xpradziadka Kazimierza z 1710 w parafii Koscielec kolo Proszowic. Swiadkiem jest Jozef Rzemieniecz Ostrowa (jest taka miejscowsc w parafii). Przeszukalam ksiegi z konca XVII i poczatku XVIIIw z parafii Kosciielec nie ma innych Rzemiencow. W genetece wystepuje nazwisko w parafii Kazimierza Wielka konretnie Cudzynowice jest slub w 1675, potem chrzest w 1682 ale imie Szymon. Ostatnio dotarlam do spisu ludnosci w 1791 przeszukalam cala parafie Koscielec nazwisko jest tylko w 1 chalupie to moj 4xpradziadek z zona i synem. Innych Rzemiencow nie ma calej parafii. Przeszukalam tez spis Cudzynowce i Kazimierza tez w 1791 nie ma Rzemiencow. W genetece jest zgon w 1746 w Skalbmierzu Jozefa ( imie takie samo jak swiadek slubu w 1710) niestety to tylko spisy nie akta.

To dla mnie bardzo dziwne dlaczego nie ma tam nazwiska. Jak rodzina jest osiadla w okolicy to sa rozne koligacje i nazwiskow wystepuje a u mnie wyglada ze moi przodkowie byli jedynymi w okolicy o tym nazwisku.

Wystepuje w pol XVIII nazwisko podobne Krzemieniec ale nie mam dowodow ze wywodzi sie od mojego i poza tym Krzemieniec wystepuje z vel Piszczyk vel Musial i potem znika w XIXw
Ma ktos z forumowiczów jakis pomysl gdzie jeszcze szukac moich Rzemiencow czy moga byc inne zrodla pisane oprocz spisow ludnosci z 1791r.
Marzanna
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Marzanno a sprawdzalas akta czy czasem gdzies bez nazwiska Jozef wystepuje? moze ksiadz nie zapisal, moze jest inne nazwisko podane w jego bezposrednich aktach, ja bym sie przyjrzala wszystkim Jozefom z Ostrowa i sprawdzila czy gdzies twoi bezposredni przodkowie nie swiadkowali w jego aktach.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
rencr4

Sympatyk
Ekspert

Post autor: rencr4 »

Marzanno, a sprawdzałaś pod Żemieniec, lub Rzemień. Sposoby zapisu nazwisk ulegały zmianom tak samo jak ortografia.

Pozdrawiam Renata
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Renato to sa łacińskie ksiegi ale przyzwyczaiłam sie ze pisali róznie np Zemieńczyk to był zapis w akcie slubu mojego 4xpradziadka. Sprawdzalam kartka po kartce i wynalazłam nawet tych Krzemieńców moich Rezmieńców niestety nie ma.

Co do swiadkowania Józefa bez nazwiska nie szlam jeszcze tym tropem szukalam Jozefa z nazwiskiem w kazdym miejscu rowniez w swiadkach. Ksiegi przegladam w oryginale w parafi bo tylko tam sa dostepne. Jedyny slad to smierc w 1746 Jozefa Rzemienca ale w zupelnie innej parafii w Skalbmierzu byc moze tam osiadl ale nie jestem w stanie sprawdzic bo ksiiegi sie nie zachowaly.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Nie piszesz jaki status społeczny i majątkowy mieli Twoi przodkowie.
Nie jestem specem od Małopolski ale generalnie możesz szukac jeszcze np:
- akt notarialnych (ale te chyba nie były az tak popularne w Galicji jak np w KP)
- hipotek
- księgi grodzkie i ziemskie i późniejsze akta sądowe
- rejestry podatkowe

masz też Kataster Józefiński

Ale z nazwiskami niestety mogło i bywało tak, ze nazwisko nie było traktowane jako coś bezwzględnie stałego. Masz wiele watków o tym na forum.

Wystarczy mieć same córki albo synów w seminarium i juz po nazwisku.

No i najważniejsze zapewne - słabośc indeksacji w Galicji będąca wynikiem austriackiego systemu prowadzenia akt stanu cywilnego. Popatrz ile jest dostępnych indeksów dla Małopolski. Tego niestety II RP nie naprawiła. A szkoda.
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Piotrze to był zabór rosyjski. Od połowy XIX mam cyrylice. Moi przodkowie byli chłopami. Ja nie mam problemow z nazwiskiem w XIX w i pozniej mam ich wtedy bardzo duzo to liczny ród. Moj problem dotyczy XVII i wczesniej tam ich jest za mallo jak na rodzine osisdła. wyglada ze byli przybyszmi obcmi na tym terenie.
Postaram sie dotrzec do dokumentow ktore cytujesz dzieki za radę.

Marzanna
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Proszę sprawdzić czy nie ma nazwiska "Amentus, Amentor, Amentes", albo podobnie. Przed drugą połową 18 wieku takie cuda też w zapisie się działy. Z kolei sama etymologia nazwiska sugeruje skłonność do wędrówki. Bednarze, rymarze, kaletnicy, studniarze, dzielili się na dwie kasty osiadłą i wędrowną. Jest sporo dyskusji na ten temat. Jeśli rodzina nie ma korzeni szlacheckich, można przyjąć w ciemno, że nazwisko pojawiło się w rodzinie w 18 wieku. Czym wcześniej, tym rzadziej tak było.

Pozdrawiam pięknie.
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje Zbigniewie.
Napisałes etymologia nazwiska sugeruje sklonnosc do wedrówki. Zadalam pytanie tu na portalu o pochodzenie mojego nazwiska Rzemieniec dostalam odpowiez ze prawdopodobnie od rzemienia. Czyli byc moze moi przodkowie byli rymarzami. Nazwisko pojawia sie po raz pierwszy w Cudzynowicach kolo Kazimierzy Wielkiej w 1675 a potem w 1682 i 1686. Etymologia nazwy tej miejscowosci tez wskazuje na "cudzych" czyli obcych którzy tam sie osieidlili. Dzieje Cudzynowic tez sa dosyc dziwne. Parafia erygowana w 1325 roku. W 1602 zostala pzylaczona do parafi Kazimierza Wielka ale z zachowaniem wikariusza w parafii. Dziwne jest to ze po prawie 200 latach tego wcielenia w spisie ludnosci z 1791 Cudzynowice figuruja jak odrebny byt maja wlasny spis ludnosci a inne wsie z tej parafiii sa spisane w spisie dla Kazimierzy Wielkiej. Byc moze to slad ze Cudzynowice pomimo wcielenia do Kazimierzy zachowaly swoja odrebnsc. W XIX w moi przodkowie wystepuja w aktach juz tylko jako rolnicy to tez zagadka jezeli byliby rymarzami raczej wiedza byłaby przekazana kolejnym synom. Czy to mozliwe aby rymarstwo w rodzie jezeli rzeczywiscie byli rymarzami tak zanikło?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”