Poszukiwania seminarium duchowne
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
ssstokrotkaaa

Witam, nie wiem jak ugryźć temat więc może ktoś z Państwa ma doświadczenie w tej kwestii.
Otóż uzyskałam informacje o wstąpieniu jednego z moich krewnych do seminarium duchownego. Z opowieści rodziny wynika, że przyjął nawet "jakieś święcenia" jednak nie został ostatecznie wyświęcony na księdza ponieważ zrezygnował (pewnie w ostatnich latach). Krewny urodził się w 1902r. Nie mam pojęcia kiedy wstąpił do seminarium ani do którego (chociaż z racji odległości wybrałabym to w Kielcach). Stąd moje pytanie- czy jest jakaś szansa uzyskania informacji o przebiegu jego nauki w seminarium, w jakich latach tam przebywał?
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i informacje
Pozdrawiam
Mariola
Otóż uzyskałam informacje o wstąpieniu jednego z moich krewnych do seminarium duchownego. Z opowieści rodziny wynika, że przyjął nawet "jakieś święcenia" jednak nie został ostatecznie wyświęcony na księdza ponieważ zrezygnował (pewnie w ostatnich latach). Krewny urodził się w 1902r. Nie mam pojęcia kiedy wstąpił do seminarium ani do którego (chociaż z racji odległości wybrałabym to w Kielcach). Stąd moje pytanie- czy jest jakaś szansa uzyskania informacji o przebiegu jego nauki w seminarium, w jakich latach tam przebywał?
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i informacje
Pozdrawiam
Mariola
- Hanna_Iwona

Witaj Mariola.
Jeżeli szukasz inf.o Seminarzystach w Kieleckim podaj mi na PW swój email podeślę Ci 2 Albumy ze zdjęciami oraz informacją.Będziesz mogła sama sprawdzić.Może znajdziesz tam swojego krewnego.
Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Jeżeli szukasz inf.o Seminarzystach w Kieleckim podaj mi na PW swój email podeślę Ci 2 Albumy ze zdjęciami oraz informacją.Będziesz mogła sama sprawdzić.Może znajdziesz tam swojego krewnego.
Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona
-
ssstokrotkaaa

Pani Hanno-Iwono, w prywatnej wiadomości przesłałam adres email.
Korzystając z okazji chciałam zadać kolejne pytanie dla osób bardziej zorientowanych- jaki był koszt wysłania "syna" do seminarium w tych latach przedwojennych? Czy był przeciętny czy też znaczny ponieważ krewny pochodził ze zwykłej, chłopskiej rodziny?
Korzystając z okazji chciałam zadać kolejne pytanie dla osób bardziej zorientowanych- jaki był koszt wysłania "syna" do seminarium w tych latach przedwojennych? Czy był przeciętny czy też znaczny ponieważ krewny pochodził ze zwykłej, chłopskiej rodziny?
-
Joanna_Lewicka

Pozwolę sobie dołączyć do tego tematu swoją sprawę (nie pogniewasz się, Mariolko?).
Otóż brat mojego 4xpradziadka, Stanisław Baczewski, był księdzem katolickim - najpierw proboszczem w Piszczacu, potem przez wiele lat w Łysobykach. Wiem, że w roku 1804 skończył seminarium diecezjalne w Lublinie. Czy ktoś ma jakieś materiały dotyczące tego seminarium?
Pozdrawiam -
Joanna
Otóż brat mojego 4xpradziadka, Stanisław Baczewski, był księdzem katolickim - najpierw proboszczem w Piszczacu, potem przez wiele lat w Łysobykach. Wiem, że w roku 1804 skończył seminarium diecezjalne w Lublinie. Czy ktoś ma jakieś materiały dotyczące tego seminarium?
Pozdrawiam -
Joanna
-
Krasowska_Katarzyna

Pani Mariolo! Mam bardzo podobny przypadek tylko mój krewny pochodził z Wizny i też bym chciała jakieś informacje z seminarium uzyskać tylko jeszcze nie wiem jak się za to zabrać. I również interesuje mnie ile kosztowała taka nauka gdyż mój krewny również pochodził z chłopskiej rodziny. Może ktoś coś na ten temat wie?
Pozdrawiam
Katarzyna
Pozdrawiam
Katarzyna
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dzien dobry,
W archiwum Seminarium Duchownego w Sandomierzu sa spisani seminariusze, z datami i swieceniami.
Pozdrawiam,
Bozenna
W archiwum Seminarium Duchownego w Sandomierzu sa spisani seminariusze, z datami i swieceniami.
Pozdrawiam,
Bozenna
Do Pani Hanny-Iwony.
Jeśli można , ja także wysłałam prośbę na PW dotyczącą seminarium.
Pozdrawiam.Lina
Jeśli można , ja także wysłałam prośbę na PW dotyczącą seminarium.
Pozdrawiam.Lina