Księga pogrzebów parafii Wielkie Eysymonty 1769-1819

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Księga pogrzebów parafii Wielkie Eysymonty 1769-1819

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Szanowni Państwo.

Podjąłem się indeksacji Księgi Pogrzebów parafii Wielkie Eysymonty z lat 1769-1819. Jest to księga z numerowanymi wpisami od nr 1 do 2134. Księga z tego co mi opowiadał człowiek wykonujący przed laty z niej zdjęcia opowiadał, że jest w stanie strasznym. Częściowo zbutwiała, częściowo nieczytelna. To pierwsza trudność. Drugą jest enumeracja wielu wpisów, czyli powielanie numeracji, pominięcie niektórych numerów, a także konieczność rozbicia niektórych wpisów, z uwagi na to że dotyczą kilku osób.

Tak przykładowo po pozycji 2054 jest od razu 2065. Dużą pomocą były tu odpisy jakie wykonano do Diecezji Wileńskiej. Nie są jednak kompletne, gdyż skryba pominął wiele z zapisów tej księgi. Błędów jest zresztą więcej, gdyż zamiast dni i tygodni w wypisach robią się lata...

Są lata, gdzie faktycznie dane są fragmentaryczne, gdyż proboszcz i wikary zaniedbywali swoje obowiązki. I zaczynali pisać pod koniec roku, choć niewątpliwie pochówki miały miejsce i wcześniej.

W wielu miejscach można było odtworzyć rodziców i współmałżonków. Najtrudniej w rodzinach tak licznych jak Jodkowscy, Zaniewscy, Kulikowscy czy Siezieniewscy, o Eysymonttach nie wspominając.

Piszę to, by pojęto jak ciężko pracować na materiałach źródłowych w Powiecie Grodzieńskim, i dlaczego tak powoli nam idzie wprowadzanie tych danych do obiegu publicznego. Pomijam już to, że pozyskiwanie tych materiałów jest kosztowne i wymaga wiele samozaparcia, jednak sama praca nad nimi wymaga miesięcy i lat. I wielkiego oddania Sprawie.

Wiele dobrych słów należą się wspaniałym Ludziom, którzy mnie wsparli i udostępnili materiał źródłowy Tadeuszowi Ejsmontowi, paniom Kindze Vink i Alicji Rybałko. Dzięki Kochani.

Indeksy zostaną udostępnione jeszcze w tym tygodniu. Trwa korekta.

Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”